Denne artikkelen har tidligere stått på trykk i Budstikkas papiravis.

 

– De bør spille i en liga der de er garantert mye spilletid og som er på høyest mulig nivå. Akkurat nå kan det beste for dem være å spille i Stabæk og den norske eliteserien, sier U20-landslagstrener Pål Arne «Paco» Johansen.

I slutten av mai måned skal han ta med seg 21 spillere til U20-VM i Polen. Der møter Norge Honduras, New Zealand og Uruguay i gruppespillet. Tre av spillerne i troppen, kanskje flere, kommer ganske sikkert fra Stabæk. Hugo Vetlesen, Ola Brynhildsen og Tobias Børkeeiet – som alle spilte 90 minutter i serieåpning mot Lillestrøm – er selvskrevne. Det bekrefter landslagssjefen selv.

LES OGSÅ: Stabæk venter på grønt lys fra FIFA

Bohinen

– Det er mye som skal til om ikke de tre blir tatt ut i den troppen. De har spilt nesten det som er så langt, sier han.

Morten Renå Olsen og Emil Bohinen er også med i kampen om en VM-plass i det lukrative mesterskapet. Lukrativt for spillerne i den forstand at det et av de beste utstillingsvinduene for kjøpesterke klubber denne sommeren.

 

Mannen som skal lede Norge i mesterskapet er likevel klar på at det beste for de unge spillerne er ikke nødvendigvis å reise ut på det første og beste tilbudet.

LES OGSÅ: Rusike ute i minst fire måneder

Bevisst

– Det viktigste er å være bevisst i de valgene man gjør, og legge en plan for hvordan man skal gå frem, sier «Paco», og trekker frem det sporet som A-landslagets Mohamed Elyounoussi har gjort.

– Han gikk fra Sarpsborg, til Molde, Basel (Sveits) og nå er han i Premier League og Southampton, sier «Paco» som også kjenner Stabæk-trener Henning Berg godt.

Han var med i Bergs trenerteam i Legia Warszawa i Polen.

LES OGSÅ: Stabæk: – Uholdbart av Jansen på Twitter

Bli i Stabæk

«Paco» sier det ikke er noen fasit hvor hvordan unge fotballspillere bør gå frem.

– Jeg tror også de har det veldig bra i Stabæk nå, der de får masse spilletid i eliteserien. Men selvfølgelig, på et eller annet tidspunkt må de gå til en klubb og en liga som er rangert på et høyere nivå, sier han.

Henning Berg og Stabæk vet at han og klubben sitter på noe som kan bli gullkantet både for spillerne og klubben.

– Det viktigste og eneste riktige du kan gjøre som fotballspiller, uansett om du er 18 eller 34 år, er å fokusere på å bli bedre hver eneste dag. På hver eneste trening og hver eneste kamp, sier Stabæk-trener Henning Berg.

– Har du ikke det fokuset, men tenker på neste klubb som eventuelt kan dukke opp, kan det fort bare bli med drømmen, sier Berg.

Det er stortalentet Hugo Vetlesen enig i.

– Det er kun hard jobbing hver dag som gjelder. Det blir veldig spennende med VM i Polen. Vi har et spennende lag, sier Vetlesen, som har kontrakt med Stabæk ut 2021.

God tid

– Fotball er også en erfaringsbasert idrett. Gjennomsnittsalderen i for eksempel Champions League er 28 år. De har god tid, sier Pål Arne «Paco» Johansen om Stabæks unge spillere.

Stabæk har allerede sagt nei til bud på Ola Brynhildsen (Molde) og Hugo Vetlesen (Tyrkia).