Skip to main content

Truet med streik på grunn av piskeregler – sesongstarten reddet

Square de Luynes og jockey Rafel Schistl vant Norsk Derby i august i 2018. Her er duoen i tet. Torsdag er det igjen klart for sesongåpning på landets eneste galoppbane. I siste liten ble en streik blant jockeyene avverget.

Square de Luynes og jockey Rafel Schistl vant Norsk Derby i august i 2018. Her er duoen i tet. Torsdag er det igjen klart for sesongåpning på landets eneste galoppbane. I siste liten ble en streik blant jockeyene avverget.  

Foto: TRINE JØDAL

Krangel om regler for bruk av pisk og tøyler holdt på å sette galoppstarten på Øvrevoll i fare fordi jockeyene ville streike. I siste liten ble den avlyst.

– Det ble en hektisk innspurt, med en potensiell jockeystreik som en reel trussel. Heldigvis ble den ikke noe av, og det blir galoppstart på Øvrevoll torsdag som planlagt, sier administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane, Thomas Gjelsås til Budstikka.

Den siste dagene har vært stressende for galoppmiljøet i Skandinavia. Et samlet skandinavisk jockeykorps truet med å streike på grunn av innføring av nye regler for pisk og tøylebruk. 

– Samtlige ryttere som er blitt starterklært til disse banene (Øvrevoll, Bro Park, Sverige og Jägersro Sverige) står bak beslutningen, sa den svenske toppjockeyen Per-Anders Gråberg på vegne av rytterne. Den trusselen er nå altså trukket.

Thomas Gjelsås, administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane.

Thomas Gjelsås, administrerende direktør på Øvrevoll galoppbane. 

Foto: TRINE JØDAL

I Norge er det for lengst (siden 2009) innført forbud mot bruk av pisk. Jockeyene har lov til å ha med pisk i hinderløp og i løp for toåringer, men de har ikke lov til å bruke den aktivt. I Sverige og Danmark har det vært lov til å bruke pisken tre ganger på oppløpet i et løp. Det er nå forbudt etter de nye reglene. 

Ikke lov i Norge

– I praksis har ikke endringene så stor betydning i Norge. Det er fortsatt ikke lov til å bruke pisk, med mindre det skulle oppstå farlige situasjoner i de løpene der jockeyene har med pisk, sier sportssjef på Øvrevoll, Liv Kristiansen.

– En farlig situasjon er hvis hesten skulle bryte ut til den ene eller andre siden. Da kan man «si ifra til hesten». Men det er ikke lov til å bruke den til å få hestene til å gå fortere, sier Kristiansen.

Ordlyden i de nye fellesskandinaviske reglene er også nå endret fra «Under løpene skal rytterne ri med begge hendene på hestens hals og manke» til «Under løpene skal rytterne ri med begge hendene på hestens tøyler». 

– Det er for å unngå misforståelser, sier Liv Kristiansen som understreker at ordlyden også kan endres senere.

Vil ha flere folk på banen

Thomas Gjelsås legger ikke skjul på at han er lettet over at det aldri ble noen streik. Nå ser han frem til en normalsesong på Norges eneste galoppbane. To år med koronarestriksjoner har tæret på. 

– Vi er veldig glade for at vi kan få publikum tilbake på banen. Den gode stemningen som publikum utgjør er veldig viktig, sier han.

Han innrømmer dog at det er stordagene som Norsk Derby, 17. mai og sommerfesten som trekker folk.

– Jeg forventer og håper at vi får tilbake publikummet vårt også på de vanlige dagene. Det er et kontinuerlig arbeid med å få folk på banen. Vi jobber med å finne nye profiler, både ryttere og trenere, sier Gjelsås.

Selv om det kan være opp mot 6.000 tilskuere på Derby-dagen, er det vanligvis bare noen hundre på vanlige løpsdager.

– Det er jo en drøm å klare 1.000 tilskuere på en vanlig løpsdag. Vi jobber med temaaftener både for privatpersoner og bedrifter. Vi håper at vi kan friste folk med noe mer enn bare hestesport, sier Thomas Gjelsås.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.