Skip to main content

Alle på videregående i Asker får gratis vaksine

Smittsom hjernehinnebetennelse rammer særlig unge i forbindelse med russefeiringen.

Smittsom hjernehinnebetennelse rammer særlig unge i forbindelse med russefeiringen.

Foto: HANS HAMRE

Asker kommune vil tilby elever på videregående skole gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.

Formannskapet i Asker sluttet torsdag enstemmig opp om at alle elever i videregåendes skole skal få gratis vaksine mot hjernehinnebetennelse.

– Et utmerket tiltak, sier Martin Berthelsen (SV).

– Jeg vil komme med en hyllest til Marianne Riis Rasmussen (AP) som fremmet saken, sier Ivar Granum (Ap).

Rammes under russefeiring

Smittsom hjernehinnebetennelse rammer særlig unge i forbindelse med russefeiringen. I gamle Asker kommune har man tidligere lagt til rette og oppfordret til å vaksinere seg i forkant av russetiden, noe omtrent halvparten har gjort. I Buskerud har vaksinen vært gratis til og med inneværende skoleår. Der ligger oppslutningen på 90 prosent. 

Nå må dette tilbudet bli likt for alle. Derfor vil kommunen nå tilby gratis vaksine for alle videregående elever. Samtidig skal kommunedirektøren ta initiativ overfor Viken om en samordning av tilbudet og utgiftene.

Hele formannskapet gikk inn for at elever i videregående skal få gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Hele formannskapet gikk inn for at elever i videregående skal få gratis vaksine mot smittsom hjernehinnebetennelse. 

FOTO: EVA GROVEN

Koster 780.000 kroner

Det var i juni 2019 Marianne Riis Rasmussen (Ap) hadde en interpellasjon i kommunestyret, hvor hun foreslo gratis vaksine til elevene på videregående skole. Det ble vedtatt av kommunestyret å gjennomføre dette fra 2020. Nylig etterlyste hun en oppfølging av saken, og nå kom den.

Kommunedirektøren la frem tre alternativer til vaksinering, hvorav han anbefalte gratis vaksine til alle innbyggere i Asker som er i videregående opplæring. I år vil det koste totalt 630.000 kroner. Fra neste år vil Asker betale for elevene fra tidligere Røyken og Hurum også. Da blir totalsummen 780.000

Ifølge kommuneoverlegen er forekomsten av sykdommen lav, men konsekvensene for dem som får det, er store. De siste fem årene på landsbasis har vært 22 sykdomstilfeller som kunne vært forebygget med vaksine i aldersgruppen 16–19 år. I perioden 2009–2016 døde fire ungdommer av meningokokksykdom i Norge.

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.