Verdifulle veivisere

NØYE: Ken Roger Evensen (30) gjør seg flid med hvert eneste skilt og hver eneste tavle han lager hos Asker Produkt – og det krever konsentrasjon.

NØYE: Ken Roger Evensen (30) gjør seg flid med hvert eneste skilt og hver eneste tavle han lager hos Asker Produkt – og det krever konsentrasjon. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Skiltene fra Asker Produkt er uvurderlige for både turgåerne i marka, og for dem som lager dem.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

Den siste listen på informasjonstavlen i grønnmalt tre skal skrues på plass. Ken Roger Evensen plukker den opp, og plasserer den under graveringen for å ramme inn stedsnavnet.

Men den passer ikke. Han tar frem den lille sagen og kutter av et par millimeter. Forsøker på nytt, og den passer perfekt. Men noe er galt. Listen kommer for nær utskjæringen, og så vidt borti pilen.

Ken Roger blir frustrert. Forsøker å banke den 2 centimeter brede listen ørlite granne lenger ned, til ingen nytte. Måleplankene som viser hvor listen skal ligge, flytter seg ikke.

– Anita! Det er noe galt her!

Se flere bilder ved å bla i bildegalleriet øverst i saken (gjelder ikke mobilbrukere)

Hjelpen er nær

Arbeidsleder Anita Landehagen kommer bort og ser på skiltet. Utskjæringen har kommet for langt ned, og hvis informasjonsplakaten skal få plass, må listen plasseres der hvor Ken Roger har lagt den.

– Ja, jeg ser det, svarer Anita.

– Vi blir nødt til å rette opp i det, men fest listen der så lenge, sier hun.

LES OGSÅ: 110 søkere – Britt (50) fikk lederjobben

Ken Roger stirrer på skiltet med en betenkt mine.

– Mmmh, ja vel da, sier han til slutt, og finner frem drillen.

Etter ti år på Asker Produkt har han fått dreisen på å montere skilt. Og han er nøye på at det skal være skikkelig gjort.

– Det er jeg som kan dette. Jeg er god på å montere, sier Ken Roger.

En jobb med mening

Selvtilliten har ikke alltid vært der. Da han første gang kom til snekkerverkstedet på Asker Produkt 20 år gammel, og rett fra skolen – hadde han ikke den samme troen på seg selv.

Lese- og skrivevanskene gjorde sammen med rastløsheten skoletiden vanskelig.

LES OGSÅ: Asker Produkt hedret med gjev pris

Men gjennom gradvis oppbygging av kompetanse og stadig nye utfordringer har han vokst enormt, og kan i dag utføre så å si alle arbeidsoppgavene i skiltproduksjonen hos Asker Produkt.

Siden vekstbedriften ble startet opp for 35 år siden, har målet vært nettopp å tilby mennesker som har falt utenfor det ordinære arbeidslivet en jobb hvor de kan utvikle seg og bruke sine evner.

En jobb som ikke bare er et sted å være, men et sted hvor man bidrar til verdiskapning. Hvor man får ros fordi man er dyktig til noe, ikke for å være flink som prøver.
Asker Produkt bidrar til et utvidet fellesskap, hvor ingen funksjonsnedsettelse er så hemmende at man ikke kan bidra med noe.

Stolthet i kvalitet

Sammen har de rundt 70 ansatte, 35 av dem i stillinger for varig tilrettelagt arbeid, skapt en suksessfull bedrift – hvis skiltproduksjon gjør at turgåere i 74 kommuner landet over finner frem i marka.

Ken Roger har montert rammen ferdig, og legger en siste finish på det grønnmalte treet. Om kort tid vil besøkende ved Vøringsfossen kunne se hans håndverk når de leser på informasjonstavlen.

– Det er viktig å gjøre det fint, slik at kunden blir fornøyd, forteller han.

Det ligger en stolthet i det å levere et skikkelig produkt.

TURTIPS TIL HELGEN:

Setter pris på arbeidet

Fire dager i uken jobber Ken Roger på snekkerverkstedet, sammen med 20 andre i tilrettelagt arbeid, og fire arbeidsledere.
Onsdager er han utplassert på Toyota, hvor han vasker og polerer biler.

Det er godt å ha noe å gjøre, synes Ken Roger. Å sitte hjemme å spille Xbox blir kjedelig i lengden, og uutholdelig for en som har vanskelig for å sitte stille.

– Hvis jeg ikke hadde jobbet her, hadde jeg bare sittet på rumpa hjemme, og det orker jeg ikke. Jeg må ha noe å gjøre hele tiden, forteller han.

Ingen selvfølge

Det er ingen selvfølge at Ken Roger og hans kolleger har fått den oppfølgingen og de mulighetene de har i dag.

Kun 42,7 prosent av funksjonshemmede er i arbeid, ifølge Statistisk sentralbyrås Arbeidskraftundersøkelse. Av de 324.000 som ikke er sysselsatte, forteller om lag 27 prosent – 86.000 personer – at de gjerne ønsker å arbeide.

LES OGSÅ: Glade vandrere i Lommedalen

Behovet for tilrettelagte arbeidsplasser er med andre ord stort, og ventelistene er ofte lange. I 2012 arbeidet om lag 8.000 personer i ulike vekst- og attføringsbedrifter i Norge, ifølge Arbeidsforskningsinstituttet.

På landsbasis er det spådd at vi vil trenge opp mot 5.000 nye slike arbeidsplasser de neste fem årene.

Gode kompiser

Det ropes fra andre enden av snekkerverkstedet. På gulvet sitter Ola med beina i kors, og den røde capsen på snei. Han vinker til Ken Roger, og fniser.

Ved siden av står Henning, også kalt «Sheriffen», og pusser gravmarkeringskors, som også produseres på verkstedet.

