Skip to main content

Marta bruker yoga for å komme videre i livet: - Jeg liker meg selv bedre nå

Marta Teresa Hagen og Harri Hakinason har fått et nytt liv gjennom yogafellesskapet Back in the ring i Asker sentrum.

Marta Teresa Hagen og Harri Hakinason har fått et nytt liv gjennom yogafellesskapet Back in the ring i Asker sentrum. 

FOTO: TRINE JØDAL

Gjennom faste yogatimer har Marta Teresa Hagen (33) tatt livet tilbake. 

– Pust! Eeeen, toooo, treeeeee. Sånn ja!

Med bare føtter og rolige skritt beveger yogainstruktør Tina Ørbeck-Nilssen seg rundt på gulvet.

Det eneste man hører i det varme rommet er pusten fra seks mennesker som ligger spredt på oransje og lilla yogamatter. På vinduet høres regndråpene fra en ufyselig oktoberdag. I hjørnet blafrer et stearinlys.

Mens det uler ute, er det en oase av ro inne. I den dunkle salen, i et anonymt lokale på toppen av Trekanten i Asker sentrum, finner de seks menneskene ro, stabilitet og et fast holdepunkt.

Med bena i kors bøyer de nakkene og følger veiledningen fra instruktøren.

– Så forlenger vi ryggen. Der ja – husk å puste!

Helt foran i salen sitter Marta Teresa Hagen (33), som har vært avhengig av rus eller alkohol i 10 år.

Det var før hun møtte yogaen.

Vendepunktet for Marta har vært prosjektet «Back in the ring» (BITR). På mattene i yogasalen på Trekanten ligger mennesker som «vil gjøre et comeback i livet».

«Back in the ring» er et symbol på en klassisk bokser som gjør comeback.

Enten er de rusavhengige eller så har de gått på en smell av ulike slag og ønsker å rette opp kursen og ta tak i livet igjen.

Prosjektet finnes i 20 norske byer, og kom til Asker med yogainstruktør Tina Ørbeck-Nilssen i februar.

Filosofien er at alle kan gjøre rett for seg, og alle fortjener en ny sjanse.

– Målet er å gi mennesker et verktøy til å få tilbake sin livskraft så rus og medisiner tar mindre plass.

Målet er å gi mennesker et verktøy til å få tilbake sin livskraft så rus og medisiner tar mindre plass.
Tina Ørbeck-Nilssen, yogainstruktør i Back in the ring

Grunnleggeren av BITR heter Alex Medin. Han hadde vært yogainstruktør i 17 år på Frogner og flere steder i verden, før han startet med yoga for rusmisbrukere og fengselsinnsatte. Ørbeck-Nilssen ble assistenten hans i 2011.

Vollen-damen hjalp Medin blant annet med undervisning av de innsatte på Ila. Derfor har ordet «gangsteryoga» ofte dukket opp. Men selv om BITR har personer som soner samfunnsstraff som deltagere på yogatimer, er det en mer sammensatt gruppe. BITR støttes av Helsedirektoratet, X-stiftelsen og Kriminalomsorgen.

Felles for mange er at de har stått utenfor arbeidslivet i flere år.

– Mange trenger å få inn en rutine i livet sitt. Et sted de må møte opp og gjennomføre noe, forklarer Ørbeck-Nilssen.

For de aller fleste er yoga noe helt nytt.

– Vi stiller ingen andre krav enn at du skal bli kjent med deg selv. Forhåpentligvis kan vi lære dem å slappe av og få fri fra tankekjøret, sier hun.

Marta Teresa Hagen har praktisert yoga siden februar i år, og har fått et nytt liv gjennom fellesskapet Back in the ring i Asker.

Marta Teresa Hagen har praktisert yoga siden februar i år, og har fått et nytt liv gjennom fellesskapet Back in the ring i Asker. 

Foto: Trine Jødal

Marta Teresa Hagen trodde at hun kunne løse alle problemene sine ved å tenke gjennom dem.

 – Men så har jeg kommet frem til at sinnet kan ha mye slemt å si. Man har en tendens til å gruble over det samme om og om igjen, i stedet for å komme seg videre, eller bare være her og nå.

Alkoholmisbruket startet etter videregående. I 2013 ble det både alkohol og marihuana.

