Skip to main content

Bærum kommune om vaksinetempo: – Vi får ikke tilstrekkelig antall vaksiner

Arvid Willersrud (92) var blant de første som fikk vaksine da vaksinasjonssenteret åpnet i Bærum idrettspark tidligere denne uken. Til høyre står medisinstudent Erlend Tryggestad, som vaksinerte Willersrud.

Arvid Willersrud (92) var blant de første som fikk vaksine da vaksinasjonssenteret åpnet i Bærum idrettspark tidligere denne uken. Til høyre står medisinstudent Erlend Tryggestad, som vaksinerte Willersrud.

Foto: TRINE JØDAL

Bærum kommune avviser at de ligger bak skjema når det gjelder vaksinering.

– Vi setter de vaksiner vi skal etter planen. Utfordringen er at vi ikke får tilstrekkelig antall vaksiner, sier kommunikasjonsdirektør Lisa Bang i Bærum kommune.

Hun svarer på vegne av Grete Syrdal, kommunalsjef for helse og sosial i Bærum kommune.

De siste dagene er det skapt et inntrykk, blant annet i medieoppslag, av at kommunen ligger etter i vaksineringen. Slik er det ikke, påpeker Bærum kommune.

– Det er viktig å få frem at det har vært en forfordeling av vaksiner, altså startet man ikke på likt landet over. Seks kommuner fikk sine første doser 27. desember, mens vi i Bærum fikk våre første vaksiner 4. januar, forklarer Lisa Bang.

Oslo, Stange, Hamar, Ringsaker, Sarpsborg, Fredrikstad og Hvaler kommuner mottok til sammen 9.750 doser på tampen av fjoråret. Disse kommunene har siden hatt et forsprang på andre kommuner i vaksineringen.

Misfornøyd

Vaksinesituasjonen var også tema i onsdagens møte i formannskapet. Aps Kjell Maartmann-Moe stilte der spørsmål om Bærum ligger etter andre kommuner når det gjelder vaksinering.

Kommunedirektør Geir Aga svarte blant annet at kommunen fortløpende setter alle vaksiner de mottar, og skulle gjerne mottatt mange flere da både kommunen og fastlegene har kapasitet til å sette flere. 

«Kommunens største utfordring er at vi ikke mottar flere vaksiner. Vi er i dialog med myndighetene om dette. Bærum og 64 andre kommuner har også meldt til statsråden sin misnøye med den nasjonale vaksinefordelingen. Vi vet at myndighetene har varslet en ny vaksinefordelingsstrategi innen kort tid. Vi kjenner ikke innholdet i denne, men ser frem til å kunne motta flere vaksiner», skriver Aga i sitt svar (ekstern lenke).

Utfordringen er leveranser

Bærum kommune hadde per 14. februar mottatt 4.704 vaksinasjonsdoser og alle dosene er satt. 

«Kommunen er så å si ferdig med dose 1 og 2 i risikogruppe 1 (sykehjem) og det gjenstår et mindretall av dose 1 til risikogruppe 2 (85+). Kommunen har kapasitet til å sette langt flere doser enn det som er mottatt. Vaksinasjonssenteret er åpnet og kan mangedoble antall vaksinasjoner i løpet av en uke. Utfordringen nå er vaksineleveransene», svarer kommunedirektør Geir Aga.

SAMLESIDE: Her kan du lese alle Budstikka-nyheter om koronaviruset

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.