Skip to main content

Omsorgsrådgiver om Bærums demenslandsby: – Kan forverre sykdomsbildet

Bærum må tåle kritikk for demenslandsby-prosjektet på Dønski. Her fra en befaring for kort tid siden. Arne Mæhlum viser frem «Torget» imellom byggene. Ordfører Lisbeth Hammer Krog(H) til høyre følger godt med. Med var også påtroppende varaordfører Siw Wikan. 

FOTO: KNUT BJERKE

– Det er en illusjon å tro at demente har glede av å bo sammen med 200 demente. Mye tyder på det kan forverre sykdomsbildet.

Steinar Barstad, seniorrådgiver i Senter for omsorgsforskning, langer i TV 2 ut mot Bærums og Norges første demenslandsby.

– Det er en illusjon å tro at demente har glede av å bo sammen med 200 demente, sier Barstad. 

Ønsker verdighet og trygghet

 Budstikka har hatt flere omtaler av Carpe Diem Demenslandsby. Denne uken fikk politikerne se hvor langt arbeidet på Dønski er kommet. 

De første av til sammen 158 beboere kan flytte inn i juni 2020. De demente som bor på stedet vil blant annet ha kafé, musikkbar, matbutikk, frisør, fotpleie og treningsrom. 

– Vi ønsker verdighet og trygghet. Og at de som får denne diagnosen skal få fortsette å leve livet, sier ordfører Lisbeth Hammer Krog i Bærum kommune. 

Kan forverre sykdomsbildet

Men alle er altså ikke like fornøyd. 

– Mange demente er urolige og har adferdsproblemer, og forskning tyder på at det kan forverre sykdomsbildet å ha så mange med samme diagnose på ett sted, sier seniorrådgiver Barstad til TV 2. 

Før han ble seniorrådgiver har han jobbet i Helse- og omsorgsdepartementet i 21 år. 

Rådgiveren fremholder at andre alternativer er bedre. 

– Små oversiktlige enheter med hjemlig miljø og lavere beboertetthet har gunstig effekt på personer med demens, sier Barstad. Han mener også demenslandsbyene blir en type segregering, og at det ligner de tidligere HVPU-institusjonene for psykisk utviklingshemmede. 

Ikke enig i kritikken

Morten Svarverud, kommunalsjef for pleie og omsorg i Bærum kommune, er ikke enig i kritikken. Han viser til at kommunen har med erfaring både fra Nederland og fra dagens institusjoner i Norge. 

– Vi har kjempetro på prosjektet, sier han, men legger til kommunen vil følge opp med forskning om to år for å se om det hele har vært vellykket. 

Etterlyser kritikk

Samtidig ber kommunen selv om kritiske innspill. 

19. november skal kommunen ha et eget seminar der Carpe Diem står i fokus. Her blir kritiske innspill ønsket velkommen, og her deltar også Barstad som nå har uttalt seg til TV 2. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.