Skip to main content

Kronprinsfamilien dro på uanmeldt hilserunde i Asker

Presis klokken 11 kom kronprinsfamilien gående ned alleen på Skaugum. Etter taler og sang ved inngangsporten, kjørte de videre i bil.

Kronprins Haakon var kledd i Asker-bunad, mens kronprinsesse Mette-Marit var kledd i Vest-Agder-bunad (drakt fra Laudal). Prinsesse Ingrid Alexandra var, som sin far, også kledd i bunad fra hjemkommunen. Prins Sverre Magnus stilte i mørk dress.

Ved inngangsporten til Skaugum holdt Asker-ordfører Lene Conradi en kort tale, før Philip Wessel Neraal og Vilde Elise Vestveit (som begge fyller 7 år i dag) overrakte blomster til kronprinsfamilien.

– Gratulerer med dagen, var det første kronprinsen sa til de to.

– Det var veldig gøy, sa Vilde etter å ha møtte kronprinsfamilien.

Ved inngangsporten til Skaugum holdt Asker-ordfører Lene Conradi en kort tale, før Philip Wessel Neraal og Vilde Elise Vestveit (som begge fyller 7 år i dag) overrakte blomster til kronprinsfamilien.

Foto: Knut Bjerke

Russepresidenter og skolebarn

Asker Musikkorps sto for musikk til fellessangen, hvor seks sangere fra Asker kulturskole ledet an.

To barn fra KFUK KFUM-speiderne var også på plass, sammen med russepresidentene ved Asker, Bleiker, Nesbru og Røyken videregående skoler. 

– Jeg føler meg privilegert som får være med på dette, sa russepresident Martine Christiansen fra Nesbru videregående skole. 

Også 12 skolebarn var til stede ved rotunden på Skaugum. I tillegg var fanene fra 28 Asker-skoler oppstilt.

Besøkte sykehjem

Etter å ha småpratet med de fremmøtte, satte kronprinsfamilien seg i biler for å fortsette sin hilserunde. Neste stopp var Solgården bo- og omsorgssenter, og deretter Borgenbråten bofellesskap og aktivitetssenter.

Kronprinsfamilien gikk ut av bilene og tok en kort gårunde da de hilste på beboere og ansatte ved Solgården bo- og omsorgssenter.

FOTO: KARL BRAANAAS

Det var en feststemt gruppe beboere som møtte kronprinsfamilien på Borgenbråten bofellesskap og aktivitetssenter. 

– Hvordan skal dere feire i dag, spise is og kake, spurte kronprinsessen.

– Ja, det blir vel til det, svarte beboerne.

Deretter fortsatt kronprinsfamilien sin hilserunde til borettslaget i Huldreveien på Borgen. Bilene med kronprinsfamilien kjørte på småveiene foran blokkene, og ble møtt av feststemte beboere som sto på balkongene sine.

På koronasikker avstand gratulerte kronprinsfamilien, beboere og ansatte ved Borgenbråten bofellesskap og aktivitetssenter hverandre med dagen.

Foto: Knut Bjerke

– Mer, mer, mer

Siste stopp på den uanmeldte hilserunden var blokkene i Huldreveien på Borgen. Blant dem som hadde stilt seg opp var Kjersti Larsen og Christian Baklid med datteren Ida (2).

– Det var stas å se på, sier Larsen.

– Mer, mer, mer, ropte Ida da kronprinsfamiliens følge hadde passert.

For familien var det ikke første gang de opplevde kronprinsfamilien på nært hold, de har pleid å legge turen om Skaugum på nasjonaldagen.

– Det var hyggelig at de tok seg tid til å kjøre en runde her på Borgen, synes Larsen og Baklid.

Kjente biler

Det var to ikoniske biler kronprinsfamilien ble kjørt i. 

Den ene var A1, roadmasteren fra 1939, er kanskje den mest kjente av bilene. Dette er bilen som brakte Kong Haakon, Kronprinsesse Märtha og barna fra Honnørbryggen til Slottet 7. juni 1945. Den var en gave til Kronprins Olav og Kronprinsesse Märtha fra General Motors under reisen til USA i 1939.

Kronprinsparet ble kjørt i A1.

FOTO: KARL BRAANAAS

Den ble sist brukt i offisiell sammenheng på Kronprinsens myndighetsdag i 1991 og ved signingen av Kong Harald og Dronning Sonja fra Stiftsgården til Nidarosdomen i Trondheim, 23. juni 1991.

A1 ble også benyttet under innspillingen av Max Manus-filmen fra 2008.

Bryllupsbilen

I tillegg ble bryllupsbilen A5 benyttet. Dette er en Lincoln Continental som ble kjøpt i april 1966. Den er mye avbildet, fordi dette var bilen som ble benyttet under bryllupet mellom Kronprins Harald og Kronprinsesse Sonja i 1968 – og senere til bryllupet mellom Kronprins Haakon og Kronprinsesse Mette Marit i 2001. 

Den gangen ble den leid inn, for den var blitt solgt i mellomtiden. I 2002 ble den imidlertid kjøpt tilbake til Det kongelige hoff og registrert på A5. Bilen brukes fortsatt ved offisielle anledninger. Kongeparet kom i A5 til gudstjeneste i Oslo Domkirke i anledning markeringen av gullbryllupet i 2018.

Bak kronprinsparet var prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus passasjerer i A5.

FOTO: KARL BRAANAAS

Se flere bildeserier under annonsen

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.