Viltnemnda tror noen prøver å «fiske» svaner med sluk

OFFER FOR JEGERE: Representanter for viltnemnda fjernet søndag en fiskesluk som hadde satt seg fast på halsen til en svane. Dette bildet er tatt tidligere.

OFFER FOR JEGERE: Representanter for viltnemnda fjernet søndag en fiskesluk som hadde satt seg fast på halsen til en svane. Dette bildet er tatt tidligere. Foto:

Viltnemnda i Asker måtte søndag redde en svane som svømte rundt med en trekrokers sluk på halsen.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

– Det var en svær fiskesluk, og alle tre krokene satt fast midt på halsen, forteller Jan Kristiansen i viltnemnda i Asker.

Det var vinterbadere som søndag kontaktet viltnemnda etter å ha sett svanen på Holmenskjæret.

Viltnemndas folk fikk fanget svanen og fjernet sluken. Kristiansen mener bestemt at såret ikke er betent, og at fuglen vil klare seg bra. Han mistenker at noen har prøvd å fange den.

– Snøret var klippet av, noe jeg tror kan ha skjedd da vedkommende skjønte at svanen ikke lot seg fange, sier Jan Kristiansen.

Han minner om at svaner er fredet året rundt, og at ulovlig jakt – om nemndas tilsyn tar noen på fersken – vil bli slått hardt ned på.

– Vi går rett til politiet om vi kommer over klare tilfeller. Og jeg ønsker i tillegg å si at å fange fugl med fiskesluk er svært uetisk.

LES OGSÅ:

Derfor bør du ikke bade i nærheten av svaner

Reddet svaneunge fra snøre og krok

Svane angriper padlere og velter kajakker 

Vil ikke skyte

Arild Amundsen, som nylig sluttet i viltnemnda i Asker, sier han er kjent med to lignende tilfeller i løpet av de to siste årene.

– Jeg skal ikke konkludere for sikkert, men dette virker som forsøk på matauk. Strategien er nok å kaste sluk og sene over svanen, over fremre del av ryggen, og håpe at krokene fester seg i huden når snøret sveives inn, sier Amundsen, som tror synderne dropper å skyte fordi det vekker for mye oppsikt.

Jan Kristiansen i viltnemnda ber også fiskere om å ta med seg fiskesener og kroker hjem, da fugler kan vikle seg inn i det. Budstikka har skrevet flere artikler om problemet.

LES MER:

Her har fiskesnøret gnagd seg inn i gåsas føtter

Ber om skilt ved fiskeplasser i Bærum

Ærfugl satt fast i rester av fiskegarn – døde av skadene 

Artikkeltags