Skip to main content

Jenterevolusjon på Øvrevoll

JENTER I FORM: Silje Strand (f.v.), Nora Hagelund Holm, Willa Synøve M. Schou og Kaia Sofie Ingolfsland har til sammen vunnet 26 løp på Øvrevoll i år. Henholdsvis fem og to seirer i Sverige viser den foreløpige fasiten for Nora og Kaia.

JENTER I FORM: Silje Strand (f.v.), Nora Hagelund Holm, Willa Synøve M. Schou og Kaia Sofie Ingolfsland har til sammen vunnet 26 løp på Øvrevoll i år. Henholdsvis fem og to seirer i Sverige viser den foreløpige fasiten for Nora og Kaia.

Foto: EIRIK STENHAUG

Øvrevoll-jentene sitter vanligvis ikke på gjerdet. I år utfordrer de gutta. Fem på rytterstatistikkens Topp-10 er klar tale.

 – Det er mer match i år. Carlos Lopez topper, men han pleier å være lengre foran. Det er gøy at det er mange jenter som gjør det bra. Vi er konkurrenter, men heier på hverandre, sier Willa Synøve M. Schou, 27 år og opprinnelig fra Stavern.

Som Nora Hagelund Holm (23) og Silje Strand (27) rir hun som lærling. Kaia Ingolfsland (24) tok karriereseier nummer 70 forrige uke og har dermed fått sin profflisens.

26 ganger i vinnerpaddocken

Til sammen har Kaia, Nora, Willa og Silje vært på 26 besøk i Øvrevolls vinnerpaddock så langt i 2021.

En tidlig juli-torsdag ble samtlige syv løp på Øvrevoll vunnet av kvinnelige ryttere. Med andre ord: Det har vært en liten jenterevolusjon i det andre pandemi-året på landets eneste galoppbane. Og husk at galoppsporten er uten egen kvinneklasse. Her er begge kjønn i samme startboks.

GØY Å VINNE: Ingen er gladere enn Kaia Ingolfsland når hun er på vei inn i vinnerpaddocken. Den turen tar hun ofte.

GØY Å VINNE: Ingen er gladere enn Kaia Ingolfsland når hun er på vei inn i vinnerpaddocken. Den turen tar hun ofte. 

Foto: svensk galopp


På Øvrevoll lever selvfølgelig minnene om Yvonne Durant fortsatt godt. Dagens 51-åring ble champion i 1993, ’94, ’95 og ’97.  Etter Yvonne har det vært ganske stille fra jentene. Før nå:

Jakter championatet 

– Jeg går for en championtittel. Det er kult og hevde seg i toppen, og det har gått bra i år. Men jeg blir aldri helt fornøyd, sier Kaia fra Drengsrud.

Hun er aldri redd for å flagge ambisjoner og har rukket mye på kort tid. Hun var en liten og rask kantspiller i håndball. Nå er hun en liten og sterk galoppjockey med erfaring og fartstid fra en rekke land.

Før denne sesongen kom hun tilbake fra England som en bedre utgave av seg selv. I England har kjendisjockey Hollie Doyle ridd 120 vinnere i 2021, det er nest flest etter Oisin Murphy, championjockey de to siste sesongene.

 – Hollie er et stort forbilde for meg både på og utenfor banen. Men jeg vil egentlig ikke bli satt i «jentebås». Jeg vil heller bli likestilt med gutta, uttaler Kaia.

Hun kom inn i galoppsporten ved en tilfeldighet. 

 – Hest hadde jeg vært borti på rideskole som liten. En dag skulle jeg passe en katt for en venninne som bodde like ved Øvrevoll. Jeg dro over til banen. Der møtte jeg en som introduserte meg for trener Hallvard Soma. Han sa «kom bort til meg i morgen». Da var jeg i gang. Jeg vant mitt første løp på en Soma-hest, Final Episode.

Kaia har fem ritt på Øvrevoll lørdag og søndag. Ingen Derby-hest, men på ryggen av Abolish i storløpet Polar Cup har hun sjansen til å vise seg frem.

Nora Hagelund Holm rir fire hester lørdag og fire søndag. Hun er tilbake igjen etter å ha gått i bakken under trening mandag.

Galoppsporten er som kjent ikke for pyser. I Norsk Derby sitter Nora, opprinnelig fra Blaker, på My Birdie fra arbeidsgiver Cathrine Erichsens stall. Den jakter en solid bonus på 115 000 kroner til beste norskfødte hest: 

– My Birdie er urutinert, men speedig. Kanskje er det litt langt. Et spennende ritt uansett, analyserer Nora foran et Derby-løp der Niels Petersens stall sender seks hester inn i startboksene.

Thomas Gjesås er administrerende direktør på Øvrevoll. Han er glad for at det er flere kvinner som kommer til idretten.

- Det at vi har fremstormende kvinner som gjør det godt i sporten, på samme vilkår som herrene,  er veldig bra for vår idrett. Det er noen vi er stolte av og sim forhåpentlig kan øke  rekruttering til galoppsporten, sier Gjelsås.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.