Nå sitter 33-åringen i en retrosofa med silkestoff i stuen utenfor yogasalen i Asker og forteller historien om hvordan hun ble en del av BITR.

For ett år siden var det vanskelig å komme seg ut av huset på Nesøya. 

Angst og depresjon har fulgt henne nesten hele livet. Etter videregående jobbet hun i mange år på Kiwi før hun begynte å studere lingvistikk på universitetet. Da måtte hun ty til rus for å komme seg ut av huset og møte andre mennesker.

– Jeg har liksom aldri blitt ledet inn på min vei. Jeg bare suste rundt.

For omtrent ett år siden fikk hun via Nav et tilbud om å komme til Fontenehuset i Asker. Det ligger vegg-i-vegg med yogasalen.

Jeg liker meg selv bedre nå. Jeg sitter ikke fast hjemme lenger.
Marta Teresa Hagen, medlem av Back in the ring
– Jeg liker meg selv bedre nå. Jeg sitter ikke fast hjemme lenger, sier Marta Teresa Hagen etter at hun ble en del av fellesskapet Back in the ring i Asker. Ved siden av Marta sitter Harri Hakonarson.

– Jeg liker meg selv bedre nå. Jeg sitter ikke fast hjemme lenger, sier Marta Teresa Hagen etter at hun ble en del av fellesskapet Back in the ring i Asker. Ved siden av Marta sitter Harri Hakonarson. 

Foto: Trine Jødal

– Kom inn. Heng av deg jakken her, du.

Mona Lystad ønsker velkommen ved inngangsdøren til Fontenehuset. 

I motsetning til en rolig yogasal yrer det av liv og aktivitet i lokalene. To personer bærer et skap mellom seg. En mann mopper gulvet.

– Vi er i en liten ommøbleringsfase, skjønner du. Og alle arbeidsoppgaver gjøres av medlemmene. Hvis ikke hadde vi bare vært et vanlig klubbhus, smiler Lystad som har vært ansatt i to år.

Fontenehuset er en stiftelse som bidrar med å skape muligheter for mennesker med psykiske helseutfordringer. Historien strekker seg tilbake til 1948 i USA, da en gruppe utskrevne pasienter fra et psykiatrisk sykehus i New York samlet seg for å hjelpe hverandre tilbake til samfunnet. I Norge ble første Fontenehus etablert i Stavanger i 1996, og til Asker, som nå har 266 medlemmer, kom det i 2016. Det har tverrpolitisk forankring, og støttes blant annet av Nav, Vestre Viken og Helsedirektoratet. 

I en brukerundersøkelse fra 2018 sier 60 prosent av medlemmene ved Fontenehuset at deltagelsen påvirker helsen deres på en positiv måte. 

I et merkelig sammentreff av tilfeldigheter, kom Mona Lystad i kontakt med yogainstruktør Tina Ørbeck-Nilssen i februar i år. 

De to kjente hverandre fra tidligere, da Lystad drev frisørsalong i Heggedal. En dag kom Harri Hakonarson, også han yogainstruktør, inn døren på Fontenehuset sammen med Ørbeck-Nilssen. Han har barn i samme klasse som Lystad, og trekløveret kom i prat. Ørbeck-Nilssen fortalte om planene for BITR som skulle holde yogatimer vegg-i-vegg.

– Jeg hadde lenge tenkt at vi måtte ha en form for fysisk trening fast på timeplanen på Fontenehuset. Du vet, fysisk trening er viktig for psykisk helse. Så jeg tenkte: «Yes, det vil vi være med på».

Marta, som hadde vært medlem på huset i noen uker, slang seg med første gang.

– Jeg husker det så godt, Marta. Du var som en spurv, og du så ingen inn i øynene da du kom hit første gang. Og se på deg nå! Det er under ett år siden, minner Mona Lystad henne om.

Marta blir først stille før ansiktet hennes bryter ut i et smil. 

– Jeg liker meg selv bedre nå. Jeg sitter ikke fast hjemme lenger. 

Marta Teresa Hagen og Mona Lystad på kjøkkenet på Fontenehuset i Asker sentrum.

Marta Teresa Hagen og Mona Lystad på kjøkkenet på Fontenehuset i Asker sentrum.

