Skip to main content

Vil ha flere på kurs for å redde liv

Saboor Asif (t.v) og Erik Engh håper flere vil lære seg førstehjelp. Her viser de noen av grepene som skal til.

FOTO: MARIT HELLAND

 Norsk Folkehjelp vil at flere skal lære seg hjerte- og lungeredning. I nye lokaler i Asker startet praktisk opplæring onsdag. 

– Mange er engstelige og synes en innretning som en hjertestarter kan være skummelt, sier Erik Engh fra Asker, aktiv i styret i Norsk Folkehjelp i Asker og Bærum. 

Onsdag, i anledning Verdens hjerte- og lungeredningsdag, var han og Norsk Folkehjelps Saboor Asif klar med hjertestarter og demonstrasjonsdukker for de som ville inn og prøve seg.  

– Flere liv kan reddes dersom flere lærer seg å håndtere en hjertestarter og flere lærer seg de grepene som skal til for å drive hjerte- og lungeredning, sier Engh. 

Han forteller det kan stå om sekunder. 

– Det første man skal gjøre er å ringe 113. Men når det er gjort betyr det svært mye med kunnskap om hva man gjør videre.

Barn lærer barn

På gulvet i kurslokalene demonstrerer Engh og Asif hvordan redningen foretas, og hvordan hjertestarteren brukes. 

De understreker at det er stor forskjell på det å drive livredning på en voksen, i forhold til det å jobbe for å redde livet til et barn eller en baby. Derfor er det også ulike demonstrasjonsdukker som benyttes i opplæringen. 

Det er forskjell på hva slags livrednings-grep og teknikker man skal bruke på et barn, en baby og en voksen. Derfor er det også ulike dukker som brukes i demonstrasjonen.

FOTO: MARIT HELLAND

I tillegg til kurs for voksne, har de også søkt om finansiering for å få drive kurs for barn slik at de kan lære hvordan andre barn kan reddes. 

– Man leser og er borti saker der barn har reddet andre fra å drukne eller har reddet barn ut av andre typer situasjoner. Da er det veldig fornuftig at barn også lærer livredning, sier Engh.

Nye lokaler 

Opplæringen skjer i nye lokaler rett ved brannstasjonen i Asker. 

– Tidligere holdt vi til i en kjeller i Folkets hus i Sandvika, men nå har vi fått leiekontrakt her. For oss er dette som natt og dag. Her har vi faktisk muligheten til å holde denne typen kurs, sier Engh. 

For å få folk til å komme til lokalene, har Norsk Folkehjelp også skapt aktiviteter i andre deler av lokalet. Engh viser frem en «reparasjonskafé» der man kan komme å reparere klær, et «mekkeverksted» for bil og sykkel, og en beredskapsbod for utstyr. 

– Vi lager aktivitetene slik at det blir flere grunner til å ta turen hit, sier Engh. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.