Skip to main content

Kunstsenter etterlyser foto av kunstnerbolig

– Vi har bare noen tegninger Kurt Schwitters brukte til byggesøknaden, sier HOK-direktør Tone Hansen. 

Foto: Nina Abrahamsen

Kunstneren Kurt Schwitters atelier på Lysaker «Haus am bakken» brant i 1951. Nå etterlyser direktøren på Henie Onstad Kunstsenter (HOK) fotografier av huset. 

Det var under oppholdet på Lysaker i årene 1937 til 1940 at den i utgangspunktet velstående multikunstneren Kurt Schwitters (1887–1948) bodde i Fagerhøyveien på Lysaker i Bærum og bygde seg et kombinert atelier og kunstverk på tomten. 

– Vi har dessverre bare noen plantegninger han benyttet til en byggesøknad. Nå håper vi at noen der ute har et foto av huset som vi forhåpentligvis kan få låne til utstillingen i den nye avantgardesalen vår, sier HOK-direktør Tone Hansen.

Utstillingen skal åpne i løpet av høsten og skal blant annet dokumentere Kurt Schwitters dramatiske liv og vise 35 av hans verker. 

– Vi vet jo at det sto et hus der. Rester av grunnmuren finnes fortsatt. Vi har forsøkt å spore selv, uten å lykkes. Nå håper vi publikum kan hjelpe oss. Kanskje noen sitter på gamle album eller filmopptak fra dette stedet. Kanskje noen husker Kurt Schwitters, selv om det er lite trolig, siden det er langt tilbake i tid. 

Plantegninger av Haus am bakken.

TEGNINGER: Archiv Sprengel Museum

Flyktet to ganger

 Kurt Schwitters flyktet fra Tyskland til Norge etter at verkene hans ble forbudt av nazistene. Da Norge ble okkupert i 1940, flyktet han via Nord-Norge til London. 

Han hadde tenkt seg videre til USA, men ble internert som tysk flyktning i Storbritannia og ble der inntil sin død i 1948. Schwitters kom seg aldri hit igjen, selv om det var planen hans. 

Kurt Schwitters elsket Norge og ferierte en del her før han kom hit som flyktning. Han snakket norsk og skrev blant annet dikt på norsk. 

– Spøkelseshus

Sønnen Ernst Schwitters tok turen til Lysaker etter krigen og fikk berget mye av kunsten, men han dokumenterte aldri «Haus am bakken» før det brant i 1951 etter det politiet anslo var påsatt. Brannen ble omtalt i Budstikka: «Det var et mindre atelier ca. fire ganger fem meter med kjeller under, der det ble oppbevart en rekke skulpturer, malerier, tegninger og manuskripter.» 

Nå håper vi publikum kan hjelpe oss. Kanskje noen sitter på gamle album eller filmopptak fra dette stedet.
Tone Hansen, direktør på Henie Onstad Kunstsenter

Politiet anslo den gang at det var noen gutter som tente på huset. «De har holdt til der og kalte det for spøkelseshuset», skrev lokalavisen, som også påpekte at ingenting var forsikret og at arvingen Ernst Schwitters led store økonomiske tap på grunn av brannen. 

Huset skal ha vært noe Schwitters kalte «Merzbau» som betyr et helhetlig totalverk. Huset på Lysaker beskriver han selv i brev til en venn vinteren 1938: 

Omtale av brannen på Lysaker i Budstikka etter at Kurt Schwitters hus brant ned.

Faksimile fra Budstikka.

«Der det i september fortsatt bare var bart fjell som det vokste noen furuer på, står det nå et lite hus som jeg selv har bygd, idet jeg selv bar hver eneste planke hit, kappet til og spikret opp, med fem vinduer, i 2 etasjer, og i annen etasje er den abstrakte formen allerede skissert. Jeg bygget meg tross alle vanskeligheter en ny Merzbau-konstruksjon. Jeg forsøkte å lage det transportabelt, men slik gikk det ikke. Rommet er på ca. 7 x 4 x 6 meter og delene griper slik inn i hverandre at det slik vil bli vanskelig å ta dem fra hverandre.»

Et lignende hus bygde også Schwitters på Hjertøya utenfor Molde. Modellen av dette finnes på HOK. Han bygde også ett stort Merzbau-interiør i Hannover i Tyskland før han flyktet. Men dette ble bombet under krigen. 

– Mye av det han lagde er nå borte. Han var en av de første som lagde det vi kaller omsluttende rom, der interiøret var et kunstverk. Få skjønte den gang verdien av det han gjorde. Han ble nok sett på som litt rar, sier Hansen.

Kurt Schwitters, Abstrakt bilde Skøyen 1, 1940. 

MALERI: Av Kurt Schwitters, eies av Sparebankstiftelsen DNB deponert hos Henie Onstad Kunstsenter.

Modell av Kurt Schwitters hytte på Hjertøya utenfor Molde. 

FOTO: Henie Onstad Kunstsenter

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.