Skip to main content

Dette er den nye kommuneoverlegen i Bærum

Ole Kristian Furulund (t.h) har tatt over som ny kommuneoverlege i Bærum, etter Frantz Leonard Nilsen (t.v.) som nå går av med pensjon.

Ole Kristian Furulund (t.h) har tatt over som ny kommuneoverlege i Bærum, etter Frantz Leonard Nilsen (t.v.) som nå går av med pensjon.

Foto: KNUT BJERKE

– Det kan bli en ny pandemi. Faktisk er det noe vi må regne med, sier ny kommuneoverlege i Bærum, Ole Kristian Furulund (50).

Det er nye tider.

I to år har pandemien dominert hverdagen, med kommuneoverlegen som lokal koronageneral.

Nå går tidligere kommuneoverlege i Bærum, Frantz Leonard Nilsen, av med pensjon. Arvtageren Ole Kristian Furulund (50) kom på plass akkurat i det munnbindet ble kastet og meteren skrotet og det igjen er lov til å danse tett på byen.

– Hva blir jobben din nå, er det tilbake til lus og klamydia?

 He, he. Smitteverndelen vil bli annerledes, men selv om korona endrer seg, kan det bli en ny pandemi. Faktisk er det noe vi må regne med. Det er viktig at vi har beredskapen som gjør at vi kan møte det når det kommer, sier Furulund.

Vi reiser mye mer, vi handler mye mer med hverandre og det som starter hos en flaggermus på et marked i Kina kan fort bli noe som sprer seg internasjonalt. 

– Men korona er på hell?

Jeg regner med at vi nå går inn i en fase med høye smittetall. Så vil det roe seg litt før det kanskje kommer en forverring igjen til høsten, sier Furulund

– Betyr det at vi må vi forberede oss på enda en runde med restriksjoner?

Det vet vi jo ikke. Vi må nyte den tiden vi har nå, hvor viruset ikke gir så alvorlig lungeinfeksjon. Og så må vi være forberedt på en ny runde, sier han.

– Er det noe vi har lært av pandemien, er det at det er vanskelig å spå.

Ole Kristian Furulund er spesialist i samfunnsmedisin, og i tillegg har han spesialisering i indremedisin og geriatri. Han kommer fra stillingen som seniorrådgiver i Helsetilsynet.

Ole Kristian Furulund er spesialist i samfunnsmedisin, og i tillegg har han spesialisering i indremedisin og geriatri. Han kommer fra stillingen som seniorrådgiver i Helsetilsynet.

Foto: KNUT BJERKE

– Mye er på stell

Ole Kristian Furulund kommer fra stillingen som seniorrådgiver og legespesialist i Helsetilsynet. Han har tidligere vært assisterende fylkeslege i Oslo og Akershus. Den nye kommuneoverlegen er spesialist i samfunnsmedisin, og i tillegg har han spesialisering i indremedisin og geriatri. Det siste en spesialitet som er konsentrert om sykdommer hos eldre.

– Jeg synes det er veldig spennende at min kompetanse ikke bare blir brukt på enkeltpasienter, men i et bredere samfunnsperspektiv, sier Furulund som er bosatt i Oslo.

– Hvorfor Bærum?

– Det som gjør Bærum til en veldig spennende kommune, er at det er en stor kommune. Med det følger også en stor bredde av samfunnsmedisinske problemstillinger. Jeg oppfatter at veldig mye er på stell, samtidig som det også er en del utfordringer fremover. Befolkningen blir eldre. Her kan jeg med min bakgrunn som geriater spille inn, sier han.

Ambisjonen er å tilrettelegge slik at flest mulig holder seg friskest lengst mulig og kan bo hjemme. Også rusbruk er et fokusområde. Alkoholforbruket er høyt, og blant de unge er det høyere forekomst av hasjbruk her enn i andre kommuner. 

– Det å jobbe med rus og rusarbeid er en viktig, sier han.

– Samtidig blir det viktig å ha et fokus på psykisk helse i den tiden som kommer etter koronaen.

En «svært kunnskapsrik og erfaren» fagperson, er skussmålet fra tidligere arbeidsgiver.

- Ole Kristian er grundig, arbeidsom og etterrettelig og med stor omsorg for sine kollegaer, skriver fagsjef Kirsti Marie Stokkeland Helsetilsynet i en kommentar.

- Han er en estetiker med sans for det vakre, reiser til Frankrike, god mat og vin. Han er raus og byr på seg selv – og på de deiligste (kjøpe)kaker når det er hans tur til å sørge for fredagskaffen.

Hopper etter Frantz

Den nye kommuneoverlegen har fartstid både fra Aker sykehus, Drammen sykehus og sykehuset i Østfold. Første februar var han på plass i Bærum.

For å gjøre innkjøring så smidig som mulig, jobber Furulund overlappende med avtroppende kommuneoverlege Frantz Leonard Nilsen ut februar.

– Å konfirmere seg er å hoppe fra eneren, å flytte sammen med noen er å hoppe fra treeren, mens det å gå av med pensjon er som å stupe fra tieren, sier Nilsen.

– Det er nesten ingen ganger i livet at roller, plikter og rettigheter endres så mye fra en dag til den neste. 

Selv om det stadig settes nye smitterekorder, kjenner han ikke samme trykket på pandemien lengre, sier Nilsen, og det er et godt tidspunkt å tre av på.

– Og det er et godt tidspunkt for deg å begynne nå, sier Nilsen til etterfølgeren, Furulund.

– Har du vært på medietreningskurs, forresten? Her og nå kan jeg gi deg noen gode råd: Når de ringer og kommer med spørsmål, si alltid at du sitter opptatt! Og be om spørsmålene i forkant. Det er utrolig hvor mye du kan oppdatere deg på et kvarter.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.