Skip to main content

Tok farvel med mamma Wenche – fra et lagerrom

Familien Thorsen fra Tofte valgte en livsnøytral bisettelse i egne lokaler da begge foreldrene gikk bort. Her fra bisettelsen til Wenche Thorsen i mars.

Familien Thorsen fra Tofte valgte en livsnøytral bisettelse i egne lokaler da begge foreldrene gikk bort. Her fra bisettelsen til Wenche Thorsen i mars.

FOTO: VERD BEGRAVELSESBYRÅ

Da faren gikk bort i fjor valgte Trine Thorsen en begravelse utenom kirke og kapell. Da moren døde i mars var det ingen tvil om at det skulle bli samme begravelse.

– Begravelsen for pappa var så fin at vi aldri var i tvil om at vi ville gjøre det samme da mamma døde. Det var noe hun selv også ville, forteller Trine Thorsen.

52-åringen fra Tofte mistet begge foreldrene sine i løpet av 14 måneder. Faren Olafs død kom ikke uventet, 87-åringen hadde vært syk lenge. 

Han hadde ikke snakket med datteren Trine eller sønnen Petter (55) om hva slags begravelse han ville ha. Likevel var det ikke vanskelig for de etterlatte å bestemme seg for at de ville ha en annen begravelse enn en tradisjonell i en kirke eller i et kapell.

– Pappa var en veldig leken og uhøytidelig person. Og ikke kristen. Så vi var veldig sikre på at han ville ha en utradisjonell begravelse, forteller Trine.

Alt i ett lokale

Selv om en begravelse i en kirke eller et kapell også kan være utradisjonell, synes hun ofte at slike begravelser kan bli vel dystre. Ikke minst den delen av begravelsen der kisten enten blir senket ned i krematoriet eller blir båret ut av kirken.

– Vi ønsket å ha både begravelse og minnestund på samme sted. Vi ønsket å ha med oss pappa hele veien, forklarer Trine Thorsen.

Trine Thorsen anbefaler alle å vurdere en mer privat begravelse enn de mer tradisjonelle i kirker og kapeller.

Trine Thorsen anbefaler alle å vurdere en mer privat begravelse enn de mer tradisjonelle i kirker og kapeller.

FOTO: VERD VEBGRAVELSE

Moren Wenches dødsfall kom brått og uventet 10. mars. Det tok ikke lang tid før Trine og broren Petter bestemte at hennes begravelse skulle være en blåkopi av farens.

– Mamma syntes pappas begravelse var så flott og sa til oss at en slik begravelse ville hun ha også, sier sønnen Petter.

Selv om begge bisettelsene fant sted i samme lokale, satte de et personlig preg på hver av de. 

— Pappa var veldig glad i farger, så hans ble veldig fargerik. Mamma ønsket seg noe enkelt med hvite blomster, og det fikk hun, forteller Petter.

I stedet for «snitter og kringle» valgte de mat foreldrene var veldig glad i. 

— I pappa sin begravelse ble det servert tapas og rødvin, med spansk musikk over høyttalerne. I mammas asiatisk og hvitvin, sier Trine

Mye uvitenhet

Da Trine Thorsen tok kontakt med Verd begravelsesbyrå etter farens død i i desember 2020 hadde familien allerede bestemt seg for å ha begravelsen i lokalene Trine driver inne på Statsnetts område i Tofte.

Lageret foto & filmstudio er Norges største dagslysstudio og består av to store lagerrom. Planen var å holde en livssynsnøytral begravelse i det ene rommet og ha minnesamvær i det andre rommet.

– Det er ikke så ofte vi får inn familier som har så spesifikke ønsker som familien Thorsen. Men vi er veldig glade for å kunne bidra også med utradisjonelle begravelser, sier Jon Eide-Stubberud i Verd begravelsesbyrå.

Han vet av erfaring at mange ikke vet at man kan holde en begravelse i andre lokaler enn kapell og kirker.

– Det er selvfølgelig noe vi informerer om. Men likevel velger de aller fleste en tradisjonell begravelse. Mellom begravelsen til faren og moren til Trine Thorsen har vi bare gjennomført én begravelse på denne måten. Men jeg tror at det etter hvert kommer til å bli mer og mer normalt, sier Jon Eide-Stubberud.

Petter Thorsen legger ned en blomst på kisten til sin mor sammen med niesen Tille (9).

Petter Thorsen legger ned en blomst på kisten til sin mor sammen med niesen Tille (9).

FOTO: VERD BEGRAVELSESBYRA

Positive tilbakemeldinger

Etter å ha gjennomført to begravelser på en helt annen måte enn andre pårørende velger anbefaler søsknene Trine og Petter Thorsen at flere vurderer å gjøre som de har gjort. Ikke minst hvis det er mindreårige barn som skal være med på begravelsen.

– Min datter på ni år synes begravelsene til mamma og pappa var det fineste hun hadde vært med på. Vi fikk også mange andre tilbakemeldinger om at en slik begravelse var flott, verdig og veldig hyggelig, forteller Trine Thorsen.

Broren Petter har de samme erfaringene. Og noen andre:

– Selve seremonien var ikke så forskjellig fra en som blir holdt i et kapell eller i en kirke. Men det er mye større mulighet til å gjøre den personlig i et slikt lokale. Vi hadde hengt opp mange personlige ting i lokalene. Minnestunden ble som et hyggelig familieselskap, med mamma og pappa fremdeles til stede.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.