«Og vi satt og sleit med feitost
Mens vi lengta hem til geitost
En lyt ordne i stand av pottiter og sild
Når"n skal tenne en olympisk ild».Hørt den før?

«I Grenoble skal vi slå dekk,
I Grenoble skal vi flå dekk».

Nå – demrer det? Jo da, det fantes nemlig kjepphøye skiløpere før i tiden, også.

Det var den doble OL-vinneren fra 1968, Ole Ellefsæter, som suste rett inn på VG-lista med låten «Alle kluter til». Han hånet både svensker og de andre konkurrentene i visesangen som fortsatt spilles på radio.

LES OGSÅ: Her fikser familien biffen

Men han slapp gapestokk, mannen hadde glimt i øyet og var visst en av folket. For han spiste jo sild og pottiter som resten av gjengen her hjemme, og det er det motsatte av Red Bull og pizzasnurrer.

Da vinner man hjerter.

Store variasjonsmuligheter

Sild har reddet tusenvis av norske familier i hundrevis av år. Rundt det forrige århundreskiftet sto sild på middagsbordet flere dager i uken, den var rett og slett en nødvendig ingrediens for å få kosten til å strekke til.

Først og fremst var det kystfolket som var velsignet, de hadde rikelig tilgang. Men selv om fisken har blitt kalt fattigmannskost var det ikke bare husmannskost.

LES OGSÅ: O mat med din glede

Silderetter var vel ansett både blant rikfolk og øvrigheten. Variasjonsmulighetene var kanskje ikke så mange den gang, det har kommet et par hundre alternativer til av råvarer som vi har tilgang på i dag. Ikke minst på sildesalat-fronten.

Det skal godt gjøres å ikke finne frem til en type som ikke faller i smak. I så fall liker du ikke sild. Og da kan det kanskje være det samme.

Utakknemlige undulater og dagens barn

Og når vi først er inne på sanger – husker du sangen om en liten undulat som fikk så dårlig med mat? Fordi de han bodde hos, ja, de han bodde hos de var så gjerrige? Der fikk han, undulaten altså, sild hver eneste dag.

Og det ville jo ikke han ha. Nei, han ville heller, ja mye heller, ha Coca-Cola og is. Der tror jeg utakknemlige undulater og dagens barn har mye til felles.

LES OGSÅ: Gi bort julematrestene til noen som trenger det

Jeg har i alle fall ikke klart å lure i noen av mine unger sild uten at de har sett ut som bedrøvede fjærkre. Synd for dem. Sild hører julen til.

Fyldige, kremede eller krydrede varianter får julebordene til å ose av velstand. Og det beste av alt; det finnes ingen begrensninger.

Sild som julegave

Hvis du for eksempel foretrekker en rømmebasert sild er det kun fantasien som stopper deg. Har du forresten tenkt på at et glass med sild er en optimal julegave? Da har du en velsmakende, estetisk og ikke minst raus gave som du kan gi til den som tror den har alt.

Da sier vi riktig god og velsmakende jul!

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin