Skip to main content

Sammenlignes med tidenes beste hest

Square De Luynes, med jockey Robert Havlin, var overlegen i Stockholm Cup på Bro Park. Den 4-årige Øvrevoll-hesten vant storløpet med syv lengder. Førstepremien var 1 million svenske kroner.

Elina Björklund/Svensk Galopp

Øvrevoll-hesten Square De Luynes sammenlignes med en av tidenes beste galopphester i verden. 

«Frankel of the fjords», skriver anerkjente Racing Post i England. Søndag vant Square De Luynes Stockholm Cup i oppvisningsstil og tjente 1 million kroner på seieren.

Ryktet om en norsk topphest har også nådd galoppsportens hjemland.

– Kult. Veldig kult, sier hesten trener, Niels Petersen.

Frankel var en engelsk galopphest som vant 14 av 14 løp fra august 2010 til oktober 2012. Mange eksperter mener hesten er tidenes beste.

På hans avsluttende løpsdag ble Frankel æret som den galoppkongen han var – The Household Cavalry, tilhørende The Royal Guard, red ut i Frankels farger, grønt og rosa. Samme ettermiddag vant han sitt siste løp med dronning Elizabeth ringside.

Røverkjøp for stjernehest

Square De Luynes har et stykke frem, men har startet på en spennende vei. Seirer i Norsk Derby, Oslo Cup, Sveaas-løpet og Stockholm Cup. Fem av åtte løp har endt i vinnerpaddocken, over 3 millioner kroner er allerede inne på konto for en hest som kostet 250.000 kroner som åring på auksjon i Deauville i Frankrike. Med dagens fasit i hånd er det lett å kalle dette et røverkjøp.

Eiere er Stall Power Girls: Ann Kristin Selmer, Camilla Eriksen, Wibecke Nagell-Erichsen, Hanne Øverås og Marianne Kjensli Fossum.

– Mentalt er han fortsatt noe av en baby. Her kommer det mer. Definitivt, sa søndagens seiersjockey Robert Havlin.

Den engelske toppjockeyen vet hva han snakker om og hva han sammenligner med. Havlin rir og jobber for championtrener John Gosden i Newmarket, Englands galoppby.

Lørdag satt Havlin på ryggen av Enable i en treningsgalopp. Enable jakter en historisk trippel i Paris 6. oktober. Hun har to, og kan ta den tredje seieren på rad i Prix de l’Arc, kanskje verdens mest prestisjetunge galoppløp.

Royal Ascot neste år?

Øvrevoll-trener Niels Petersen sier Square De Luynes kan bli den beste hesten han har trent.

– Nå holder han Gruppe 2-klasse i Europa ifølge de engelske jockeyene som har ridd ham de to siste gangene. Det vil overraske med om det ikke er utvikling også videre, sier Pedersen og røper at han vurderer å sende hesten til Dubai til vinteren.

– Jeg har også snakket med Nick Smith som er manager for utenlandske hester til Royal Ascot i juni neste år. Det er jo spennende, sier Niels Petersen som er klar på at det ikke blir flere starter i Skandinavia for Square De Luynes i 2019.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.