Skip to main content

Ny klamydia lurte testen – flere har gått med smitte uten å vite det

Helsestasjonene for ungdom både i Asker og Bærum har hatt såkalt falske negative prøvesvar etter at en ny type klamydia dukket opp – og ikke ble oppdaget av testene. Til venstre, Mildrid Stien, helsesykepleier i Asker og Laila Husø Skoglund, helsesykepleier i Bærum.

Foto: KNUT BJERKE

Flere personer har gått med en ny type klamydia selv om de var testet og friskmeldt. Helsestasjonen anbefaler ny testing. 

En ny type klamydia ble i mars i år påvist i Finland. 

Da var den allerede kommet til Asker og Bærum. Men det visste ingen – og uheldigvis tok det flere måneder før en svakhet i Bærum sykehus' klamydiatest ble oppdaget. 

Laboratoriet på Bærum var blant dem som inntil i sommer benyttet en test som ikke klarte å fange opp den nye klamydiaen. Da dette ble oppdaget, varslet Folkehelseinstituttet straks laboratoriene, som gikk gjennom det siste halvårets tester på nytt. 

Smitte ble ikke oppdaget

Det viser seg at en liten håndfull personer fra Asker og Bærum har gått rundt med klamydiasmitte selv om de egentlig har trodd seg friskmeldt etter testing. 

Helsesykepleier Mildrid Stien ved Helsestasjon for ungdom i Asker anbefaler disse personene å komme tilbake og teste seg på ny. De det gjelder skal allerede ha fått beskjed fra helsestasjonen.

– De prøvene Bærum sykehus ringte om nå for et par uker siden var tatt i februar og mars.

– Dette har også skjedd med noen få prøver tatt ved helsestasjonen i Bærum, bekrefter helsesykepleier Laila Huse Skoglund.

Personene det gjelder er i begge kommuner kontaktet. I dag benytter alle laboratoriene tester som fanger opp også den nye typen klamydia.

Tilbudt ny test

Laboratoriene gjennomgår primært prøver tatt fra mellom 1. januar og juni 2019, ifølge Ellen Margrethe Carlsen, direktør for Helsedirektoratets avdeling for barne- og ungdomshelse.

– I Norge gjør man smitteoppsporinger 6 måneder bakover i tid fra en klamydiadiagnose. Det vil si at alle seksualpartnere som kan ha blitt utsatt for smitte i løpet av den tiden skal varsles og tilbys test. Alle pasienter som kan ha fått et falskt negativt prøvesvar på grunn av den nye klamydiavarianten i 6 månedersperioden fra 1. januar til og med juni 2019 er blitt kontaktet og tilbudt ny test. Noen laboratorier har også gått ett helt år i letingen og pasienter fra 2018 er derfor også tilbudt ny klamydiatest.

Analyser viser at den nye klamydiaen trolig har vært tilstede i Norge siden i fjor høst.

– For å være sikre på at alle som har testet seg i denne perioden skal få et riktig svar og for å sikre lik oppfølging har Helsedirektoratet bedt de seks aktuelle laboratoriene om å kartlegge alle mulige falske negative prøvesvar tilbake til 1. juni 2018, skriver Carlsen.

Kan bli vanskelig å få barn

 I de fleste tilfeller har klamydia ingen følbare symptomer. Konsekvensene kan likevel bli alvorlige. 

– Du kan få problemer med å få barn hvis du går med klamydia lenge og den får herje i kroppen din. Det gjelder både gutter og jenter, sier Mildrid Stien i Asker. 

Når klamydiainfeksjon blir påvist, er personen juridisk forpliktet til å varsle sine seksuelle partnere om at de også bør gå og teste seg. 

– Hvis det er veldig vanskelig for dem å ta den telefonen, så kan vi hjelpe dem, sier helsesykepleier Stien. 

Selvtesting er populært

Generelt pleier cirka 11 prosent av klamydiatestene å være positive. Fortsatt er det omtrent tre ganger så mange jenter som gutter som tester seg, men ifølge Stien på Helstasjonen i Asker har muligheten for selvtesting fremfor konsultasjon bidratt til større besøkstall, og noe større gutteandel.

Ved smitte er behandlingen aller oftest syv dager med antibiotika. 

– Kondom beskytter, tipser helsesykepleier Stien. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.