Skip to main content

Jakter antistoffer mot korona – håper på bred testing i mai

Antistofftesten er rimelig og svært presis, ifølge lege og forsker Fridtjof Lund-Johansen (t.h.) fra Bærum og molekylærbiolog og førsteamanuensis Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus.

Antistofftesten er rimelig og svært presis, ifølge lege og forsker Fridtjof Lund-Johansen (t.h.) fra Bærum og molekylærbiolog og førsteamanuensis Jan Terje Andersen ved Oslo universitetssykehus.

FOTO: PRIVAT

Ved hjelp av en antistofftest fra Oslo universitetssykehus, kan du snart få vite om du har hatt korona eller ikke. En av forskerne bak er Fridtjof Lund-Johansen fra Eiksmarka. 

Mange med symptomer på korona har ikke fått testet seg, men antistoffer i blodet kan avsløre om du har vært smittet og høyst sannsynlig blitt immun mot viruset i lang tid. 

– Har du antistoffer mot korona, stiller du i en helt annen liga enn om du ikke har det. Du vil mest sannsynlig ikke smitte andre eller bli smittet på nytt. Og om du skulle få det igjen, vil det nok være i en mildere form, sier Fridtjof Lund-Johansen fra Eiksmarka som er forsker ved Oslo universitetssykehus, på Avdeling for immunologi og transfusjonsmedisin på Rikshospitalet.

Han og hans kolleger har gjennom drøyt 12 år utviklet en helt ny teknologi for sporing av antistoffer som nå er tilpasset koronaviruset. De er allerede i gang med å prøve ut metoden på sykehuspersonell og håper bred testing av befolkningen kan starte allerede i mai, med ambisjon om å behandle 10.000 tester daglig. 

Fargene forteller

Det er Lund-Johansens kollega, førsteamanuensis Jan Terje Andersen som lager virusproteinene som benyttes. Disse festes på små plastpartikler med fargekoder, en farge for hver pasient, som igjen tilsettes en blodprøve fra den enkelte. Dette kjøres gjennom et system som viser hvilke personer som har antistoffer i blodet.

Testingen gjøres for en svært rimelig penge, sammenlignet med kommersielle tester, ifølge forskerne.

– Gjennom nettsteder koronastudien.no, har 120.000 meldt seg på til forsøkene. Det som er spesielt interessant, er at blant disse er 100 blodgivere som har hatt sykdommen. Blodet deres kan muligens brukes til å behandle pasienter som er syke med korona, sier Lund-Johansen.

WHO i dialog

Målet er at alle som vil kan få testet seg i nær fremtid. Å hente ut svar i laboratoriet tar én dag.

– Fremdriften er god, vi samarbeider tett med Folkehelseinstituttet (FHI). Sykehusledelsen er også svært interessert i å få dette i gang så bredt og så tidlig som mulig. Alt avhenger av hvor tidlig sykehuset får forberedt og organisert innhentingen av blodprøver, sier forskeren. 

Find, en organisasjon tilknyttet Verdens helseorganisasjon og som fokuserer på diagnostikk i utviklingsland, har tatt kontakt med teamet, ifølge professor og leder ved OUS-avdelingen, John T. Vaage.

 – Vi skal være med å vurdere aktuelle kommersielle tester opp mot vår teknologi for å gi en kvalitetsvurdering av disse. Med hensyn til storskalatesting innreder vi nå et prøvemottak på Ullevaal sykehus og IKT-løsninger som tillater at prøvesvaret sendes ut til den enkelte, sikret via BankID, sier Vaage.

– Bunnsolide

Forskningsteamet får full støtte fra overlege og virolog Anne-Marte Bakken Kran i FHI som kaller resultatene «bunnsolide»:

– Jeg er svært imponert og vi har innledet et samarbeid med forskergruppen. Alt tyder på at denne testen har høy kvalitet. Det er denne vi vil ta i bruk når vi setter i gang våre befolkningsundersøkelser. Undersøkelse av antistoffer er en robust metode for å finne ut hvor stor andel av befolkningen som har vært syke og for å følge utviklingen av epidemien.

Statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet understreker at utstrakt testing og intensivert smitteoppsporing er viktig nå når samfunnet gradvis åpnes opp igjen.

– Målet er å teste alle som har symptomer på covid-19 og vi tar sikte på å øke kapasiteten opp mot 100.000 tester i uken. Sykehusene er bedt om å legge til rette for økt testkapasitet både gjennom utvidet laboratoriekapasitet, bistand til kommunene med prøvetaking og anskaffelse av tilstrekkelig utstyr. Økt kapasitet vil også være viktig for testing av antistoffer, som kan få stor betydning for håndtering av pandemien. Vi vil derfor følge nøye med på utviklingen. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.