Skip to main content

Mobbeoffer reiser til trollmannen fra Oz

VENNER: Dorothy spilles av Benedicte Mariann Børretzen Bjørgan. Her med sin eneste venn hunden Toto, alias Nanna Sørlie. Dorothy blir plaget på skolen og søker trøst i Totos selskap.
VENNER: Dorothy spilles av Benedicte Mariann Børretzen Bjørgan. Her med sin eneste venn hunden Toto, alias Nanna Sørlie. Dorothy blir plaget på skolen og søker trøst i Totos selskap.

I Høvik Barneteaters versjon av Trollmannen fra Oz har Dorothy skrive- og lesevansker. Hun blir mobbet, men så kommer hun til Oz og ting begynner å skje.

Foreldreløse Dorothy sliter med lese- og skrivevansker og en meget streng rektor. Aller helst vil pedagogen utvise Dorothy fra skolen.

For jenta finner på mange rampestreker som et svar på at hun føler på det å ikke strekke til, ikke være smart nok. Hun blir mobbet for påfunnene sine som hverken rektor eller medelevene liker.

En dag topper det seg, rektor blir rasende og vil avlive Dorothys eneste venn, hunden Toto. I det øyeblikket rammer en tornado skolen, og da Dorothy våkner, er hun ikke lenger på skolen i Kansas.

Hun har kommet til landet Oz og begynner på en magisk reise.

SE BILDESERIE: På vei til trollmannen i OZ

Garlands gjennombrudd

En reise mange forbinder med den Judy Garland gjorde i Hollywood-suksessen Trollmannen fra Oz i 1939. Filmen som sikret Garland en Oscar og et gjennombrudd som skuespiller. Men hennes Dorothy bor på en gård, det gjør ikke Høvik Barneteaters hovedperson.

– Gården i originalhistorien er byttet ut med en skole, fordi barn i dag kjenner seg mer igjen på en skole enn en gård, sier instruktør Guro Smith Hoel.

Det er Margrethe Bech Heien som har skrevet den nye versjonen til barneteateret. Hun har også stått for musikken. Men handlingen er stort sett den samme som i originalen, lover instruktøren.

Så Dorothy møter både Fugleskremselet som vil ha en hjerne, Blikkmannen som lengter etter et hjerte og Løven som skjelver av frykt og ønsker seg mot. Og Dorothy jakter jo selv på alt dette.

LES OGSÅ: Jaktet på den magiske lampen

Lov å be om hjelp

– Hun lærer å bli modig av løven, at hun ikke må være smart av Fugleskremselet og snillhet av Blikkmannen, sier Ida Larsen (12) som spiller Løven.

– Dorothy har jo hele tiden mot, hjerne og hjerte, men måtte til Oz for å forstå det. Moralen er at skal man nå mål, må man stå opp for seg selv, og det er lov å be om hjelp, sier Guro.

– Hvordan er det å spille Dorothy?

– Det er første gang jeg har en hovedrolle, så jeg får være mye på scenen, sier Benedicte Mariann Børretzen Bjørgan (12) og fryder seg over det.

– Men det er mange replikker å huske, og vanskelig å vise så mange ulike følelser, legger hun til.

Ida trives også med løve-rollen:

– Jeg liker at han er feig. Jeg kan skrike og gråte, ha veldig mye å spille på. Morsomt å synge solo er det også, sier hun.

LES OGSÅ: Denne gjengen fikk lære om miljøvern gjennom teater

Vanskelige robotbevegelser

– Det er veldig gøy å spille en annen person enn den man er selv, men vanskelig å huske de robotaktige bevegelsene, sier Vibeke Øyno (12), som spiller Blikkmannen.

– Litt irriterende at storesøster skuler på meg, kommer det fra Nanna Sørlie (10) aka Toto.

For storesøster Marie Sørlie (13), med et visstnok til tider strengt blikk, har rollen som Fugleskremselet.

– Morsomste rolle i stykket, sier Marie og forteller at hun har fått forme en del replikker selv.

Trollmannen fra Oz kan oppleves på Lille Scene i Sandvika fra og med i dag, torsdag, til og med søndag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.