Skip to main content

Glassverkveien kan bli Norges første solcelle-gate

SER LYSET: – La oss gjøre Glassverkveien til Bærums egen «solgate», oppfordrer de solfrelste naboene Anne Jortveit (fra venstre), Øystein Goksøyr og Simen Moxnes. 14. juni inviterer de hele gata på Høvik til nabodate – i håp om at flere vil skaffe seg sol på taket.
SER LYSET: – La oss gjøre Glassverkveien til Bærums egen «solgate», oppfordrer de solfrelste naboene Anne Jortveit (fra venstre), Øystein Goksøyr og Simen Moxnes. 14. juni inviterer de hele gata på Høvik til nabodate – i håp om at flere vil skaffe seg sol på taket.

Naboene Anne, Øystein og Simen vil gjøre Glassverkveien på Høvik til Bærums egen «solgate». Nå inviterer de hele gata på date for å få solcellepaneler på flere hustak i nabolaget.

– Vi er tre hus av 30 som har solceller på taket i dag. Kanskje vi kan bli 10 til neste sommer. Hver for oss erstatter vi pluss-minus 10 prosent av strømregningen med solenergi, og sammen kan vi produsere nok solkraft til å dekke en stor husholdning med et årsforbruk på 28.000 kWh. La oss gjøre dette til Bærums egen «solgate», smiler Anne Jortveit, Simen Moxnes og Øystein Goksøyr – mens strålene fra den brennhete sommersola treffer solcellene på taket og omdannes til energi.

Naboene i Glassverkveien på Høvik må være de beste ambassadørene det nystartede solenergiselskapet Otovo kunne ønsket seg. De er først ut i Norge med et konsept som går ut på å installere solcellepaneler på norske hustak, en investering på 50.000-250.000 kroner – og så la kundene tilbakebetale kostnaden gjennom en fast månedspris over 20 år.

LES MER HER: Om 13 år er Svein Medhus i pluss etter solcelle-investering  

Inspirert av Elon Musk

Forretningsideen er inspirert av suksessen SolarCity, der Tesla-gründer Elon Musk er i god gang med å fylle amerikanske hustak med solcellepaneler på avbetaling.

– Dette har gått over all forventning. Vi startet i januar og har allerede passert målet vårt om 100 solgte anlegg i år, forteller Simen Fure Jørgensen. 36-åringen er én av gründerne bak Otovo, og før det IT-selskapet Iterate. Han gikk på Valler videregående sammen med medgründer og Otovo-sjef Andreas Thorsheim (35), tidligere produktdirektør i Opera og finansdirektør i Schibsted Norge, oppvokst på Haslum.

KOMMET FOR Å BLI: Sola står frem som den klart dominerende fornybare energikilden i verden.
KOMMET FOR Å BLI: Sola står frem som den klart dominerende fornybare energikilden i verden.

Det norske markedet for solkraft er foreløpig veldig lite Otovo har i dag 106 kunder, hvorav 12 i Asker og Bærum. Bærum har flest kunder og interessenter i landet etter Oslo.

– Hva er årsaken?

– Dette området er meget godt egnet for sol på taket, fordi vi har mindre tåke og skydekke. Solcellene her fungerer faktisk 5 prosent bedre enn i Berlin.

LES OGSÅ: Dugnadsgjeng utvidet mini-kraftverk på Sveins tak  

Meldte seg på raskt

Likevel er det norske solcellemarkedet en smal nisje forbeholdt spesielt interesserte (se fakta).

– Jeg er en teknologioptimist, og tror vi kan løse mye av klimautfordringene ved å ta i bruk nye løsninger. Da er sola mest nærliggende, sier Øystein Goksøyr – Venstre-politiker og sivilingeniør i DNV GL, typisk nok.

– Han var ikke sen om å banke på hos meg, smiler Anne Jortveit, ansatt i Norsk Klimastiftelse, om den solfrelste naboen sin. Det var hun som «oppdaget» Otovo på Facebook. Så skjedde ting raskt.

– Jeg hev meg på øyeblikkelig, og to dager senere kom de på befaring. Etterpå la jeg ut en liten sak på Facebook, og klokken 23 samme kveld sto nabo Simen på døra. Han ville også ha solkraftverk på taket!

– Jeg så alle interessentene som hadde tegnet seg og ville ikke havne bak i køen, forteller Moxnes, til daglig sjefingeniør i Statoil. Goksøyr meldte seg like etterpå.

Naboene mener konseptet med «strømabonnement» har senket terskelen for det å investere i private solkraftverk:

– Vi har fått «gratis» solceller på taket, uten å løfte en finger. Og dette nedbetaler vi over 20 år med et par hundrelapper i måneden. Flere bør gjøre det samme, og vi begynner med å arrangere solfest i vårt eget nabolag 14. juni.

LEST DENNE? Solcelle-bråk for ny svømmehall  

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.