Skip to main content

Hestesporten frykter innføring av tapsgrense

Jan-Erik Neuroth og hesten Appelina  er en favorittene i Marit Sveaas Minneløp på Øvrevoll søndag. Nå kan hestesporten gå en tøff tid i møte med tapsgrenser for spillerne.

Foto: erik Stenshaug

Med innføring av tapsgrense på 20.000 i måneden for spillerne, forventer Norsk Rikstoto omsetningsfall. Det vil gå utover hestesporten, tror derby-trener.

– Rammevilkårene for oss som holder på med hestesport er ikke bra. Vi kan bli en utsatt yrkesgruppe, sier Niels Petersen. Han er en av Norges beste galopptrenere, og har flere av favorittene i helgens derby-søndag på Øvrevoll.

I helgen er det 17. mai og julaften på en gang for norsk galopp. Det er forventet rundt 6000 tilskuere på Øvrevoll og Norsk Derby-søndag. Men for hestesporten kan blåmandagen være nært forestående. Lotteri- og stiftelsestilsynet vurderer å innføre en tapsgrense på 20.000 kroner i måneden for spillerne. Det er den samme grensen som Norsk Tipping innførte for tre år siden.

Det vil etter alt og dømme føre til at omsetningen til Norsk Rikstoto, som har konsesjon på drive hestespill i Norge, vil falle dramatisk. Det vil igjen føre til at overføringene til norsk hestesport vil falle.

- Inntjening synker

– Hvis omsetningen faller, så synker inntjeningen. Du får ikke nobelprisen i matematikk for å komme frem til det regnestykket, sier Jan Petter Sissener, styreleder i Norsk Rikstoto. Han hverken kan eller vil gå ut med hvor store summer de eventuelt kan tape ved innføring av en tapsgrense.

– Det blir enn så lenge bare en lek med tall. Men fall i inntekter vil føre til kostnadstilpasninger og masse forskjellige ting, sier han. Færre løp og lavere premiere til hesteeiere, trenere og jockeyer/kusker kan bli en følge av lavere inntjening.

– Mindre overføringer til sporten vil naturligvis få konsekvenser. Det hele henger jo sammen, sier Øvrevoll-trener Niels Petersen. Han understreker at han har forståelse for at det er folk som sliter med utfordringer med pengespill. 

Alvorlig

– Tapsgrenser er en alvorlig problemstilling for hestesporten. Sporten er satt sammen slik at Rikstoto lever spillene, og vi leverer råvarene. Uten hester har vi ikke noe å spille på. En stor del av inntektene til Øvrevoll kommer fra overføringer fra Norsk Rikstoto, sier Thomas Gjelsås. Han er administrerende direktør på Øvrevoll Galoppbane.

– Lotteri- og stiftelsestilsynet har ikke bestemt om i hvilken form det blir tapsgrenser ennå. Vi driver og ser på de ulike mulighetene nå. Det er høringsfrist 1. september og frem til det er ingenting besluttet, sier Henrik Nordal som er avdelingsdirektør i Lotteri- og stiftelsestilsynet, til Trav- og galoppnytt.

Styrelederen i Rikstoto er uansett klar på hva mener vil skje med storspillerne hvis det innføres tapsgrenser på 20.000 kroner:

– Da jager man storspillerne over i det illegale markedet, eller til de illegale portalene. Da er det ingen som tjener på det, utenom de useriøse aktørene på for eksempel Malta. Det må være mye verre for dem som har problemer med spill, sier Jan Petter Sissener.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.