Flere renn i Hoppuken enn i Akershus i hele vinter

HOPPER LANGT: Tom Hilde har hoppet langt på ski, som på dette bildet fra Vikersund i 2013. Akershus skikrets er bekymret for fremtiden til norsk hoppsport. I år er   	det bare tre hopprenn i kretsen.  FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

HOPPER LANGT: Tom Hilde har hoppet langt på ski, som på dette bildet fra Vikersund i 2013. Akershus skikrets er bekymret for fremtiden til norsk hoppsport. I år er det bare tre hopprenn i kretsen. FOTO: MARIUS DALSEG SÆTRE

Norge har noen av verdens beste skihoppere, men i Akershus blir det bare arrangert tre renn denne sesongen. Det er helt greit for Skiforbundet.

DEL

Daniel-André Tande, Halvor Egner Granerud og de andre norske skihopperne lander langt ned i hoppbakkene verden over. Og titusener av tilskuere følger rennene i den tysk-østerrikske Hoppuken. Men i Akershus står ikke hoppsporten like sterkt. Denne vinteren skal det bare arrangeres tre hopprenn i Akershus Skikrets. Jardarrennet arrangeres 28. januar, Fossumrennet 11. februar og Skimtrennet (i Ski kommune) 19. februar. Og det får skikretsen til å rope varsku:

– Det er ikke bra i det hele tatt, sier daglig leder i Akershus Skikrets, Thor Gjelsvik.

– Inngangen til hoppsporten er ikke så enkel når du ikke kan få vært med på konkurranser når du er 10–12 år. De lokale rekrutteringsrennene mangler i hopp, konstaterer Gjelsvik.

Han sier at det for fem-seks år siden var ti hopprenn i kretsen. Men etter det har det gått nedover. Denne vinteren blir den tredje med svært få renn. I fjor var det 40 hoppere med i Fossumrennet. Fire år tidligere var det dobbelt så mange med.

– Det er ikke så mange rekrutter i hopp. Det har litt å gjøre med at vi ikke har småanlegg hvor det er hopptreninger for de små – de er på mange måter borte rundt i kretsen. Romerike har ikke et eneste hopprenn på terminlisten, sukker Gjelsvik.

LES OGSÅ: Egner Granerud om Nyttårshopprennet: – Det største idrettsøyeblikket jeg har vært med på

Midtstubakken

Selv om det bare arrangeres tre renn i Akershus, er det mange skihoppere fra Akershus som trekker inn til skisenteret i Midtstubakken i Holmenkollen. Der er aktiviteten stor. Det er ikke bare positivt, mener kretslederen.

– Foreldre som har barn som driver med hopping reiser kanskje heller til Midtstuen for å hoppe der i stedet for å måke snø og lage egne bakker. Da blir det få igjen ute i distriktene, mener Thor Gjelsvik i Akershus skikrets.

LES OM DEN GANG DET VAR 30.000 I SKUIBAKKEN: Folkefest i Skuibakken

Trening og lek

Norges Skiforbund (NSF) er enig med skikretsen i at tre renn i løpet av én sesong er lite. Men Tore Øvregård, som er utviklingssjef i hopp i NSF, sier at skiforbundet ønsker å få vekk det største fokuset på konkurranser på unge hoppere. Rett og slett fordi det blir for mye oppmerksomhet på konkurranser, og for lite på utvikling.

– Jeg har vært ute på aldersbestemte hopprenn der du ser høyere skuldre på 12-13-åringer enn det du gjør i verdenscupen. De tenker ikke utvikling, men resultater, og det blir feil, mener Øvregård og poengterer:

– Hvis det er slik at det bare er tre renn, så er det faktisk helt OK hvis det er masse aktivitet på treningene i stedet, sier han.

– Tidligere hadde vi en landsomfattende konkurranse for unge hoppere i 13-16-årsalderen. Den fjernet vi, fordi vi fant ut at det ble for dyrt, for mye reising og for lite hopping, sier Tore Øvregård i NSF.

– Skal ikke unge skihoppere konkurrere?

– Konkurranser er viktig. Men vi må se litt bort fra det tradisjonelle prøveomgang, 1. omgang og finaleomgang.

– Konkurranser i spenst, det å hoppe på langrennsski og miniski er kanskje en bedre måte å utvikle skiglede på enn tradisjonelle hoppkonkurranser, sier Øvregård.

Artikkeltags