Årets bankende hjerte:– Det er mange ildsjeler på NaKuHel. Jeg òg.
Kristin Bredal Berge (58) fra Sem er «Årets bankende hjerte» i Budstikka.
Et kjapt vaffelstopp etter rusleturen – eller en portal tilbake når livet har blitt vanskelig.
Husklyngen inntil Semsvannet skal være slik: Mye forskjellig for mange forskjellige.
For Kristin Bredal Berge (58) er NaKuHel-senteret et livsverk.
– Jeg er takknemlig, stolt og ydmyk, sier Årets bankende hjerte.
Som daglig leder gjennom 25 år har hun bygget opp en arbeidsplass for en del – og en møteplass for veldig mange. Under hennes ledelse har også en forfallen bygningsmasse blitt restaurert til ny verdighet – blant annet takket være frivillige som år etter år har bidratt.
På NaKuHel er kongstanken den samme, enten det dreier seg om en gammel smie, et menneske som vil tilbake til arbeidslivet, eller en nyslått pensjonist med krefter til overs: Vern gjennom bruk.
Takker tålmodig familie
Hun har brukt seg selv også. Særlig da både barna og senteret var i oppbyggingsfasen, kunne det være vanskelig å få arbeidsdagen til å strekke til. Rett som det var måtte kvelder og helger tas i bruk. Hun vet at de voksne barna er stolte av henne. Hun vet også at det kunne være krevende at mamma jobbet mye da de var små.
– Det er mange ildsjeler på NaKuHel. Jeg òg.
Det var ikke fremmed for daglig leder å steppe inn når vaffeljernet plutselig sto uten mannskap. Den økonomiske situasjonen har alltid vært en nøtt.
Samtidig er det en daglig utfordring å lede både ansatte og et par hundre vidt ulike frivillige i en retning som gagner både den enkelte og fellesskapet.
– Det må være en ledelse i dette. Det er en stor glede og en stor jobb. Med veksten de siste årene, øker også ansvaret.
På 25 år har senteret gått fra enkel kaffe- og vaffelservering tre timer i uka, til 350 dager i året med åpen dør for et stort spekter av aktiviteter.
- Bakgrunnen for at Stiftelsen NaKuHel, senter for Natur Kultur og Helse, ble etablert i 1994, er Gunnar Tellnes. Han er lege og professor i samfunnsmedisin, og mener at menneskene trenger mer enn et velfungerende helsevesen for å ha et godt liv.
- NaKuHel Asker har mellom 120 og 250 personer aktive frivillige og i arbeidspraksis, mens drøyt 20 står på lønningslisten, de fleste i mindre stillinger.
- Rundt 40 egenorganiserte grupper er i sving, med alt fra kor, billedkunst, naturfag og filosofi, til hagearbeid, turer og lokalhistorie.
- Deltagerne er alle som vil, for eksempel ungdom i arbeidstrening, ressurssterke pensjonister og noen som trenger språktrening. Her tilbys grupper for hjemmeboende personer med demens samt arrangementer for familier, som skidag, Semiaden, hagefest, og åpen bigård.
- Driver Smia kafé på Sem og Bryggerhuset kafé på Tveiter gård.
- Arrangerer også sommer-, høst og vinterleir for barn. Det har egen friluftsbarnehage og hvert år får alle 5.-klassinger i Asker en egen NaKuHel-dag med blant annet geologi, matlaging, riding og sanseløype.
- Fra og med 2020 vurderes mulighetene for også å inkludere elever fra tidligere Røyken og Hurum inn i NaKuHels tilbud.
I år er 17. gang Budstikka deler ut prisen Årets bankende hjerte, som går til en person som har lagt ned en innsats for sitt nærmiljø eller andre mennesker, langt utover det en kan forvente.
Budstikkas redaktør Kjersti Sortland understreker at leserne i år hadde mange gode kandidater å velge mellom i kåringen av Årets bankende hjerte – men de viste en klar preferanse for Kristin Bredal Berge.
– Utmerkelsen går til en ildsjel som har stått på for et kjært møtested i mange år. Årets vinner utgjør en forskjell for andre i lokalsamfunnet, sier Sortland.
Samme visjon som i starten
For Berge har drivkraften hele tiden vært troen på en sammenheng mellom natur, kultur og helse. Godt hjulpet av dyktige kolleger og helt spesielle fysiske omgivelser – Sem – hvor hun også er oppvokst og bor i dag.
Kvinnen som skal hedres vil veldig gjerne få fremheve sine medmennesker. Men NaKuHel-grunnlegger Gunnar Tellnes skryter gjerne av Berge.
– En unik person på alle måter, den beste vi kunne fått. Hun omgir seg selv med en god atmosfære som gjør at alle mennesker, fra de mest vellykkede til de som strever litt mer, føler seg ivaretatt og inkludert.
– Hvordan gjør hun det, da?
– Jeg tror at hun er seg selv. Hun er seg selv, og hun er på hjemmebane. «»
Fikk påvist kreftsykdom
Samme høst som Kristin Bredal Berge ble nominert til Budstikkas hederspris havnet hun selv i ukjent territorium.
I oktober ble hun diagnostisert med kreft. Dagen hun selv får vite at hun er årets bankende hjerte, er dagen før hun begynner cellegiftbehandlingen. I 25 år har hun sett andre kjempe seg over alle slags hindre her på Sem.
Nå har hun selv måttet slippe rattet.
– Jeg møter nye sider av meg selv nå.
I sin nye hverdag som syk bruker hun erfaringen fra NaKuHel.
Hun tar en dag av gangen – og velger å glede seg over det som er bra. Så flott at organisasjonen hun leder er robust nok til å klare seg uten henne en periode. Så heldig hun er, som har familie og venner rundt seg. Så verdifullt at de snakker sammen om de viktige tingene.
– Dette er jo selveste livet.
- 2018:Einar Skage Andersen, leder i Bærum turlag
- 2017:Hilde Elise Eikenes, leder for den ideelle organisasjonen Voksne for barn i Asker og Bærum
- 2016:Ingar Bekke, altmuligmann i Lommedalen fotball
- 2015:Rolf Olaf Haavik og Øystein Aagenæs, omvisere på Grinimuseet
- 2014:Amin Parsa, reddet livet til medsyklist i sykkelritt
- 2013:Himmeljegerne, brødrepar på historisk ekspedisjon
- 2012:Cecilie Due, bankende hjerte for Bærums-kulturen
- 2011:Björg Thorhallsdottir, startet arrangementet «Hjertefred»
- 2010:John Kjekshus, leder i Bærum sykehus Venner
- 2009:Mehnaz Palani, grunnlegger av Hywa
- 2008:Torodd Veiding, politimester
- 2007:Bjørn Løvdahl, korpsleder i Frelsesarmeen
- 2006:Berit Michelet, politikvinnen med holdningsskapende arbeid blant ungdom
- 2005: Stabæk Fotball, opprykk til eliteserien igjen
- 2004: Kirsti M.J. Alvik, frontfigur i Aksjon for drift av Kolsåsbanen
- 2003: Halvard Hanevold, skiskytter