Skip to main content

Øvrevoll-rytter testet positivt på doping

Brasilianske Rafael Schistl har testet positivt på doping, og kan ikke ri Norsk Derby. 

Foto: KNUT BJERKE

Jockeyen Rafael Schistl har testet positivt på vanndrivende midler, og kan dermed ikke ri Norsk Derby på Øvrevoll søndag. 

Det melder Norsk Jockeyklub i en pressemelding tirsdag.

Det var i forbindelse med løpsdagen 29. juni 2019 at rytteren Rafael Schistl testet positivt på stoffene hydroklortiazid og furosemid i stoffgruppe 5: Diuretika (vanndrivende midler) og maskeringsmidler. Prøven er rapportert positiv fra Oslo universitetssykehus, Norges laboratorium for dopinganalyse, skriver Norsk Jockeyklub i pressemeldingen.

– Trist og kjedelig

Øvrevoll-direktør Thomas Gjelsås synes det er trist med dopingavsløringen bare noen dager før den store Derby-helgen.

– Det er trist og kjedelig for norsk galoppsport. Men det er først og fremst kjedelig for Rafael Schistl selv. Han mener han handlet i god tro, og er langt nede, sier Gjelsås til Budstikka.

Samtidig roser han samarbeidet med Antidoping Norge.

– Vi har et veldig godt samarbeid med dem, og når en sak som dette kommer frem, så viser det at systemet fungerer, sier Gjelsås.

– Men vi skulle selvfølgelig gjerne vært denne saken foruten, sier han.

Hva som skjer med hestene som Schistl skulle har ridd i helgen, er fortsatt usikkert.

– Det er jo selvfølgelig en utfordrende situasjon for eiere og trener Niels Petersen når noe slikt skjer rett før løpene. Men det kan ikke vi ta hensyn til, sier Thomas Gjelsås.

Utestenges

Norsk Jockeyklub skriver i pressemeldingen at ved overtredelse av forbudet mot midler og metoder som fremgår av Wadas forbudsliste, skal rytter suspenderes med øyeblikkelig virkning, jf. Norsk Jockeyklubs reglement (pkt. 12.4.1 f). Suspensjonen gjelder inntil videre, det vil si inntil det foreligger en rettskraftig kjennelse i saken.

Det betyr at rytteren ikke kan være med på helgens store Derby-dag på Øvrevoll. Der skulle Schistl ridd to store favoritter i storløpene Marit Sveaas Minneløp og Norsk Derby.

Som suspendert har man ikke anledning til å ri løp. I dopingsaker er det Den Høyere Voldgiftsrett førsteinstans, og saken er i dag behandlet av dem. De kom til følgende beslutning, står det i pressemeldingen:

Den Høyere Voldgiftsrett har idømt Rafael Schistl en måned og en ukes rideforbud for brudd på reglm.pkt. 5.12.3 f) jf. regl. pkt. 12.4.1 f). I tillegg fradømmes Rafael Schistl retten til å heve ridepenger og prosentpenger for løpsdagen 29.06.19.

Rafael Schistl vil dermed ikke kunne ri under Norsk Derby førstkommende helg.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.