– Pleier barna å pirke i maten?

Står det skrevet i menyen på Scandic Fornebu.

– Ja, ja! Jeg pirker i maten, sprudler lille Følget.

Mor og far ser undrende på det veloppdragne barnet sitt, men forstår snart sammenhengen.

– Velg Jamie Olivers barnemeny så kan de pirke så mye de vil, står det å lese.

Det er klart barn synes det er moro å selv få sette sammen sin egen pizza og blande sin salat.

– I dag har vi ingen «Ukens 3-retter» sier servitøren.

– Og vi har heller ikke reker og ikke krabbeklør, fortsetter han.

– Nei vel, men økologiske blåskjell, det vil jeg gjerne ha til forrett, sier Følget.

– Høres godt ut, tenker Gutten og bestiller Rolfstangens fiskesuppe, med «alt det gode fra havet» til seg selv.

Det nye hotellet på Snarøya har vært åpent i tre måneder. Gutten og Følget gleder seg over en flott fjordutsikt og rett nedenfor oss ser vi Sjøflyhavna.

Anmeldelse: Litt turbulens på Sjøflyhavna

Vi sitter nok ikke langt unna avgangshallen på den gamle flyplassen, men det gamle suset fra den store verden har nok forvirret Scandic en smule. Gutten i Stikka føler en lokal forpliktelse til å påpeke at vi befinner oss på postnummer 1364 Fornebu i Bærum kommune, og ikke på 1364 Oslo, slik hotellet skriver.

Men det er et stort og flott hotell. Ekstra stort føles det kanskje når det ikke er så mange i restauranten.

Vår servitør er til gjengjeld flink og hyggelig og tilstede når vi trenger ham. At han er oppmerksom mot lille Følget blir også satt pris på. Etter menyene er det første han kommer med en liten pose småting å pusle med.

Ny mangellapp

Gutten har lest gjennom vinlisten. Den er ikke lang, men passe geografisk spredt. Et glass hvitvin blir skjenket, ikke Chablis som ført i kartet, men Petit Chablis. Ingen stor sak dette, fra produsenten Pascal Bouchard er det gode viner begge to og prisforskjellen er ikke så stor, men det burde nok reflekteres på regningen.

Servitøren er tilbake, med dessverre nok en «mangellapp» fra kjøkkenet. Det er ingen blåskjell å få til Følgets forrett.

Gutten blir sittende og undre seg. På spisekartet er det ført opp et skalldyrplatå til 775 kroner. Det må være skrinne greier på en dag som dette.

Bildeserie: Se bildene fra Scandic Fornebu her

Under «Dagens spesialiteter» er det en oppføring om dagens fangst fra «vår lokale fisker». Følget får seg en god latter med tanke på at det er nok den kjente rekefiskeren på Konglungen som har tatt seg ekstra lang juleferie og ikke leverer varer for tiden.

God suppe

Det ender med supper som forrett til de voksne. Følget får tomatsuppe en kraftig variant og ganske grov i konsistensen. Det liker hun bortsett fra bitene på bunn som er i største laget.

– Morsomt, vi har fått hver vår gryte med en annen gryte som lokk, kommenterer hun.

Guttens fiskesuppe er god. Følget synes den er litt vel feit, men Gutten er fornøyd. Men med «alt det gode fra havet»? I denne suppen er det biter av rød fisk, punktum. Mye godt fra grønnsakbonden, derimot.

Lillefølget har fått «fish’n chips» i en liten utgave. Den er anrettet med et lite kremmerhus med avistrykk på utsiden for å gi chipsen den riktige innpakning. Det ser godt ut. Men, som avistrykket, det er bare utenpå. Gutten får en fiskebit som prøve. Den smaker nær ingenting.

Anmeldelse: Enkle gleder på Scandic Hotel i Asker

Til hovedretter har Følget valgt «Biff café de Paris» og Gutten hjorteplomme.

Plommen er vel så smakfull og saftig som de mer vanlige indre og ytrefileter. Denne er en høy fin bit, saftig, godt krydret og akkurat passe stekt, stekeskorpe utenpå, men stadig rødlig innerst. Kjøttet er i mildeste laget på smak, men det er godt. Det følger med en liten pølse av vilt. Grov i konsistensen og velsmakende, og faller Gutten i smak. Rosenkål og baconbiter som obligatorisk følge samt en riktig god rødvinsky.

Seigt kjøtt

Det har blitt stille på andre siden. Følget tygger.

– Får jeg smake, spør Gutten.

Følget svarer med et nikk og tygger videre mens Gutten får en bit av kjøttet.

– Godt kryddersmør med noe eksotisk innslag. Gode poteter til begge rettene, tenker han.

Les flere restaurantanmeldelser her

Etter en stund begynner han også å tenke på tannlegen. Der er ikke så lenge siden Gutten var der. En tann hadde brukket og det ble satt inn ny krone. Den kommer godt med i dag!

Dette er vel den seigeste kjøttbiten jeg kan huske, signaliserer han til Følget. Hun nikker tilbake. Og tygger.

Gutten hadde bedt vår flinke servitør om rødvin som følge til hjorteplommen. Uten betenkning valgte han ut Marques de Chive. Spansk fra Valencia. Et helt riktig valg til denne retten og den rimeligste i listen.

Crème brulee

Til dessert velger vi to crème bruleer og en sjokolade trifle som søt avslutning.

– Crème brûlée er uimotståelig, en klar favoritt, mener Gutten og Følget.

Og derfor stiller vi store krav! Her får vi den velsmakende, men litt for fast i fisken, mer pudding enn krem. Sjokoladetriflen består av sjokolademousse og mascarponemousse, foruten marengs, kjeks og frukt. Godt og ganske søtt.

Hotellfølelse

– Ønsker dere å skrive det på rommet, spør servitøren?

Det er ganske beskrivende. Vi har nesten følelsen av å bo på hotell. Stort og nytt og fint, men det er utenpå. Noe er litt kjedelig og intetsigende.

Tre måneder er lenge nok til å få orden på råvareleveransene. På hotellet er det for mye som mangler. Og ærlig talt Scandic; «vår lokale fisker»?

Den må dere lenger ut på landet med.