Tøffest blir konkurransen på Stabekk vgs, viser årets søkertall fra Viken fylkeskommune.

173 søkere med nærskolerett hadde ført opp studiespesialisering på Stabekk øverst på søkelisten da fristen gikk ut i vår. Skolen kan bare tilby plass til 120 av dem.

Se grafikk over skolene der det blir kamp om plassene på det mest populære faget nederst i saken.

Årets førsteklassinger har stor forståelse for at mange har lyst til å gjøre som dem: bli elever på Stabekk.

– Jeg tror mange søker på ryktet. Jeg hadde hørt mye bra fra folk jeg kjenner før jeg søkte. Stabekk er full pakke. Her er det godt miljø og kule lærere, sier Max Tank-Nielsen Rønne (16), som er tredje generasjon Stabekk-elev.

– Nye elever blir tatt imot av faddere. Jeg syntes det var en veldig fin måte å starte på, sier Sofie Høyaas Løken (16).

Elevundersøkelsen for forrige skoleår bekrefter at det er stor trivsel blant Stabekk-elevene: "Trivsel" får 4,4 av 5 mulige poeng i elevundersøkelsen. 95 prosent av elevene fullførte og besto etter tre år.

– Vi driver med mye gøy på skolen. Vi har noe å glede oss til, samtidig som det faglige er bra, sier Sofie.

– Karakterkravet vil øke

Rektor Katrine Enghaug har aldri opplevd så stor søkning til Stabekk vgs.

– Vi har hatt god søking også før, men ikke så høy som i år. Det er veldig hyggelig, sier Enghaug, som har jobbet ved Stabekk i 22 år.

Hun tror rekordsøkingen i stor grad skyldes at elevene trives.

– Vi bruker mye tid på å skape tett kontakt mellom elever og engasjerte lærere. Trivsel er grunnlaget for læring, sier Enghaug.

– Blir det vanskeligere å komme inn på Stabekk nå?

– Det vet vi ikke ennå, standpunkt settes først nå. Men det er jo ganske sannsynlig at karakterkravet vil øke når flere søkere, sier Enghaug.

Hun mener nærskolereformen, som ble tatt i bruk i fjor, ikke har hatt særlig betydning for Stabekk. Skolen hadde også før reformen flest søkere fra eget nærområde.

Svar kommer i juli

I alt har fem skoler flere søkere enn antall plasser på studiespesialisering, som er det desidert mest populære utdanningsprogrammet i Asker og Bærum.

Det betyr at søkerne må konkurrere med karakterer fra tiendeklasse for å komme inn på studiespesialisering på følgende skoler: Stabekk, Nadderud, Valler, Sandvika og Asker. Det gjelder selv om elevene har såkalt nærskolerett, som gir 100 ekstrapoeng.

For de andre fem skolene som tilbyr studiespesialisering i området vårt, er det færre primærsøkere enn plasser. Det vil si at alle som helst ønsker seg dit, vil få tilbud om plass. Det gjelder Dønski, Ekeli, Nesbru, Rosenvilde og Røyken.

Les også

Tre rektorer sier opp – alle mener jobben var for tøff

Samlet sett ser det ut til å være nok kapasitet på studiespesialisering i hver at de fem nærskolesonene i Asker og Bærum for kommende skoleår, ifølge fylkets søkertall.

Svar på førsteinntaket til videregående skole kommer innen 11. juli.