Så står de der. Pent på linje, rekke og rad. Ungdommene er pusset opp, striglet og nystrøkede. Det samme er husene hjemme. Foreldrene har brukt de siste ukene på å strippe ned alt, malt og pusset opp.

For når gjestene kommer inn dørene for å hylle konfirmanten, må alt være perfekt. De løse listene er endelig festet, taket er nymalt og inngangsdøren, den som har knirket de siste syv årene, er nysmurt og lydløs.

Så mye jobb, så uendelig mye, for denne ene dagen. Og så er det maten …

Koldtbord og gavebord

Jeg husker konfirmasjonen godt. Heggedal kirke, 9. mai 1993. Håret var kjemmet mot høyre og limt fast med moderens elnett.

Fader’n var våt i luggen han og, men det var fordi han hadde brukt de siste timene til å fikse toalettet i underetasjen som selvfølgelig hadde tettet seg helt hinsides et par timer før storfamilien skulle samles.

Så satt vi der på benkeradene og ventet i spenning. Varmen under den hvite kjortelen fikk det burgunderrøde magebeltet til å stramme enda hardere mot den allerede urolige magen.

LES OGSÅ:

Jeg klamret meg til Det nye testamentet og gruet meg til presten Toralf Dehli skulle legge hånden på hodet mitt, for jeg visste det var en viss fare for at sveisen kom til å bli ødelagt, om han i det hele tatt fikk løs hånden sin igjen.

Men det gjorde han, og de fremmøtte smilte, nikket og lurte på hva som ventet på koldtbordet hjemme. Selv var jeg mest spent på gavebordet.

Lune karbonader og løk fra i går

Det var kalde kyllinglår med appelsinskiver og persille. Røykelaks og eggerøre. Kabaret hadde vi selvfølgelig. Roastbiff og potetsalat. Og lune karbonader med stekt løk fra dagen i forveien.

De familiene som var litt mer gærne satset på treretters. Rekecocktail, oksestek og karamellpudding. Men ikke vi, og greit var det.

LES OGSÅ:

Jeg nøyde meg med kyllinglårene, tre i tallet, selv om det var begrenset hva jeg kunne spise ettersom munnen allerede var full av regulering.

Taler, blåkopierte sanger som Mykje lys og mykje varme, tårer og høylytt latter da det ble nevnt at dagens ritual betød at jeg akkurat hadde gått fra å være ungdom til å bli voksen.

Gaver eller penger

De skulle bare visst, tenkte jeg, hvor moden, voksen og ansvarlig jeg egentlig var. At jeg hadde hatt uendelige tankerekker om økonomiske investeringer som ville gi meg uendelige avkastninger i fremtiden.

Bare jeg fikk begynt på konvoluttene som lå på gavebordet.

For der lå det en kniv, en gullbok og mengder med kontanter som snart skulle forvandles til en Super Nintendo, vannseng og et stereoanlegg som kunne romme hele seks cd-er om gangen.

Men jeg måtte pent vente. Farmor hadde allerede helgen før lekset opp hvor uhørt det ville være om jeg sto der midt i forsamlingen og talte penger. Sånn gjorde man bare ikke. Og da gjorde jeg ikke det.

Konfirmanten velger eksotisk

Jeg er overbevist om at konfirmantene i dag har kommet lenger enn konfirmantene i 1993. De har sett, opplevd og smakt livet på flere og nye måter.

Jo da, jeg er sikker på at både kyllinglår og oksestek holder i lange baner i dag også. Men får de bestemme selv vil jeg tippe at de velger noe litt mer eksotisk.

Sushi, kanskje? Eller en ceviche, der den rå laksen har fått kokt en liten stund i sitronsaft. Kanskje velger de thaimat etter at de ble inspirert av de asiatiske smakene fra påskeferien til Phuket.

Eller kanskje indisk. Det har jo strengt tatt blitt mer vanlig enn kabaret. Og langt bedre.

Dropp takmaling og skapvask

Jeg oppfordrer konfirmantforeldrene til å tenke annerledes. Det er lov. Dere kan dekke bordet med akkurat den maten dere, eller aller helst konfirmanten, selv har lyst til å servere gjestene.

For det er mest konfirmantens dag.

Og litt deres. En liten hyllest til familien fordi dere har kommet langt i oppdragelsen. Ok, så er det kanskje fortsatt en tid igjen før ungdommen har blitt voksen, men dere er definitivt på vei.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Og husk at gjestene kommer ikke til å sitte og stirre i taket for å se om dere har malt det. De kommer ikke til å inspisere inngangsdøren for ulyder. Og ærlig talt: Når hadde du sist en gjest som krøp inn i kjøkkenskapene for å se om de var rene?

Slapp av, nyt dagen og spis godt.

God konfirmasjon!