Skip to main content

Venter doblet andel demenssyke frem mot 2050

Asker kommune fastslår at åpenheten rundt demensdiagnosen er blitt større. 

Ifølge Demenskartet.no var det i 2020 1.685 personer i Asker og 2.548 personer i Bærum med demens. Anslaget fra FHI er at to tredeler av disse bor hjemme selv om de har fått demensdiagnosen. Det er en situasjon som er vanskelig, ikke bare for personen som er blitt uhelbredelig syk. 

– Å bli diagnostisert med demens kan være en stor belastning for familien, og det høye antallet utfordrer nødvendigvis helsetjenestene våre, sier demenskoordinator Mari Solum Grimstad i Asker kommunes hukommelsesteam. 

Mari Solum Grimstad er demenskoordinator og jobber i Asker kommunes hukommelsesteam.
Mari Solum Grimstad er demenskoordinator og jobber i Asker kommunes hukommelsesteam.
Foto: PRIVAT

Alzheimer-dagen

Hukommelsesteamet i Asker, Asker demensforening og Røde Kors markerte den internasjonale Alzheimer-dagen 21. september med et kveldsmøte på innbyggertorget i Slemmestad, hvor de blant annet presenterte det siste innen demensforskningen.

Ifølge Grimstad møtte over 50 personer opp for å høre det siste fra demensforskningen. 

Merkbart mer åpenhet

Grimstad  opplever at åpenheten rundt sykdommen har økt. Flere kommer nå tidlig til fastlegen – eller hukommelsesteamet – med sine bekymringer. 

– Det har vært mye skam knyttet til det med demens. Nå merker vi forbedring for hvert år som går, sier demenskoordinatoren. 

Grimstad minner om at det er fordeler knyttet til en stadfestet diagnose. 

– Det finnes medisiner som kan bremse, og med diagnosen følger det rettigheter, tilgang på hjelp og hjelpemidler.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.