Frykter ti år på skole i forfall

VIL BEVARE: – Hosletoppen er en fin skole. Vi er så trygge her og kjenner hverandre godt. Her er lærerne så nære elevene og kan lett plukke opp de som ikke har det bra. På en stor skole blir vi ikke sett på samme måte. Vi skjønner ikke hvorfor de tenker på å legge ned skolen, når vi er så bra, sier elevrådsleder Jenny Blichfeldt Knutson (15) og elev Ingvild Skoe Fredriksen (15). Foto: Knut Bjerke

VIL BEVARE: – Hosletoppen er en fin skole. Vi er så trygge her og kjenner hverandre godt. Her er lærerne så nære elevene og kan lett plukke opp de som ikke har det bra. På en stor skole blir vi ikke sett på samme måte. Vi skjønner ikke hvorfor de tenker på å legge ned skolen, når vi er så bra, sier elevrådsleder Jenny Blichfeldt Knutson (15) og elev Ingvild Skoe Fredriksen (15). Foto: Knut Bjerke

Kommunen vurderer å legge ned Hosletoppen skole om ti år. I mellomtiden kan deler av skolen bli stengt. Nå frykter rektor brakkeliv og forfall.

DEL

Mursteinsbygningen på Hosle ligger omkranset av vårgrønne trær, villaer og småveier. Nå er skjebnen til skolens fra 1975 uviss.

På et møte med skolesjefen og kommunens eiendomsdirektør 15. mai fikk nemlig rektor, elev- og foreldrerepresentanter melding om at Hosletoppen skole kan bli lagt ned, og elevene flyttet inn på en ny storskole på Østerås med rundt ni paralleller per trinn.

LES OGSÅ: – Ingen løsning besluttet

Men det er først om ti år.

– Dette var helt nytt for oss, forteller rektor Peder Gjerdrem etter møtet.

Hosletoppen skole har et stort rehabiliteringsetterslep som kommunen har kostnadsberegnet til rundt 124 millioner kroner. I påvente av eventuell nedleggelse er planen å foreta kortsiktige rehabiliteringstiltak, bygge brakker på grusbanen og stenge deler av skolen.

LES MER: – Uvissheten er uholdbar, mener tillitsvalgt

Frykter for læringsmiljøet

– Lite gjennomtenkt, sier rektor Peder Gjedrem.

– Hverken ansatte, elever eller foreldre vil synes er en god idé å leve i brakker eller i en delvis avstengt bygning i så lang tid. Som pedagogisk leder vil jeg fraråde på det sterkeste at de skal seigpine oss i ti år. Det blir stusslig å vente i brakker i ti år på at de skal legge oss ned, sier rektor Gjedrem.

Hosletoppen skole

Bygget i 1975 og ligger i landlige omgivelser i Østre Bærum.
Har i dag 241 ungdomsskoleelever.
Får elever fra Eikeli og Hosle skole.
Har flere storklasserom, to auditorier, bibliotek, kantine, gymsal med scene og idrettshall – Hoslehallen.
Faglig er Hosletoppen på Norgestoppen. Mens snittet i hele landet på vårens matteeksamen i 2016 var på 3,3, var gjennomsnittskarakteren 3,9 i Bærum og 3,8 i Asker – og 4,3 på Hosletoppen. På norsk hovedmål var snittet 3,5 nasjonalt, 3,9 i Asker og Bærum – og hele 4,7 ved Hosletoppen.
TIl høsten innleder skolen et samarbeid med Haug skole og ressurssenter for elever med psykisk utviklingshemming.

Han ønsker at skolen blir fullstendig rehabilitert og får leve videre.

– Selve bygget er solid og per dags dato er det trygt å være elev på Hosletoppen. Men det trengs å gjøre noe med tak, yttervegger og vinduer – samt at vi har et ventilasjonsanlegg fra 1974 med et aggregat som må byttes ut, sier Gjerdrem.

Trolig best i landet

SKUFFET: – Det haster å gjøre noe med inneklimaet, sier SU-leder Kirsti Margrethe Mortensen. Her med rektor Peder Gjerdrem.

SKUFFET: – Det haster å gjøre noe med inneklimaet, sier SU-leder Kirsti Margrethe Mortensen. Her med rektor Peder Gjerdrem. Foto:

I fjor høst kunne Budstikka fortelle at 10.-klassingene ved Hosletoppen skole overgikk eksamenssnittet for Bærum, Asker, Oslo og resten av landet i fjor vår (se fakta).

– Jeg er kjempestolt av resultatene elevene oppnådde, uttalte rektor Gjedrem den gang. Nå ser han mørkt på skolens fremtid.

– Det er lite klokt å legge ned en skole med et så godt læringsmiljø.

I mars i år sendte leder i Samarbeidsutvalget ved Hosletoppen skole, Kirsti Margrethe Mortensen en bekymringsmelding til kommunens vedrørende den bygningstekniske tilstanden og konsekvenser for inneklima, elever og lærernes arbeidsmiljø. Hun anmodet om snarlig rehabilitering, med et tydelig ønske om å beholde skolen.

– Noe må snarest gjøres med inneklimaet på skolen. På grunn av for høyt radonnivå og mye CO₂ skal aggregatet settes på tidlig. Det er lagt inn rutiner for lufting og forbud mot yttertøy inne. Dette er ikke holdbare tiltak over tid. Vi ønsker dessuten ikke å være med på en forsøksordning med storskole, der sårbare elever fort forsvinner i mengden, sier hun.

LES OGSÅ:  Krangler om regningen etter oppussing av skole

– Vi er så trygge her

Elevene Ingvild Skoe Fredriksen (15) og Jenny Blichfeldt Knutson (15) vil også beholde skolen:

– Ti år i brakker er ikke bra, hverken for elever eller lærere. Hosletoppen er en liten skole som har gjort det bra i mange år. Vi synes det er veldig trist hvis skolen skal legges ned, selv om vi snart skal dra herfra. Vi vil at de som kommer etter oss skal få det like godt som vi har hatt det.

– Ingen løsning besluttet

Det skriver eiendomsdirektør Kristine Hjellup Horne i en epost til Budstikka.

– Det er ingen planer om å nedlegge Hosletoppen skole. Det er en realitet at skolebygget er i dårlig teknisk tilstand, der spesielt ytterkonstruksjon og ventilasjon må følges tett opp. Vi gjennomfører vurdering av ulike mer «kortsiktige» tiltak som i et 5-10-årsperspektiv kan gi bedre inneklima og redusere behov for reparasjoner – mens endelig langsiktig løsning for størrelse og lokalisering av skoler i området er besluttet. Her vurderes både paviljongløsning og enklere oppgradering.

– Andre som var på møtet med deg og skolesjefen oppfattet et ønske om nedleggelse om ti år. Hva er din kommentar?

– Langsiktige løsninger for skolene i Østre Bærum skal vurderes i forbindelse med ny Skolebehovsanalyse. Det foreligger ingen planer om å nedlegge Hosletoppen skole.

– Rektoren frykter at en seigpining vil gå ut over den gode skolekulturen på Hosletoppen?

– Forslag til eventuelle kortsiktige tiltak vil legges frem for politisk beslutning til høsten i forbindelse med Handlingsprogrammet 2018.

Artikkeltags