Minnearrangementet Hjertefred ble startet for åtte år siden, da kunstner Björg Thorhallsdottir (39) mistet ektemannen og faren til deres felles sønn, Tolli.

Hun ønsket at Tolli skulle ha en dag til å minnes faren med glede. Hvert år har sønnen bidratt i arrangementet, men årets Hjertefred blir spesiell.

– Jeg ville skrive en sang om pappa fordi jeg savner han litt, forteller Tolli.

– Og så ville jeg synge for andre som også savner noen, og som kanskje ikke klarer å prate om det. Kanskje det kan hjelpe dem, sier han.

– Alle savner jo noen

På eget initiativ har ti-åringen, med fortid i Sølvguttene, skrevet teksten og komponert den engelskspråklige sangen.

– Alle savner jo noen, og denne sangen handler om ting jeg savner å gjøre med pappa, sier Tolli.

Han ser alltid frem til den årlige minnedagen som arrangeres på allehelgensaften.

Siden han ikke husker så mye av faren, setter han pris på å høre nye ting om ham fra andre hvert år.

– Men det er litt trist også, for Hjertefred minner deg om de døde. Det er trist å miste noen.

– Er du redd for døden?

– Nei, jeg er ikke redd for døden, for det er jo ikke vondt, og man går bare over til et annet sted. Hadde det vært vondt hadde jeg nok vært redd, men det er det ikke.

Ville fjerne angst for døden

For mamma Björg blir det sterkt å høre sønnen synge til faren foran flere tusen mennesker.

– Det er helt fantastisk at han har laget denne sangen. Jeg føler på en måte at ringen er sluttet. Jeg lagde Hjertefred for å fjerne angsten og frykten ved døden, så det ikke skulle være vanskelig for Tolli å vokse opp uten en pappa. Nå er det helt naturlig for han å snakke om døden, sier hun.

LES OGSÅ: En hjertelig vinner

Hjertefred, som arrangeres i Løkkehaven i Sandvika, har skapt stor dugnadsvilje hos mange, og rundt 80 frivillige er i aksjon før og under arrangementet.

Konseptet har fått stor gjennomslagskraft, og markeres i år på 15 forskjellige steder i Norge. I Bærum ventes det 5.000 fremmøtte.

– Jeg tror det er viktig med en dag hvor det er lov å gråte og sørge sammen. Det er mange typer sorg, og man trenger å stoppe opp og ikke smile innimellom, sier Björg Thorhallsdottir.

Les flere kulturnyheter fra Budstikka her