Skip to main content

Her svever jentene på rosa bandyskyer

TOK UTFORDRING: Mamma Annette Ebbing Listuen stilte seg i mål for at laget skulle ha fast keeper.
TOK UTFORDRING: Mamma Annette Ebbing Listuen stilte seg i mål for at laget skulle ha fast keeper.

Knall rosa garderobe med ekstra speil. Kanskje ikke så rart at Høviks miljø for jentene som spiller bandy, er lysende.

Til årets sesong har jentene fått en egen, nyoppusset garderobe.

– Vi har malt den rosa, montert opp noen nye speil og gjort noen enkle grep som jentene setter pris på, sier jenteansvarlig og bandypappa i Høvik, Jørn Follesø.

– Det er sånn det skal være, vi setter litt ekstra farge på det, smiler lagkaptein Sandra Follesø.

Flere av jentene har spilt på landslag og det er laget en vegg med bilder i garderoben for å inspirere alle jentene i klubben.

Sandras råd til de som vil skape gode jentemiljøer er å legge til rette og inkludere jentene.

– Det er dét vi har gjort i Høvik. Det er jentenes skyld at garderoben er rosa, det er deres idé og de som har stått på og malt den på dugnad.

LES OGSÅ: Null hull for keeper-reserven

20 prosent jenter

Klubben har i flere år hatt et solid jentemiljø i bandy og får skryt av forbundet. I norsk bandy er en av ti spillere jenter.

 

FORNØYDE: Bak f.v.: Sandra Follesø, Martine Krogsveen, Anette Wiken Lund, Hanna Svenni, Mille Lie Lome, Kanutte Fladeby, Andrej Mariachine (trener). Midten f.v.: Julie Storvik, Ingebjørg Kvaal-Knutsen, Laura Follesø, Sofie Ebbing Listuen. Foran: Annette Ebbing Listuen.
FORNØYDE: Bak f.v.: Sandra Follesø, Martine Krogsveen, Anette Wiken Lund, Hanna Svenni, Mille Lie Lome, Kanutte Fladeby, Andrej Mariachine (trener). Midten f.v.: Julie Storvik, Ingebjørg Kvaal-Knutsen, Laura Follesø, Sofie Ebbing Listuen. Foran: Annette Ebbing Listuen.

I Høvik er andelen dobbelt så høy – drøyt 20 prosent av spillerne er jenter. Jørn Follesø understreker at det ikke er en egen primæroppgave for klubben kun å legge til rette for jenter, de ønsker naturligvis at både gutter og jenter skal spille.

– For at de skal fortsette med bandy må det legges ekstra til rette, ellers slutter de når de blir ungdommer. Det gjelder gutter også, sier Follesø og legger kjapt til at det er enda et hakk tyngre å holde på jentene.

LES OGSÅ: Björn scorer mer enn andre lag tilsammen

Mamma i mål

To ganger i uken er Høvik-isen holdt av til bare jenter.

– Da trener jenter i alle aldere sammen på isen. Det er veldig populært.

Klubben har vært i World Cup både med seniorlaget og U17-laget og i Frida Cup i Sverige.

– Jentene synes det er veldig morsomt å dra på tur. Det er et viktig tiltak, sier Follesø.

Han er ikke den eneste som gjør hva han kan for at jentebandymiljøet i klubben skal bestå. Annette Ebbing Listuen er mamma til utespiller Sofie Ebbing Listuen. Da laget manglet målvakt tok mor Annette en for laget – den tidligere håndballkeeperen ble bandymålvakt.

– Jeg sa det egentlig på tull at jeg kunne ta den rollen, de andre er jo hakket yngre enn meg, ler Annette Ebbing Listuen.

Hun forteller at det er 27 år siden hun sto i mål i håndball.

– Men jeg synes det var synd at jentene skulle bytte på å være keeper. Jeg gjør dette for at jentene skal ha lag og for at de skal slippe å bytte på å stå i mål.

LES OGSÅ: Charlotte kjøpte bandybok - fikk sjokk da hun var på verdenslaget

Fire med til VM

– Vi er en stor og god gjeng som gleder seg til å komme på trening – ikke bare for å spille bandy, men for å skravle litt. Vi trives sammen på og utenfor banen, sier Sandra Follesø.

At Høvik-jentene er gode er det ingen tvil om. Julie Storvik, Martine Krogsveen, Ingebjørg Kvaal-Knutsen og Sandra Follesø er tatt ut til landslaget og reiser til VM i Kina 5. januar, mens Sofie Ebbing Listuen og Laura Follesø er hjemmeværende reserver til landslaget

Tirsdag kveld vant Høvik 13–1 mot Solberg. Torsdag kveld var det lokaloppgjør mot Stabæk. Høvik vant kampen 7-6. 

– Skal være velkomne

Bandyskoler og egne jentegrupper er avgjørende for å få med flere jenter, mener forbundet.

Tor Audun Sørensen i Bandyforbundet skryter av Høvik som han mener har gjort en god jobb med dame- og jentebandy i mange år. Han sier jentebandy har tatt seg opp de siste årene og at flere klubber har flere jentelag.

– Det er to grunnpilarer i norsk bandy - anlegg og bandyskoler. Det nytter ikke drive bandy uten kunstisanlegg, sier han og legger til at bandyskolene er sportens viktigste rekrutteringstiltak.

– De fleste klubber arrangerer nå bandyskoler for de minste. Der er det laget et opplegg for at jentene skal føle seg særdeles velkomne, sier Sørensen og legger til  at jentene som spiller med gutter blir veldig gode.

Det gjør at Norge har et bra landslag på jente- og damesiden. Han sier de som vil spille med guttene gjerne må få lov til det, men at man også må få istand egne jentegrupper for å skape egne jentekull og holde på jentene lenger.

Jentene utgjør ifølge Sørensen, som er hovedansvarlig for bandy i forbundet, litt under 10 prosent av det totale antallet spillere. Han påpeker at Norge har landslag for jenter og god overbygging i forhold til antall spillere.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.