Skip to main content

22-åring rammet hardt av koronavirus: – Aldri hatt så vondt før

Både Elias Kleve Hoff (23) og Kajsa Lian Spanic (22) fikk kjenne på koronavirusets symptomer. Hardest rammet ble Kajsa, som måtte til sykehuset for å bli undersøkt.
FOTO: PRIVAT

22 år gamle Kajsa Lian Spanic ble liggende og vri seg i smerte av koronaviruset. Nå håper hun flere får øynene opp for at sykdommen kan ramme flere enn bare eldre. 

– Jeg har aldri hatt det så vondt før. Jeg lå i sofaen og vred meg i smerte og redsel. Det var en stikkende, brennende smerte i brystet og jeg ble ofte liggende og hige etter luft. For hver dag som gikk ble jeg bare mer og mer sliten, forteller 22-åringen fra Haslum. 

22-åringen trener vanligvis daglig og spiller håndball i norsk 2. divisjon. Hun har ingen underliggende sykdommer. Lørdag 28. mars ble 22-åringen påvist koronavirus.

Ti dager før alvorlige symptomer

Etter en to måneder lang ferie i Indonesia sammen med kjæresten Elias Kleve Hoff, dro de rett i karantene sammen. Etter ti dager begynte de begge å kjenne symptomer på koronaviruset. 

På parets Youtube-kanal delte de en video, hvor de kartla hverandres sykdomsforløp. 

– Først etter ti dager i karantene begynte jeg å bli alvorlig syk. Jeg slet med å puste, mistet matlysten og var energiløs. Da ringte vi til sykehuset og jeg ble testet samme dag, forklarer hun. 

Jeg har aldri vært så dårlig før. Bare det å gå opp fra sofaen til badet var utmattende, forteller 22 år gamle Kajsa Lian Spanic.

Foto: Privat

Ifølge konstituert overlege ved Bærum sykehus, Håkon Ihle-Hansen, er koronaviruset et virus som kan ligge i kroppen opp mot en uke, før man merker noen symptomer.

– Vanlige sykdommer er man sykest de første tre dagene, her kommer toppen etter en uke med sykdom, sier Ihle-Hansen.

Overrepresentert

Bærum kommune var en av de kommunene som ble først rammet av koronaviruset, og kommunen er blant de hardest rammede når det kommer til smitte. 27. februar ble en person som hadde vært på reise i Iran påvist covid-19. Det var det fjerde tilfellet i Norge.

Asker og Bærum er sterkt overrepresentert når det kommer til andel døde av koronaviruset. Det er pr. onsdag ettermiddag 26 dødsfall knyttet til viruset, hvorav 10 er fra Asker, og 16 Bærum.

Nasjonalt har 146 mennesker dødd av viruset pr. samme tidspunkt, Asker og Bærum står dermed for i overkant av 17,8 prosent av dødsfallene, selv om «kun» 4,1 prosent av Norges befolkning bor i kommunene. Bærum har 10 prosent av dødsfallet, selv om kun 2,3 prosent av landets befolkning bor her.

Til sammenligning har 24 personer dødd av viruset i Oslo på samme tidspunkt, en by som ifølge siste telling hos SSB hadde en befolkning på ca. 693.000 personer.

Asker har en smitterate på 1,63 pr 1000 innbyggere, mens tallet for Bærum er 3,01.

I starten ble det høye smitteantallet forklart med at kommunen tidlig fikk mange smittede fra utenlandsreiser.

– Det skyldes at det kom flere tilfeller tidlig til oss fra utlandet, det fører til at vi ligger noen dager foran resten av Norge i utviklingen, forklarte smittevernoverlege Bjørg Dysthe i Bærum, før påske.

– Kan ramme alle

– Det er noe som kan ramme alle. Vi hører mye om at dette kun gjelder eldre i risikogrupper, men det stemmer ikke. Da Kajsa ble syk, endret det helt bildet hos oss, forteller kjæresten Elias Kleve Hoff. 

Den 23 år gamle mannen fra Borgen kjente også på symptomene fra koronaviruset, men i en svakere grad enn kjæresten. 

– Viruset kan påvirke mer enn bare deg selv, og man går konstant med en uvisshet om når man ikke lenger er smittebærer og når man kan begynne å se venner og familie igjen. Det oppleves som en stor påkjenning for oss, forklarer han. 

Stort aldersspenn

En studie gjennomført av leger ved Bærum sykehus, viser et stort aldersspenn i hvem som ble innlagt på sykehuset. 

I rapporten fremgår det at er feber, redusert allmenntilstand, pustebesvær og hoste, er de vanligste smittesymptomene. 

Håkon Ihle-Hansen, konstituert overlege ved Bærum sykehus, har forsket mye på koronaviruset ved lokalsykehuset. Han mener alvorlig sykdom blant yngre er unntaket fra regelen. 

Foto: Bærum sykehus

– Selv om sykdommen ikke har krevd sykehusinnleggelse, betyr ikke det at man ikke kan bli svært dårlig av viruset. Selv en ung kvinne i god fysisk form, forteller Ihle-Hansen.

Han påpeker at det kun er unntaksvis at unge mennesker blir lagt inn på sykehuset. I rapporten fra Bærum sykehus var det ingen under 30 år som var innlagt hos dem. 

– Tilsynelatende kan alle, unge som gamle, bli svært syke av dette viruset. Vi ser at de eldste og mest sårbare rammes hardest. Det er unntaket at unge voksne mennesker blir så syke at det kreves sykehusinnleggelse, forklarer han. 

Les flere artikler

Budstikka bryr seg om personvern og er ansvarlig for dine data. Dataene blir brukt til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.