Skip to main content

Har satt igang nødtiltak: Mangler diabetesmedisin

Statens legemiddelverk melder mangler på diabetesmedisinen metformin. Steinar Madsen i Statens legemiddelverk oppfordrer alle til å ikke hamstre de gjenværende medisinene. 

Foto: Ludvig Gundersen

Legemiddelverket har satt i gang nødtiltak etter at flere apotek har gått tomme for preparater. 

Metformin brukes til å senke blodsukkeret hos pasienter med diabetes type 2. I 2018 var det om lag 122.000 pasienter som fikk preparatet på resept. 

Legemiddelverket frykter nå at et betydelig antall pasienter ikke vil få behandlingen sin og har som nødtiltak gitt tillatelse til å skrive ut andre medisiner.

– Akkurat nå er situasjonen aller mest vanskelig, og mange apotek i Oslo og Akershus er mer eller mindre tomme, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk. 

Legemiddelverket holder på å lage en oversikt over hvilke apotek som er tomme. 

Han opplyser at legemiddelverket, apotekene og grossistene har samarbeidet for å skaffe metformin til Norge, og at det ser ut som om de vil få nye forsyninger i løpet av denne uken.

– Det ser ut til at vi vil kunne ri stormen av, frem til den vanlige forsyningen er på plass, sier han. 

Medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk, Steinar Madsen, forteller at det ser ut til at de vil kunne skaffe til veie mer preparater eller alternativer.

Foto: Statens legemiddelverk

Nødtiltaket gjør det også mulig for fastleger å utskrive alternative preparater til pasienter, som skal holde frem til de forventer at medisinmangelen er over 10. september. 

– Det er viktig at man er oppmerksom på bivirkningene av andre preparater. Man kan få lavt blodsukker, bli omtåket og besvime, sier Madsen og oppfordrer alle som er rammet til å kontakte fastlegen. 

Han legger til at det ikke er snakk om mangel på insulin. 

Medisinkrise i Europa

Denne gangen er det produksjonsproblemer som har ført til mangelsituasjonen. 

– Preparatene blir produsert i Norge, så vi skulle egentlig ikke hatt mangler. Det viser bare at problemer kan ramme over alt, forteller Madsen. 

Allerede i februar varslet han om en dramatisk medisinmangel, og i mai hadde det blitt meldt inn 590 såkalte mangelsituasjoner – medisiner som ikke har kommet til apotekene – i registeret deres. 

I juli har antall mangelsaker allerede passert fjoråret med god margin, med 802 mangelsaker så langt, mot fjorårets 684.

Etter en tredobling i saker knyttet til medisinmangel har også Regjeringen sett behovet for større bevilgning til å takle situasjonen og foreslo 4 millioner ekstra til å håndtere medisinmangelen i revidert nasjonalbudsjett.

  • En gruppe sykdommer som skyldes at kroppen ikke produserer nok insulin eller at insulinet virker for dårlig.
  • Insulin trengs for at cellene skal ta opp næring. Når kroppen ikke produserer insulin eller når insulinet ikke virker godt nok, fører det til at cellene ikke tar opp nok næring og man får høyt blodsukker.
  • Hovedtypene er diabetes type 1 og diabetes type 2, som er to forskjellige sykdommer med til dels ulik behandling.
  • Diabetes type 1 oppstår fordi bukspyttkjertelen slutter å produsere insulin. For denne gruppen er det livsviktig å få tilført insulin.
  • Diabetes type 2 oppstår på grunn av en kombinasjon av insulinmangel og dårlig virkning av det insulinet som er til stede (såkalt insulinresistens). Denne sykdommen behandles primært med livsstilsendringer, kosthold og tablettbehandling.

Kilde: Store medisinske leksikon

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.