Skip to main content

Slår ring om syk eks-trener

Da den tidligere fotballtreneren til Hallvard Grøvle Thorkildsen ble alvorlig syk, startet han en innsamling for eks-treneren. Nå har Gui-spilleren samlet inn over 170.000 kroner til Hans Amund Solberg.

Da den tidligere fotballtreneren til Hallvard Grøvle Thorkildsen ble alvorlig syk, startet han en innsamling for eks-treneren. Nå har Gui-spilleren samlet inn over 170.000 kroner til Hans Amund Solberg.

Foto: TRINE JØDAL

Da den tidligere fotballtreneren til Hallvard Grøvle Thorkildsen (25) ble alvorlig syk, ønsket 25-åringen å gi noe tilbake til sin tidligere trener.

– Hans Amund (Solberg) var alltid der for meg da jeg var fotballspiller, og jeg føler at jeg skylder ham mye. Han tok meg inn i Vollen og han har gitt veldig mye til breddefotballen i Vollen og Heggedal, forteller Gui-spilleren Hallvard Grøvle Thorkildsen.

På Facebook oppdaget han at Hans Amund «Hansa» Solberg, den tidligere treneren i Heggedal, og senere Vollen, sliter med forferdelige og konstante smerter. Det etter at han fikk påvist diagnosen nevropati, og har alle symptomer på CRPS type 2 (også kjent som selvmordsdiagnosen, da smertene aldri tar slutt).

Hans Amund Solberg har vært gjennom et smertehelvete de siste årene. Nå samler tidligere fotballspillere inn penger til eks-treneren i Heggedal og Vollen.

Hans Amund Solberg har vært gjennom et smertehelvete de siste årene. Nå samler tidligere fotballspillere inn penger til eks-treneren i Heggedal og Vollen. 

FOTO: PRIVAT

40-åringen er langt på vei 100 prosent ufør etter skadene han pådro på jobb som politimann og senere ni ryggoperasjoner. Nå kjemper han en knallhard jobb for å komme tilbake til et mest mulig normalt liv. 

– Jeg tenkte at hva i all verden er dette for noe? En mann som har gitt så mye av seg selv, og som ikke får den nødvendige hjelpen? Derfor la jeg det frem for ham at jeg ville starte spleisen «Hans Amund og veien tilbake til livet!» for at han skulle få inn midler, forteller Asker-gutten Hallvard Grøvle Thorkildsen.

Overveldet

Så langt er det samlet inn nærmere 180.000 kroner til den tidligere fotballtreneren. 40-åringen har nesten ikke ord.

– Jeg er helt overveldet. Jeg er skrudd sammen slik at jeg blir litt brydd over slikt, og tenker at det alltid er noen som har det verre enn meg. Men jeg må forsøke å legge vekk de tankene, og at noen gjør slikt for meg betyr ekstremt mye, sier Hans Amund Solberg. 

Han bor nå i Ski i Nordre Follo kommune sammen med samboeren Pernilla.

Den tidligere politimannen og fotballtreneren legger ikke skjul på at det betyr ekstra mye å få støtte fra fotballmiljøet i Asker.

– For enkelte av dem har jeg nok vært litt mer enn en fotballtrener. Miljøene i både Heggedal og Vollen var unike, og jeg synes vi fikk til veldig mye, til tross for knappe ressurser, sier han.

Smerter

Den første ryggskaden kom da han var på jobb som politimann i 2010. Etter det har han vært gjennom en berg-og-dal-bane av følelser og smerter, i tillegg til en evig runddans i helsevesenet og en kamp for å få det han mener han har krav på.

– Jeg er født prematurt (for tidlig), og kort fortalt mener helsevesenet og forsikringsselskapene at jeg da ikke har krav på erstatning. Etter min mening straffes jeg da for å være født for tidlig og det har jeg vanskeligheter med å forstå, sier han.

Solberg forteller om smerter som til tider er uutholdelige, og at han kan hyle av smerte når han tar på seg en sokk. Å få en vannstråle på foten kan føre til lynende smerter.

– Noen omtaler det som en av verdens mest smertefulle diagnoser. Selv om jeg ikke er der i det hele tatt, omtales den ofte som en «selvmordssykdom». Rett og slett fordi smertene er konstante, sier han

– Er du bitter?

– Jeg har vært gjennom hele følelsesregisteret, selvfølgelig. Det som skuffer meg mest er begrunnelsen for alle avslagene jeg har fått. Men det hjelper meg ikke noe å være bitter, jeg forsøker å se fremover. 

Håper

For 40-åringen har ikke gitt opp. Han vil tilbake til livet som han hadde før. Til fotballen. Til jobben. Til vennene. Og ikke minst familien.

– Jeg er i kontakt med en institusjon i Italia som er spesialister på denne sykdommen. Kanskje de kan hjelpe meg. Da vil denne støtten fra fotballen i Asker hjelpe meg mye. Jeg har også lyst til å donere en del av beløpet slik at jeg også kan hjelpe andre i samme situasjon, sier Hans Amund Solberg.

– Det jeg fokuserer på, er å bli bedre og å håndtere smertene, sier han.

– Responsen har vært veldig bra, og jeg håper at dette kan bedre hverdagen til «Hansa». Det fortjener han, sier Hallvard Grøvle Thorkildsen.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.