– Jammen bra vi bestilte bord, humrer Gutten idet trappene opp til Gamle Stabekk kro forseres.

Utenfor er vi allerede blitt ønsket velkommen av et skilt som forteller at her er åpent fra 15–24 og «inntil videre». Inne blir vi ønsket velkommen av en blid argentiner som viser oss til vårt reserverte bord i det totalt folketomme lokalet.

– Trivelige lokaler, fargerikt og fint. Synd at vi er her alene, blir liksom ikke helt den samme stemningen i et tomt restaurantlokale, sier Følget og tenker på det yrende livet vi opplevde i moder-restauranten på Løkketangen i Sandvika.

Ikke vanskelig å være enig i det, men det lille følget på fire gleder seg likevel til kveldens smårett-måltid. Her blir det tapas for alle pengene, så får de andre grillede middagsrettene som entrecôte, lammekoteletter og kylling vente til en annen gang.

– Jeg skal i alle fall ha kroketter, stråler lille Følget. For det var favoritten forrige gang på Løkketangen.

Argentinsk servitør

– Hvitløk-reker, repliserer Følget, mens unge Følget og Gutten har den spanske spekeskinken og manchego-ost på topp.

– Husker at kjøttbollene i tomatsaus var en stor skuffelse i Sandvika. Skal bli spennende å prøve dem her, hvisker Gutten. For inn fra høyre svinger vår glade servitør og proklamerer at han kom fra Argentina for ganske kort tid siden og at det er fint, men kaldt her.

Les alle våre restaurantanmeldelser her

Menyen studeres nøye, her er virkelig noe for enhver smak. Både for unge og litt eldre. Egen barnemeny frister de også med. Men det er ikke aktuelt for unge Følget og lille Følget. Sammen komponerer de fire rundt bordet en innholdsrik tapasmeny med godsaker nok til alle.

– Tapas betyr å legge noe pålegg på en brødskive, sier lille Følget etter at bestillingen er på god vei til kjøkkenet.

– Ja, nesten, kommer det fra Gutten.

– Det kommer fra det spanske ordet tapar og betyr faktisk å dekke over, eller dekke til og kommer fra den noe udelikate tradisjonen med å dekke til sherry-aperitiffen med en brødskive for å holde fluene ute av drinken. Senere kom noen smartinger på den geniale ideen med å legge godsaker på skivene.

Savner presentasjon

– Godt det ikke er fluer i maten her i alle fall, trøster lille Følget seg med idet vår argentinske venn kommer bærende med den ene terrakotta-skålen etter den andre.

11 ulike retter og to av en, slik at det blir de anbefalte fire rettene til hver.

Noen presentasjon av maten får vi ikke her, bare «sånn» og «takk». Synd, for nettopp presentasjonen av de ulike rettene var noe som definitivt krydret opplevelsen i Sandvika.

Nydelige reker og brød

– Nydelige reker! Smatter Følget. Alle rundt bordet kaster seg over sine favoritter, og er skjønt enige om at de holder stand her også. Nydelig brød med aioli. Krokettene smakte Lille Følget, om enn ikke helt som i Sandvika. Gutten er helt enig.

Hvitløkrekene og potetomeletten er derimot av de beste, og serrano-skinken kan jo ikke bli feil.

Les også anmeldelsen av Jeppe på Stabekk

Hva så med de spanske kjøttbollene? Tja – fortsatt litt smakløse og deigete, men tomatsausen er kjempegod!

Det er derimot ikke de marinerte artisjokkene. De er påstått å være ferske, men da har de i så fall ligget veldig lenge i marinade! Litt gummiaktige – rett og slett ikke spesielt gode.

Heller ikke olivenene blir noen favoritter her, men de friterte blekksprutringene er helt ok.
– Nydelig ost! Ingen tvil om at sauer er ålreite dyr i Spania også, smatter Gutten. Og tenker på sauerasen manchega fra La Mancha-distriktet, som leverer melken til den spanske parmesan-lignende osten manchego.

Perfekt vin

Etter at vår servitør fikk fisket frem riktig jukselapp, faller valget på kirsebærrøde Tardencuba Crianza. Fruktig og fyldig, fra lille Venialbo nordvest i Spania. Og perfekt følge til den rikholdige menyen.

– I dag orker jeg i alle fall ikke dessert, sukker Følget.

– Den har vi hørt før – klart vi må ha noe søtt, fastslår Gutten. Som har sin favoritt i spansk crème brûlée – altså crème catalana.

Høyest score hos Gutten & Følget: Hvalstrand Bad

Lille Følget må sørgelig konstatere at tiramisu er ute av menyen, og hvorfor fattes ganske enkelt ikke. Fint da at sjokoladefondant er å få – det synes forresten unge Følget også, mens Følget nøyer seg med is toppet med frisk frukt.

Fondanten var flytende i midten og god på smak. Lekker is med frukt også, og kjempegod spansk brulee. Dog vel tykt sukkerlag etter Guttens smak.

Fortjener flere gjester

– Skjønner ikke at dette stedet ikke er fullt en fin lørdagskveld som denne. Det hadde de fortjent, sier Følget litt trist.

Og ifølge hjemmesiden til España Tapas Bar, så sliter de visst med å fylle vaktlistene sine også. Med den følge at de reduserer åpningstidene. Hvor mye, nevnes ikke.

Uansett blir det spennende å se hva som skjer når den lille kjeden gjør alvor av planene om å etablere enda en restaurant i gågaten i Sandvika.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin