Skip to main content

Den harde veien til galopp-toppen

Jan-Erik Neuroth er en av de store favorittene i Marit Sveaas Minneløp på Øvrevoll søndag. Her på hesten Appelina. 

Foto: Erik Stenshaug, Equus mediene.

Jan-Erik Neuroth (32) drømmer om å vinne storløpene på Derby-dagen. Men det er mye som må ofres på veien dit.

– Jeg har gode vinnermuligheter både i Marit Sveaas Minneløp og i selve Derby-løpet. Den kanskje største muligheten har jeg i Sveaas med hoppen Appelina, sier Jan-Erik Neuroth.

Per nå er han kanskje den beste norske jockeyen som rir her hjemme. Han leder i hvert kampen om jockeychampionatet, selv om det er tett i toppen. 

– Jeg tenker ikke så mye på akkurat det. Det viktigste er at jeg vinner de løpene jeg skal vinne, ikke å bli best sesongen gjennom, sier han.

Hardt liv

Søndag er det den store dagen i norsk galopp. Flere tusen tilskuere kommer til å kranse Norges eneste galoppbane på Derby-dagen. Det er 17. mai og julaften på samme dag for dem som elsker galopp. 

Men for jockeyene som rir hestene de få minuttene løpene varer, er det en knallhardt jobb. Og glamouren rundt festdagen er ikke dagligdags kost.

– Det er et hardt liv. Det er mye reising, mye trening og lange dager. Og jeg må holde vekten. Det er ganske slitsomt, forteller han.

Ikke poteter, brød eller pasta

Han veier rundt 55 kilo, og med utstyr skal han under 56 kilo. Det å spise riktig og lite er en del av jobben.

– Det koster mye krefter å holde seg på den vekten. Men jeg klarer det uten å måtte gå i badstuen og slikt. Jeg holder en bra diett, men jeg går på lite mat hele tiden. Det blir ikke så mye burgere, for å si det slik.

En vanlig dag inneholder kaffe og yoghurt til frokost. Knekkebrød eller salat til lunch og gjerne egg og en kyllingsalat til middag.

– Jeg har ikke spist poteter, brød eller pasta siden i vinter. Skjønt, jeg er veldig glad i hjemmebakt og ferskt brød. Pasta fikk jeg nok av da vi hadde tomatsuppe og makaroni hver dag på Lysaker heltidsskole, ler han.

 Usosialt 

Han har vært heltidsjockey i snart tre år og bruker mye tid i stallen til trenerlegenden – og faren – Wido Neuroth. En stall han kanskje tar over når veteranen gir seg.

Mye reising, lange dager og lite restitusjon gjør at det blir lite tid til venner.

– Når jeg er hjemme må jeg jo helst hvile. Og det er ikke alltid like morsomt å gå ut for å spise pizza med venner når man selv må spise salat. Heldigvis har jeg en veldig forståelsesfull forlovede. Hun jobber selv i hestemiljøet. Hvis ikke hadde det blitt vanskelig, sier Jan-Erik Neuroth.

Men én eller to triumfer på Derby-dagen vil uansett overgå det meste. 

– Vinner jeg Sveeas Minneløp med Appelina, vi det overgå det meste. Det er en hest jeg har ridd i mange år. Det ville vært stort, sier han om en av de store favorittene søndag.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.