Skip to main content

For en millionhelg det ble for Eiksmarka-jockeyen

William Buick har råd til noen nye solbriller etter denne helgen på hesteryggen. Eiksmarka-jockeyen red inn 31 millioner kroner for sine eiere.

William Buick har råd til noen nye solbriller etter denne helgen på hesteryggen. Eiksmarka-jockeyen red inn 31 millioner kroner for sine eiere. 

Foto: Eirik Stenhaug

– De to siste dagene har vært utrolige. Egentlig har jeg ikke ord, sa William Buick etter Breeders’ Cup på Del Mar utenfor San Diego. Der vant stjernejockeyen tre av de fire løpene han red. Samlet premiesum: 31 millioner kroner.

Både begivenheten og scenen var stor: Breeders’ Cup er i amerikansk språkdrakt «World Championships». Hestene holder verdensklasse, jockeyene det samme.

Før denne helgen hadde William Buick fra Eiksmarka i Bærum to førsteplasser i Breeders’ Cup: Med Wuheida i 2017, også det gullet tatt på del Mar, og på ryggen av 2-årige Line Of Duty i 2018.

Nå satte han inn tre på Del Mar; «Where the Turf Meets the Surf». Banen i California, som ligner en lykkebane for William, ble innviet i 1938 med Bing Crosby som initiativtager og økonomisk støttespiller. Artisten med 38 listetopper i USA, flere enn Elvis Presley og The Beatles, var hestemann og store racing-fan.

Et flygende oppløp

Hestemann er også 33-årige Buick fra Eiksmarka. Han fremstår som en stadig bedre utgave av seg selv.

Buicks vinnerhester denne helgen var Modern Games, Space Blues og Yibir. På ryggen av sistnevnte lå William lenge sist, men her var det nok bensin på tanken. Da Yibir fikk marsjordre i siste sving, gikk det fort. Veldig fort. Etter et flygende oppløp var 9-oddseren først på målstreken til en seier verdt 17,5 millioner norske kroner.

Drama før start

Fredagen begynte ellers dramatisk: William var tilsynelatende trygt plassert i startboksen på ryggen av Modern Games. Men stallkameraten Albahr, i boksen ved siden av, var alt annet enn medgjørlig. Han steilet opp, forårsaket kaos og en farlig situasjon for både seg selv og jockey Frankie Dettori.


Det gikk bra med begge, men start ble det ikke. William og hans hest holdt på å lide samme skjebne.
De ble sluppet ut foran boksene da meldingen kom over høyttaleren: «Modern Games er også strøket fra løpet!». Deretter en pause, veterinærsjekk og kontrabeskjed om at hesten var inne igjen.
– Jeg har aldri opplevd noe lignende i min tid i sporten, sa William som ikke lot seg stresse – og vant løpet overlegent sammen med 2-åringen som var fløyet inn fra England.
Selv fikk William Buick ti prosent av seierspremiene; altså drøye tre millioner for sin innsats på hesteryggen i California. I 2021 har han vunnet 12 Gruppe 1-løp som er hestesportens Formel 1-klasse.

Sitt aller første storløp vant William på Woodbine i Canada i oktober i 2009. Hesten het Lahaleeb og ble trent av Mick Channon: En gang i tiden målfarlig Southampton- og Manchester City-spiss med 21 scoringer for det engelske landslaget fra 1972 til 1977.

Kan bli verdensener i år

Williams scoringsform er som man skjønner også veldig god. 35 i seiersprosent de siste 14 dagene er et mektig tall. Han kjemper nå om den prestisjetunge tittelen; «The World’s Best Jockey».

I fjor endte han på tredjeplass, vinner var legenden Frankie Dettori som gikk til topps for tredje gang på rad. William har aldri i karrieren vunnet så mange løp som i år: I England har han så langt styrt inn 166 vinnere. Seiersjakten fortsettes på vei mot julefeiring i England – og forhåpentligvis også en liten tur til Eiksmarka før kalenderen blar seg om til 2022.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.