Foto: Trine Jødal
Det overordnede målet med yoga er at tankekjøret vårt avtar.
Ingunn Hagen, professor i psykologi ved NTNU

Professor i psykologi ved NTNU, Ingunn Hagen, mener at yoga kan bidra til bedre mental helse gjennom at vi får bedre kontakt med egen kropp og sinn.

– Det overordnede målet med yoga er at tankekjøret vårt avtar, sier professor Hagen.

Å regulere pusten er sentralt i yoga, noe som påvirker det autonome nervesystemet og forholdet mellom det sympatiske og parasympatiske nervesystemet, forklarer hun.

Aller helst skulle professoren ønske at yoga ble tilbudt tidlig, gjerne gjennom barnehage og skole. 

– Slik kan mange lære seg yoga som verktøy for livsmestring. Regelmessig yoga vil være helsefremmende for kropp og sinn, og færre blir rammet av livsstilssykdommer, sier Hagen. 

Friomsorgens tilbud i Sandvika samarbeider med BITR og Tina Ørbeck-Nilssen. 

De erfarer at yoga har en positiv effekt for domfelte, både psykisk og fysisk. Tilbudet gir en annen type innhold i samfunnsstraffen, enn det folk vanligvis tenker. Mange som er innom dem, har ikke andre treningstilbud. BITR er både gratis og et lavterskeltilbud.

– Å kunne ha tiltak som også fokuserer på egen helse og den mestringsfølelsen det gir, er positivt for mange som gjennomførere straff i samfunnet, sier Therese Steinsrud, rådgiver ved Akershus friomsorgskontor.

Steinsrud har fått utelukkende positive tilbakemeldinger fra dem som deltar på BITR.

– En sier at det var mye tyngre fysisk enn han hadde trodd, men at det var i positiv forstand. Og at det var bra for hans psykiske helse, forklarer hun.

Yogainstruktør Tina Ørbeck-Nilssen hjelper Marta med posituren.

Yogainstruktør Tina Ørbeck-Nilssen hjelper Marta med posituren. 

Foto: Trine Jødal

Tilbake i yogasalen i Asker beveger Marta kroppen sin i en positur de fleste av oss bare kan drømme om.

Det nærmer seg slutten av timen, og øvelsene blir hardere.

Marta puster seg gjennom dem.

I 13 uker har hun vært helt rusfri. Et yogaopphold på Nøsen i Valdres, i regi av BITR, krevde at hun var fri for både alkohol og rus i en uke.

Da hun kom hjem til Nesøya, fant hun ingen grunn til å starte igjen. Hun hadde jo taklet å tilbringe en hel uke sammen med 60 ukjente mennesker. 

– Når jeg får regelmessige pauser fra tankene, opplever jeg at de kan være roligere og ofte mer konstruktive. Og det er lettere å ikke bare sette seg på tanketoget og bli med uten at jeg vil.

Hun tar en pause og tenker seg om. 

– Det føles som om jeg har gitt meg selv en god klem. 

Alexander Medin startet med Back in the ring og gangsteryoga i 2011. Siden da har han og andre instruktører gitt gratis yogaundervisning i flere norske fengsler. Som her på Ila i 2015.

Alexander Medin startet med Back in the ring og gangsteryoga i 2011. Siden da har han og andre instruktører gitt gratis yogaundervisning i flere norske fengsler. Som her på Ila i 2015.

Foto: KARL BRAANAAS
Marta Teresa Hagen har fått et nytt liv etter at hun ble med i Back in the ring i Asker. Her er hun på Fontenehuset hvor hun ofte maler eller tegner kort til medlemmene.

Marta Teresa Hagen har fått et nytt liv etter at hun ble med i Back in the ring i Asker. Her er hun på Fontenehuset hvor hun ofte maler eller tegner kort til medlemmene. 

Foto: Trine Jødal
Damen bak «Back in the ring» i Asker, Tina Ørbeck-Nilssen, flytter praksisen sin til et større lokale i Bankveien til våren. Det blir Askers største yogastudio.

Damen bak «Back in the ring» i Asker, Tina Ørbeck-Nilssen, flytter praksisen sin til et større lokale i Bankveien til våren. Det blir Askers største yogastudio.

Foto: Trine Jødal
Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.