Skip to main content
FOTO: EVA GROVEN

– Glad pandemien kom tidlig i yrkeskarrieren

For Frederikke Bøtker-Rasmussen og kollegene har to år med korona gitt blandede følelser.

– Jeg hadde jobbet som sykepleier i hjemmetjenesten i to år før koronaen kom. Jeg er veldig glad for at jeg fikk mulighet til å sette meg ordentlig inn i jobben som sykepleier før alt stengte ned.

– Jeg har et yrke hvor man ikke kan unngå å være tett på andre mennesker, de er tross alt brukerne våre. Og det har nok preget både mitt og mange kollegers privatliv. Hva om vi ble smittet og tok med viruset i jobben? Vi har et yrke hvor vi har ansvar for mange personer i risikogruppene.

– Det var litt blandede følelser 12. mars 2020. Brukerne opplevde allerede at det kom mange forskjellige sykepleiere innom dem i løpet av en uke. Det ble ikke noe lettere for dem når alle disse ansiktene kom med munnbind, for eksempel ble det vanskeligere for mange å høre hva vi sa.

– Normalt tar vi den vi møter i hånda, sier navnet vårt og at vi er sykepleier. Det gjør vi også med pårørende. Så skulle vi plutselig ha hendene på ryggen når vi introduserte oss. Men jeg opplevde forståelse for vår situasjon. Det handlet jo om trygghet for både brukerne og oss. Det var en reell frykt blant mange at vi kunne smitte de vi skulle hjelpe.

FOTO: EVA GROVEN

– I begynnelsen var jeg litt usikker, dette var noe ukjent. Men det var nok en usikkerhet for hele helsevesenet, med mer fokus på brukerne og en bekymring på deres vegne. Og det var usikkerhet med tanke på bemanning.

– Underveis har vi hele tiden vært preget av retningslinjer ovenfra og forsøkt å overholde disse. Det har vært både tvangstrøye og trygghet – i begynnelsen var det slitsomt å forholde seg til, men det var samtidig trygt at det ikke var beslutninger vi måtte stå for selv.

– Hvis jeg kunne ha valgt tidspunkt for koronautbrudd tidlig eller sent i karrieren, ville jeg valgt tidlig. Jeg merker at det har gitt meg verdifull erfaring jeg tar med meg.

Her kan du lese flere Budstikka-nyheter om koronaviruset

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.