Skip to main content

Tok farvel med Erling Lorentzen

Kongefamilien var blant de fremmøtte som tok farvel med Erling Lorentzen, da han ble bisatt i Asker kirke mandag.

Kongefamilien var blant de fremmøtte som tok farvel med Erling Lorentzen, da han ble bisatt i Asker kirke mandag. 

Foto: KARL BRAANAAS

Erling Lorentzen, enkemann etter prinsesse Ragnhild av Norge, ble bisatt i Asker kirke mandag. Kongefamilien var blant de fremmøtte som tok farvel. 

Lorentzen var en norsk skipsreder og industrigründer, samt tidligere motstandsmann og offiser i Kompani Linge under krigen. Lorentzen ble født 28. januar 1923 og gikk bort 9. mars 2021. 

– Det er med stor sorg vi har mottatt det triste budskapet om at Erling Sven Lorentzen er sovnet inn. Våre tanker går til hans nærmeste, som har mistet en god far, svigerfar, bestefar og oldefar, skrev Hans Majestet Kongen på vegne av kongefamilien i en kondolanse da dødsfallet ble kjent.

Lorentzen giftet seg med prinsesse Ragnhild i Asker kirke 15. mai 1953. Prinsessen var kong Olav og kronprinsesse Märthas eldste datter. Paret bosatte seg i brasilianske Rio de Janeiro og fikk tre barn sammen. I Brasil etablerte Lorentzen gasselskapet Garbras.

Prinsesse Ragnhild ble stedt til hvile ved Asker kirke, i 2012. Erling Lorentzen ble gravlagt ved hennes side mandag. 

Erling Lorentzen tilbragte mye tid på familiens landsted på Ostøya i Bærum.

Erling Lorentzen tilbragte mye tid på familiens landsted på Ostøya i Bærum. 

Foto: KNUT BJERKE

Tok farvel

Kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, prinsesse Märtha Louise og prinsesse Astrid representerte kongehuset i begravelsen mandag. Kronprinsen bidro blant annet med å bære kisten. 

 Kongen, som er sykemeldt grunnet en operasjon i kneet, ankom begravelsen med krykker. 

Grunnet smittevernrestriksjonene i Asker kunne ikke mer enn 30 personer være til stede i begravelsen. Lorentzens døtre, Ingeborg og Ragnhild, var blant disse. Bosatt i koronaherjede Brasil, fant ikke Lorentzens sønn, Haakon, det forsvarlig å være til stede i kirken. Han holdt likevel en tale for sin far, gjennom fetteren Einar Lie. 

– Det er en rar følelse å miste en som alltid var her for deg. Det blir et stort tomrom. Under normale omstendigheter ville jeg stått her, i min kjære fars høytidelige bisettelse. Disse tider er ikke normale, og i et koronaherjet Brasil sitter vi landfast, fortalte sønnen, som takket for muligheten til å følge seremonien via nett. 

Se historiske bilder og fra begravelsen: 

Kronprins Haakon bar kisten til Erling Lorentzen mandag.

Kronprins Haakon bar kisten til Erling Lorentzen mandag. 

FOTO: KARL BRAANAAS

Sønnen trakk frem farens sterke pågangsmot, og hvilket stort inntrykk han hadde gjort i det som ble hans hjem i store deler av livet, Brasil. Lorentzens kiste var kledd i et norsk og brasiliansk flagg. 

– Flere hundre brasilianere har bedt om å følge seremonien, selv om de ikke skjønner et skvett av det som blir sagt på norsk, fortalte Haakon. 

Prest Anne Netland tok deler av sine taler på portugisisk – nasjonalspråket i Brasil.

Brasils ambassadør til Norge, George Monteiro Prata, holdt tale gjennom Lorentzens svigersønn Paulo Ribeiro – mens forsvarssjef Eirik Kristoffersen holdt tale selv i kirken. Kristoffersen holdt sin tale på engelsk. 

– Jeg vil gjerne vise vår største takknemlighet for hans innsats for Norge, under og etter krigen. Han var bare 17 år da nazistene angrep Norge. Likevel var han fast bestemt for å kjempe for landet, selv om utgangspunktet virket håpløst, uttalte forsvarssjefen. 

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg i Asker kirke 15. mai 1953.

Prinsesse Ragnhild og Erling Lorentzen giftet seg i Asker kirke 15. mai 1953.

Foto: Ukjent

Krigshelt

Lorentzen ble tildelt St. Olavsmedaljen med eikegren, Deltagermedaljen med rosett og Haakon VIIs 70-årsmedalje for sin innsats for Norge under krigen. Han meldte seg frivillig da tyskerne angrep Norge, bare 17 år gammel. 1941 ble han en del av Kompani Linge i Storbritannia, før han ble sendt til Norge som militær områdesjef i Hallingdal våren 1944.

Lorentzen ble utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden 1977 og kommandør av den brasilianske Sydkorsorden.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankom Erling Lorentzens begravelse i Asker kirke mandag.

Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit ankom Erling Lorentzens begravelse i Asker kirke mandag. 

FOTO: KARL BRAANAAS
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.