Skip to main content

– Egoisme er det siste ordet vi skal bruke om selvmord

Da Ari Behns selvmord ble kjent, valgte Sesilie Olava Øie fra Hosle å publiserer sin egen historie.

FOTO: PRIVAT

Ari Behns selvmord 1. juledag vekket vonde minner for Sesilie Olava Øie (45).

I 2002 forsøkte 45-åringen å ta sitt eget liv, men ble funnet i tide og reddet. Nå har Ari Behns bortgang fått henne til å dele sin egen historie på Facebook.

– Selvmord er vel snart det siste tabuet vi har. Vi snakker om alt og skal være så åpne hele veien, men ikke om egne problemer. Vi sier gjerne: Jeg hører at du sliter, men vi sier ikke at vi sliter selv. Det var grunnen til min status. Jeg tenkte: Ok, jeg kan god være den første, sier Øie til Budstikka.

– Hvis min åpenhet kan hjelpe bare en, er det verdt det.

– En byrde

Hun har alltid vært åpen overfor familie og venner om selvmordsforsøket og den psykiske krasjlandingen. Men å dele historien med kjente og ukjente på sosiale medier, var noe helt annet. Hun har flere ganger skrevet flere lignende statusoppdateringer før, men ikke turt å dele. Før nå.

«Nå er det på tide å vise hvem jeg er. Livet er ikke alltid like flott som det ser ut som, og jeg tror det er mange som sliter med mørke tanker innimellom.»

Da hun trykket «publiser»-knappen på Facebook 2. juledag, hadde hun vondt i magen. Hun gjorde det likevel. 

«I forbindelse med Aris selvmord har jeg lest at mange fordømmer ham og beskylder ham for en egoistisk handling, det er jeg sterkt uenig i. For mange år siden, på begynnelsen av 2000-tallet var jeg selv i det dypeste mørke og prøvde å avslutte alt. Jeg gjorde det ikke for min egen del, men fordi jeg var sikker på at jentene og Lars ville få det bedre uten meg. Jeg så på meg selv som en byrde for alle rundt meg og tenkte det ville være en befrielse for dem å bli kvitt meg.»

– Hovedårsaken til at jeg skrev innlegget, er at folk snakker om egoisme, men egoisme er det siste ordet du bør bruke om selvmord, mener hun.

Noen å prate med

I 2002 var Øies liv på det aller mørkeste. Så mørkt at den beste løsningen syntes å være å ta sitt eget liv.

– Jeg tenkte at jeg gjorde mann og barn en tjeneste ved å forsvinne, sier Øie, bosatt på Hosle, til Budstikka.

Da hun ble funnet, var det fortsatt mulig å redde henne.

– Jeg brukte mange måneder på å bli glad for å bli funnet.

Men litt etter litt måtte mørket vike for lyset og livet. Hun fikk den hjelpen hun trengte.

– Og om du sliter men ikke klarer å si noe, så send en melding. Det kan hjelpe. Har du problemer, store eller små, finn noen å prate med, oppfordrer hun.

Menn overrepresentert

I mange år hadde familien blokk og blyant liggende på badet, så både barn og voksne kunne skrive ned problemer eller vonde tanker. Fremdeles går hun til psykolog en gang i måneden.

– Jeg skammer meg ikke over å innrømme det. Det er viktig at vi prater om dette. Mange ganger flere dør av selvmord enn i trafikken. Nå er det på tide vi bretter opp ermene og tar tak i psykiske problemer. 

88 personer i Asker og Bærum tok sitt eget liv i perioden 2013 til 2017. Det viser tall Budstikka har hentet inn fra Folkehelseinstituttet. Flertallet var i aldersgruppen 50 til 69 år, og med en kraftig overrepresentasjon av menn.

Til sammenligning er det registrert tre trafikkdrepte i Asker og Bærum politidistrikt i samme periode ifølge Statistisk sentralbyrå.

Så langt har Øie fått stor respons på innlegget hun har skrevet. For det meste positivt. En av dem som har delt Øies innlegg på sin side er kunstner Björg Thorhallsdottir, oppvokst i Lommedalen.

«Selvdrap, en frivillig død. Nesten to nordmenn gjør det daglig. Slutt å tro på at alle andre har det bra, alle sliter med noe. Vi trenger hverandre! Hver 5. nordmann er ensom. La ditt nyttårsforsett være å gjøre en forskjell om du ikke gjør det allerede», skriver Thorhallsdottir på sin facebookside.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.