Mange synes det er flaut å sitte ansikt til ansikt med en helsesøster og si at man kanskje har en kjønnssykdom. Når man i tillegg må vente lenge for å slippe inn, er det flere som dropper hele testen.

Det er ikke så bra, mener de på helsestasjonen for ungdom i Asker. Derfor har de nå innført selvtest.

LES OGSÅ: Bekymret over egen sex-vaner

– Vi senker terskelen for å ta testen når ungdom får vite at de ikke trenger å sitte i kø. Vi har dessverre litt lang ventetid, faktisk opptil to timer enkelte dager, forteller helsesøster Anne Loe Kvalberg.

Tar testen selv

– Vi skulle gjerne hatt flere ansatte her, men det har jo noe med ressurser og prioriteringer å gjøre. Derfor har vi gjort som i Bærum, innført selvtesting.

– Hvordan foregår en selvtest?

– På toalettet har vi en kurv for jenter og en for gutter, med konvolutter med utstyr i. Jentene tar en skjedeprøve med en liten pinne, mens guttene tar urinprøve. De puttes i et glass som lukkes, og i konvolutten sammen med et enkelt skjema. Det hele er veldig enkelt. Tilbudet gjelder hele dagen i åpningstiden, og frem til klokken 19.30 tirsdag og torsdag, og onsdag til klokken 17.

LES OGSÅ: Slår kikhoste-alarm i Bærum

Og man trenger ikke snakke med noen.

– Det er bare å gå inn og ta testen. Det står nøye bruksanvisning på veggen. Dette kan alle gjøre, men hvis de har plager, bør de komme til oss, sier Kvalberg.

Svaret foreligger i underkant av én uke. De som må ha behandling får en telefon.

Høye tall

Siden helsestasjonen begynte med selvtesting 1. februar, har 20 ungdom benyttet seg av tilbudet.

Kommunen har informert både gjennom de videregående skolene og på helsestasjonens egen Facebook-side.

LES OGSÅ: Ungdom skal nå ungdom

Helsepersonell har lenge vært bekymret for utbredelsen av klamydia i Asker og Bærum. I 2013 fikk 779 bæringer påvist sykdommen. I 2012 var tallet 661, opp fra 360 i 2008. Asker ligger omtrent på landsgjennomsnittet. I 2013 ble 750 ungdommer testet. 10,6 av dem var positive.

– Hvorfor en selvtest for klamydia og ingen andre kjønnssykdommer?

LES OGSÅ: Rekordmange tilfeller av klamydia - unge dropper kondom

– Fordi det er den infeksjonen som er mest utbredt blant ungdom. Og hvis den ikke blir behandlet, kan det føre til alvorlige konsekvenser som sterilitet. Det er veldig trist å oppdage det mange år etterpå, sier Kvalberg.