Skip to main content

Jobber med planer for nedjustering av koronatesting

Testsenteret på Fornebu i desember. Nå er det ikke like mye trafikk på grusplassen.

Testsenteret på Fornebu i desember. Nå er det ikke like mye trafikk på grusplassen. 

Foto: EVA GROVEN

I mars har drøyt 4.000 bæringer og over 3.000 askerbøringer PCR-testet seg for korona. Stadig færre tester seg i kommunene. 

– Vi jobber for tiden med planer for nedjustering av TISK (testing, isolasjon, smittesporing og karantene red.anm.) for resten av året. Kommunene har etterspurt hos nasjonale myndigheter hvilken beredskap vi skal ha fra april og utover, skriver kommunalsjef for helse og sosial, Grete Syrdal i Bærum kommune i en e-post til Budstikka. 

Hun informerer om at rundt 250 personer i uken har vaksinert seg de fire siste ukene i Bærum. 

Godt beskyttet

I Asker ble massevaksinasjonsklinikken avviklet 30. september 2021, opplyser Margrethe Stornes Iversen, som er avdelingsleder ved vaksinasjon og smittevern i Asker kommune. 

– Siden 1. oktober 2021 har avdeling vaksinasjon og smittevern håndtert covid-vaksineringen i Asker kommune. Vi vil fortsette med dette fremover parallelt med vår ordinære drift, skriver hun i en e-post til Budstikka. 

– Hvordan er pågangen på vaksinesenteret nå?

– Det er veldig liten pågang for covid-vaksinering nå. Vi ser at det er en del som ikke har tre doser, men mange av våre innbyggere har jo hatt covid og er godt beskyttet med to doser og gjennomgått sykdom, skriver Stornes Iversen. 

– Hvor lenge vil vaksinesenteret eksistere?

– Vaksinasjon og smittevern er en varig avdeling hos oss. En av våre oppgaver er covid-vaksinering, så lenge dette anbefales fra statlige myndigheter, svarer hun. 

Hjemmetest

De aller fleste som tror de er smittet, går for en hjemmetest. Men det er fortsatt noen tusen bæringer som tar PCR-test. 

– Det er stadig færre som tester seg med PCR, men det er fortsatt aktivitet på dette området. I mars har 4.404 testet seg med PCR – i tillegg er det delt ut 14.870 hjemmetester, opplyser Syrdal. 

I uke 9 og 10 ble det gjennomført 2.151 PCR tester i Asker. I uke 11 og 12 var antallet redusert til 1.135 PCR tester.

– Er det behov for teststasjon fremover?

– Ja. De som er syke anbefales å holde seg hjemme. De voksne bes om å ta en selvtest ved nyoppståtte luftveissymptomer/mistanke om covid-19. Det anbefales bekreftende PCR test på de voksne som ikke er grunnvaksinert eller mangler oppfriskningsvaksine for covid-19, skriver Kjell D. Sørli som er assisterende kommuneoverlege i Asker i en e-post til Budstikka.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.