– Det er rart at den lille boksen reddet livet mitt, sier advokat Ivar Jørgensen (73) fra Asker.

Han er ikledd grå dress og en mønstret sløyfe. Det samme antrekket hadde han på seg på jobb i AFP Sluttvederlag på Lysaker den dagen som kunne endt så mye verre.

– Jeg husker bare at jeg sovnet av, og at jeg tenkte det var innmari uhøflig av meg å sovne på den måten midt i et møte.

Kollegene som satt rundt ham trodde først Ivar spøkte da de så at han foldet hendene og sank sammen over bordet. Men det gjorde han ikke. Helt uten forvarsel fikk 73-åringen hjertestans.

LES OGSÅ: 34 hjertestartere i Asker og Bærum

– Ikke gi opp

Foran ham ligger en rød liten boks med håndtak.

– Ring etter hjelp. Fjern alle klesplagg, sier en metallisk stemme idet boksen blir åpnet.

73-åringen er ikke et øyeblikk i tvil om at det var hjertestarteren og kolleger som var kurset i bruken av boksen som er grunnen til at han lever i dag.

– Det og at de ikke ga seg med å gi hjerte- og lungeredning var avgjørende for meg. Det tok 25 minutter før ambulansen kom, og på den tiden slo ikke hjertet mitt av seg selv. Hadde det ikke vært for dem hadde jeg ikke stått her i dag, sier advokaten.

LES OGSÅ: «Dykker fast på 16 meter med hjertestans»

Lå i koma i fem døgn

I fem døgn lå han i kunstig koma og ble operert flere ganger.

– Vi fikk først beskjed om at det ikke var store sjansene for far til å overleve. Først ville han ikke våkne, men så lastet vi ned operamusikk på iPoden til datteren min og lot han høre Pavarotti, som han elsker. Og den kvelden våknet han igjen, sier sønnen Per Jørgensen.

SE LOKALE HJERTESTARTERE HER

Opplevelsen har gjort at han egenhendig har startet et prosjekt på arbeidsplassen sin i Nordea om å kurse alle ansatte i bruken av hjertestartere.

LES OGSÅ: – Hvem reddet far?

Kurset alle ansatte

Som sagt så gjort: Torsdag morgen, fem måneder etter at faren ble skrevet ut av sykehuset, fikk alle bankansatte lære hvordan man bruker hjertestarteren.

– Dette er så viktig! Etter påtrykk fra Per gikk vi til innkjøp av en hjertestarter som henger godt synlig ute i skranken, sier banksjef Erik Thomas Enger i Nordea i Sandvika.

– Nå vet både de ansatte her, kundene våre og de øvrige ansatte i bygget at en hjertestarter er tilgjengelig her. Det redder liv, sier han.

I samarbeid med bedriftshelsetjenesten og Tryg representert ved salgssjef Finn Robsahm, skal unge Jørgensen forsøke å få alle ansatte i hele Nordea til å gjennomgå kurs og gå til innkjøp av hjertestartere.

– Jeg er bare han som fikk ballen til å rulle, men dette er så viktig at det kommer til å gå av seg selv, sier han.

Både far og sønn er enige om at trening er viktig:

– Når taket går ned, går alt på autopilot. Det er den store forskjellen. De to som endte med å redde livet mitt hadde nylig vært på kurs i livredning og fikk praktisert det de hadde lært, sier Ivar.