Skip to main content

Mulig skandale i Sverige – Asker-hest kan rykke opp som Elitloppsvinner

Propulsion (til venstre) vant for Örjan Kihlström, Cokstile (t.h.) blir toer i sin andre start i Elitloppet. Christoffer Eriksson kusket.

Propulsion (til venstre) vant for Örjan Kihlström, Cokstile (t.h.) blir toer i sin andre start i Elitloppet. Christoffer Eriksson kusket.

Foto: Lars Jakobsson/TR Bild

Ifølge NTB kan Elitloppet i trav ende med at vinneren Propulsion fratas seieren. I så fall rykker Asker-hesten Cokstile opp som vinner. 

Søndag vant svenske Propulsion Elitloppet i Stockholm, foran Asker-oppdrettede Cokstile, og stakk av med 1.-premien på 3 millioner svenske kroner. 

Trav og Galoppnytt meldte tirsdag at Propulsion hadde gjennomgått såkalt nervesnitting i Nord-Amerika i april 2015 – før hesten kom til Sverige. Slike inngrep er lovlig i USA, men ikke i blant annet Sverige og Norge. 

Dette skal klassifiseres som doping i Skandinavia og utelukker hestene helt fra løp og avl, skriver NTB.

Aftenposten refererer også saken hvor det skrives at det fremstår som en gåte at hverken eier, trener eller svenske travsportmyndigheter observerte merknaden om nervesnittingen da hesten ble importert til Sverige.

Onsdag kveld åpnet Svensk Travsport (ST) for at Propulsion kan bli fratatt sine plasseringer og premiepenger fra løp i Europa. Hesten har tjent cirka 34 millioner kroner.

– Skulle det vise seg at opplysningene (om inngrepet) blir 100 prosent verifisert, kan det komme til å påvirke hans resultater her, sa ST-direktør Maria Croon.

Sjekket rykter

Både Travronden og Sulkysport melder at Svensk Travsport i fjor sjekket opp rundt Propulsion og rykter vedrørende at hesten hadde fått fjernet to nervetråder nede ved høvene, men at det ikke førte til noen reaksjon.

NTB skriver at det skal ha kommet frem i flere offisielle papirer i USA og Canada at Propulsion er laseroperert og har kuttet nervebaner i begge bein. Dette skjedde i april 2015, et snaut halvt år før hesten ble kjøpt og hentet til Sverige.

Veterinæren som gjorde inngrepet har ifølge NTB også bekreftet hva som ble gjort overfor Travronden.

Det amerikanske travforbundet (USTA) er forbauset over at ingen fra svenske travmyndigheter har kontaktet dem. 

Kom som et sjokk

Propulsion-trener Daniel Reden sier til Travronden at dette kom som et sjokk. 

– Jeg vet ikke hva som har skjedd i USA, sier Redén til Travronden.

Han mener at Propulsion ikke kunne prestert som han gjorde år etter år om han ikke hadde hatt nervetrådene i orden.

– Han ville ha totalhavarert og knust sine egne bein, sier Redén.

Per Erik Hagen fra Asker er oppdretter for Cokstile, som ble nummer to. Han sier han ikke ønsker å spekulere noe som helst i saken. 

– Nå må det svenske travselskapet finne ut av dette, så får de gjøre det de må, kommenterer han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.