Skip to main content

8. mai-markeringer: – Hovedbudskapet er at vi må verne om våre verdier

Ordfører Lisbeth Hammer Krog trekker frem tre verdier i sine taler på frigjøringsdagen.

– Hovedbudskapet mitt er at vi må verne om våre verdier trygghet, frihet og demokrati. Vi må tenke og reflektere over hva det betyr, og ikke ta disse verdiene for gitt, forteller hun etter dagens første markering ved Tanum kirke. 

– Det er mange modige menn og kvinner som kjempet slik at vi igjen fikk vår frihet, legger ordføreren til.

På frigjøringsdagen skal hun holde seks-syv taler på ulike arrangementer gjennom hele dagen.

– Dagen i dag får også en tilleggsdimensjon i år, med tanke på den motstandskampen ukrainske menn kjemper for sitt land, sier Lisbeth Hammer Krog.

Hun minner om at det også er Veterandagen.

– Vi hedrer alle som har deltatt i internasjonale oppdrag etter 2. verdenskrig.

Kor, korps og flagg

For første gang på to år får publikum og organisasjoner delta i markeringen av frigjøringsdagen.

– Dette blir den første frigjørings- og veterandagen vi kan feire i fellesskap som ny kommune. Det blir kransnedleggelser med kor, korps, flaggborg og forhåpentligvis mye publikum. Det gleder jeg meg veldig til, sier ordfører Lene Conradi i en melding.

Den 8. mai hvert år markeres frigjørings- og veterandagen over hele Norge. Datoen knytter seg til at de tyske styrkene kapitulerte etter at de hadde okkupert landet i fem år under annen verdenskrig. 

I 2010 besluttet regjeringen å innføre veterandagen den 8. mai. Dagen skal hedre deltagere i andre verdenskrig, men også de som tjenestegjorde i FNs fredsbevarende styrker og internasjonale operasjoner.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.