Skip to main content

Nabo har satt opp 5 meter høy container-mur mot Røkkes eiendom

De to containerne rager over fem meter opp i luften. I bakgrunnen til høyre på bildet ser vi mobilmasten som står på Kjell Inge Røkkes eiendom.

De to containerne rager over fem meter opp i luften. I bakgrunnen til høyre på bildet ser vi mobilmasten som står på Kjell Inge Røkkes eiendom.

Foto: Nils H. Harnes/Knut Bjerke

Naboen tapte klagesaken mot mobilmasten. Nå er det satt opp to containere som ser ut som en mur mot masten som står på Kjell Inge Røkkes eiendom. Kommunen varsler mulkt.

I slutten av september i fjor avslo Fylkesmannen i Oslo og Viken en anke fra naboen på Konglungen i Asker. Naboen klaget på en rekke forhold ved mobilmasten som Telenor har satt opp på Røkkes eiendom, og krevde at den måtte fjernes.

  • Masten er stygg og sjenerende å se på. 
  • Stråling fra basestasjonen er helsefarlig. 
  • Tror ikke på Telenor sine strålingsmålinger. 
  • Naboen mener hun må flytte dersom masten settes opp. 
  • Hun er imot at en basestasjon settes opp i et boligfelt. 

Naboen fikk imidlertid ikke støtte hos Fylkesmannen, som opprettholdt kommunens vedtak, og konkluderte med at mobilmasten ikke medfører strålingsfare på bakkenivå.

– Direkte helseskadelig

Nå er det imidlertid satt opp en fysisk sperre mot det naboen mener er farlig stråling fra mobilmasten. Containerne skal ha kommet opp i forrige uke.

«Masten er sjenerende å se på. Direkte stygg. Og er i kort avstand fra min tomtegrense. Når vi i dag vet at stråling fra slike master er direkte helseskadelige i tillegg, er det veldig betenkelig at en slik mast blir satt opp midt i et boligfelt. Jeg ber om at godkjennelsen blir trukket tilbake og at masten fjernes umiddelbart.», skrev naboen i klagen mot mobilmasten i 2018.

Kjell Inge Røkke ønsker ikke å kommentere saken, og naboen har ikke svart på Budstikkas henvendelser. Men generalsekretær Sissel Halmøy i interesseorganisasjonen Folkets strålevern, som har bistått naboen, skriver følgende i en e-post til Budstikka:

– Folkets Strålevern har deltatt i hele prosessen, og siste desperate forsøk var å sette opp containere som skjermer strålingen, og sender den tilbake til Røkke, det var jo han som ønsket masten (og strålingen) i utgangspunktet. Vi hadde fått informasjon om at det var lovlig med lagring av containere midlertidig på egen tomt.

– Naboen var syk før mobilmasten kom opp, men hennes helsesituasjon har forverret seg drastisk i tiden etter at masten kom opp, skriver Halmøy videre. 

Asker kommune har varslet tvangsmulkt dersom containerne ikke fjernes før 12. mars. Mulkten vil bli på 20.000 kroner, pluss 1.000 kroner for hver dag som går uten at containerne fjernes.

På spørsmål om containerne vil bli fjernet, svarer Halmøy dette:

– Folkets Strålevern organiserte containerprosjektet, og var tilstede når containerne ble heist på plass. Noen naboer ringte kommunen, og det var interessant å se at de prioriterte å komme veldig fort, faktisk før kranbilen hadde rukket å pakke sammen. Kommunens folk mente det var ulovlig med containere i hagen

Halmøy bekrefter at kommunen har sendt brev om at containerne er ulovlige, og det vil bli tvangsmulkt om de ikke fjernes før 12. mars.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.