Besøksfall på 123.000 for Henie Onstad Kunstsenter

FREMOVERLENT: Kunstsenterdirektør Tone Hansen ser fremover, for målet for Henie Onstad er innen ti år og nå et årlig snittbesøk på 100.000.

FREMOVERLENT: Kunstsenterdirektør Tone Hansen ser fremover, for målet for Henie Onstad er innen ti år og nå et årlig snittbesøk på 100.000. Foto:

Henie Onstad Kunstsenter fikk et formidabelt fall i besøket fra 180.000 i 2016 til 57.000 i 2017. Nå vil de opp på 100.000

DEL

Det var to utstillinger som sørget for de gode besøkstallene i 2016. Yayoi Kusamas utstilling «I uendeligheten» trakk 99.560 publikummere. Og 59.235 var innom Nikolai Astrups «Norske landskap». Totalbesøket endte på 180.000. Så bra gikk det ikke i fjor da endte det på 57.000. Det var også lavere enn i 2015 da det var på 63.200.

Risikovillige

– Det er klart vi hadde ønsket oss bedre tall i fjor enn de vi endte på. Den store satsingen vår med Carsten Höller slo ikke til, og det var overraskende. Når det er sagt har vi fått gode anmeldelser, vi har blitt sett både nasjonalt og internasjonalt. Vi har befestet oss som en viktig aktør på kunstfeltet, sier Tone Hansen, direktør Henie Onstad Kunstsenter.

Utstillingen Carsten Höller: Henie Onstad Sanatorium inneholdt blant annet både en gedigen sklie som publikum kunne skli ifra taket og ned i visningslokalet, og en stor tank de kunne bade i.

IKKE SUKSESS: Höllers utstilling med blant annet Giant Psycho Tank 2000 som man kunne bade i, slo ikke til besøksmessig.

IKKE SUKSESS: Höllers utstilling med blant annet Giant Psycho Tank 2000 som man kunne bade i, slo ikke til besøksmessig. Foto:

– Gapte dere for høyt med storsatsingen Henie Onstad Sanatorium, og er dere blitt redd for å satse på vågale utstillinger som denne i fremtiden?

– Nei, vi har en strategi på å ta risiko for å skape store opplevelser, og for å få en betraktelig økning i besøket. Og siden vi har en strategi for vekst tåler vi et år med nedgang. Med det skal holde hardt å igjen komme så høyt besøksmessig som i 2016. Det var et unntaksår med store utstillinger som Kusama og Astrup.

LES OGSÅ:  Tidenes beste besøk på Henie Onstad Kunstsenter

Magnus Carlsen spiller

– Hva skal til for å få besøket opp dette året?

– Vi utvikler stadig Henie Onstad-konseptet. Blant annet med ny kafé der du tidligere måtte vente på hovmester for å få bord, kan du nå gå rett inn. I forbindelse med Dag Alvengs fotoutstilling blir det en sjakkturnering hvor Magnus Carlsen skal spille. Statsminister Erna Solberg vil åpne arrangementet ved å ta det første trekket hos oss fredag 9. februar. NRK sender også i fem dager herfra. Dette vil skape kunnskap om senteret blant alle sjakkinteresserte. Marina Abramovic hvis utstilling det er god interesse for, kommer hit og skal gjøre verk som publikum kan delta i. Og vi åpner en utstilling med vår alles kjære Jakob Weidemann. En av vår tids store malere. Så vi har forventninger om et godt besøkstall i år, opp fra fjoråret, sier hun.

LES OGSÅ:  Kanel overtar etter Bølgen & Moi på Høvikodden – blåser nytt liv i Piruetten

Mål 100.000 besøkende

– Hva er besøksmålet for kunstsenteret?

– Vi ønsker å nå mange fler og ha et jevnt høyere besøkstall. På sikt vil vi gjerne ligge på rundt 100.000 besøkende i snitt årlig. Men dette vil selvsagt gå opp og ned.

SUKSESS: Yayoi Kusamas utstilling «I uendeligheten» trakk 99.560 publikummere.

SUKSESS: Yayoi Kusamas utstilling «I uendeligheten» trakk 99.560 publikummere. Foto:

– Hvilket tidsrom vil det ta å nå dette?

– I løpet av en ti års periode bør vi klare det.

– Hvordan?

– Bærums befolkning vil vokse, og senteret må få ut vår del av den veksten. Men det er helt klart utstillingene som er motorene, det er de vi må treffe med. Jeg tror at kunstlivet har lyst på inderlighet, innlevelse, at det vises noe sterkt. Og jeg tror også på utstillinger som ikke setter så store krav til forhåndskunnskaper om kunst blant publikum, sier hun.

Artikkeltags