Skip to main content

Tilbake i hyllene etter to måneders fravær

– Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme, sier kommuneoverlege i Bærum, Ole Kristian Furulund.

– Råd om å ta tablettene vil ofte bli gitt sammen med et råd om å oppholde seg innendørs i opptil to døgn. Det er derfor viktig å ha tablettene lagret hjemme, sier kommuneoverlege i Bærum, Ole Kristian Furulund.

Foto: Mats Sauro Høimyr

To måneder etter apotekene ble ribbet for jodtabletter, er de tilbake på markedet. Etterspørselen er derimot langt fra den samme. 

– Mange vet nok ikke at tablettene er tilbake på hyllene igjen en gang, sier Stian Holm Skjelberg, apoteker ved Apotek 1 Inforama i Sandvika.

Da Russland invaderte Ukraina i slutten av februar, ble Jodtabletter revet vekk fra hyllene i Asker og Bærum. Ved skolene delte rektorer ut samtykkeskjemaer til foreldre, for å kunne gi elever tabletter ved en mulig atomulykke.

Tablettene forebygger effekten av radioaktivt jod på skjoldbruskkjertelen og kan gi beskyttelse ved atomulykker.

– Akkurat da krigen brøt ut i Ukraina brakte det frem traumatiske minner for mange og skapte mye frykt hos flere, som førte til massekjøp, forteller Skjelberg. 

Mindre populære

Apoteker over hele landet har i stor grad vært utsolgt for produktet de siste månedene, men nå melder Legemiddelverket at Jodix er tilbake i butikkhyllene. 

I Asker er tablettene langt mindre populære nå enn sist gang de var å oppdrive på apoteker. 

Skjelberg konstaterer at etterspørselen gikk ned kort tid etter at de solgt ut i februar. Siden det har få etterspurt tablettene. 

Bedre forståelse 

Arne Dulsrud, Forskningsleder ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet, sier ordentlig informering om produktet og situasjonen kan ha bidratt redusert etterspørsel. 

– Det er to faktorer; er det nok av varen og hvor mye frykt er det? Mens myndighetene ble klarere og klarere med sine anbefalinger og informering, roet også frykten og behovet folk følte på, forklarer Dulsrud.

Arne Dulsrud. Forsker og forskningssjef Arne Dulsrud ved SIFO på OsloMet.
Arne Dulsrud. Forsker og forskningssjef Arne Dulsrud ved SIFO på OsloMet.
Foto: Foto: Eivind Røhne / OsloMet

Tilbake hos apotekene nevner Skjelberg at de har opplevd at flere har misforstått hva Jodix egentlig er ment for. Han presiserer at tablettene kun hjelper i atomulykker hvor jod var brukt som brensel, et godt eksempel på dette er Tsjernobyl-ulykken. De stopper derimot ikke stråling fra hydrogen- eller plutoniumsbomber. 

– Vi har prøvd å være påpasselige med å informere om at tablettene kun hjelper i situasjoner hvor det er snakk om radioaktiv jod. Disse tablettene skaper ikke noe magisk skjold mot stråling, sier Skjelberg og fortsetter:

– Det er andre tingene på statens beredskapsliste som er mye mer vesentlige å sikre seg først. Spesielt tilstrekkelig med mat, vann og hjertevarme til å ta vare på hverandre i en vanskelig tid.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.