– Nå får du roe deg da, Ola, hvis ikke ringer jeg sykebilen, så kommer de og henter deg! sier Ken Roger spøkefullt.

Å få jobbe med gode kompiser er noe av det beste med snekkerverkstedet, forteller han.

«Sheriffen» kommer bortom, og tilbyr seg å fylle kaffekoppen. Han forsvinner inn på kontoret, og dukker like etter opp med en kopp rykende varm kaffe – med melk, slik Ken Roger liker den.

I natt satt han oppe til klokken 02.00 og så skrekkfilmen «Fredag 13.», så det blir mange kaffekopper i løpet av dagen. «Sheriffen» sørger for jevnlig påfyll.

Asker Produkt er kjent for sitt gode arbeidsmiljø.
At arbeidstagerne har lyst til å komme på jobb, er noe av det viktigste for bedriften, forteller daglig leder Marit Sandberg. Da stiller de opp hver dag, og gjør sitt beste.

– Det gjelder jo i aller høyeste grad på alle arbeidsplasser, legger hun til.

Skikkelig bildilla

Da han var liten, drømte Ken Roger om å bli søppelkjører som faren, men det ble ikke noe av. I dag er drømmen å kunne jobbe fast på Toyota.

Onsdagene på verkstedet som ligger rett over veien fra Asker Produkt, er ett av ukens høydepunkter, for han har skikkelig bildilla.
Amerikanske biler er favoritten, men Toyotaer er ikke så verst de heller.

Ken Roger begynte på bilmekanikerutdanning på videregående, men sluttet da de begynte med sveising.

– Jeg fikk kjeft av arbeidslederen fordi han mente jeg sveiset for dårlig. Da sa jeg takk for meg, og begynte på trelinja i stedet, forteller han.

Eminem er helten

Ken Roger retter på DC-capsen som sitter godt plantet på hodet. Den sorte arbeidsbuksen er full av hvitmaling, og står godt i stil med baskettrøyen i samme farger.

Han sparer ikke til noe spesielt, så pengene han tjener går til å investere i kule merkeklær, gjerne i hip-hop-stil.

I tillegg til bilinteressen er Ken Roger veldig opptatt av musikk. Det går stort sett i rap, hiphop, trance og R & B. Eminem er den store helten.

– Jeg drømmer om å få møte ham i virkeligheten. Å hilse på og snakke med Eminem hadde vært kult. Å kunne lage musikk og være like populær som han, det kunne jeg likt, forteller 30-åringen.

Har målet i sikte

I tillegg til skiltproduksjonen driver Asker Produkt en cateringservice og bakeriet Den Glade Baker i Asker sentrum.

Mye av det som selges på bakeriet produseres på det travle hovedkjøkkenet i etasjen under snekkerverkstedet.
Der jobber 23 år gamle Adan Ali Mohamed.

For to år siden kom han til Asker Produkt etter å ha fullført restaurant- og matfag på videregående skole – uten andre mål enn å se hvordan han klarte seg på kjøkkenet.

I dag er målet klarere; han vil bli kokk. Og med den raske fremgangen han har hatt her, er målet stadig nærmere.

Forbereder kaféåpning

Etter å ha smurt 15 baguetter og 10 snitter, og kokt 4 kilo ris og 30 egg, forlater Adan hovedkjøkkenet for i dag.

Han skal videre til Oslofjordmuseet, hvor Asker Produkt er i ferd med å forberede åpningen av Den Glade Kafé.

Kafeen er en del av konseptet «Ekte og Enkelt», som fokuserer på gode, norske råvarer, og engasjerte, ærlige ansatte – og Adan har vært med på utviklingen av den fra starten av. Etter hvert skal han begynne å jobbe fast på kjøkkenet i kafeen.

Cherrytomater, rødløk og hvitløk kuttes i små terninger, og blandes med salt, pepper og sukker i en liten bolle.

Sammen øver Adan og Carina Bjørnstad, som skal lede kafeen, på å lage fingermaten som står på menyen.

Adan rører i blandingen, og plasserer den forsiktig på de nystekte bruschettaene, før de danderes på små tallerkener og plasseres i disken.

Maten som lages, og dimensjonene på produksjonen her, er litt annerledes enn på hovedkjøkkenet – og det er viktig å få rutinene på plass før åpningen, som er i dag lørdag 7. desember.

Ekte og enkel

Den Glade Kafé har hatt prøve-åpent i noen dager nå, og Adan har tro på at det blir et bra sted å jobbe.

– Folk er så glade her, de smiler sånn. Da blir jeg også glad, forteller han.

Carina og daglig leder Marit snakker om å ta inn en ny type byggrynslunsj i disken på kafeen.

– Men det kan vi jo lage selv, skyter Adan inn.

– Det er bedre å lage det selv, man vet aldri hva som er i det som man kjøper på butikken, argumenterer han.

Det er denne typen innspill som har gjort Adan uvurderlig i prosessen med å utvikle kafeen.

– Du er ekte og enkel, du! smiler Marit.

I lunsjen avslører Adan for første gang sitt ønske om å bli kokk for Marit.

Begeistret informerer hun om det nye programmet «Ekte og Enkelt Fiff» – hvor arbeidstagerne gradvis kan bygge seg opp erfaring på ulike områder og etter hvert ta et fagbrev.

Med hjelp fra Asker Produkt kan Adan bygge opp sin kompetanse og etter hvert nå drømmen om å jobbe som kokk på restaurant.

Samfunnsøkonomisk verdi

At flere funksjonshemmede kommer ut i arbeid, gir ikke bare mulighet til personlig utvikling og økt selvfølelse hos den enkelte.

En rapport fra Arbeidsforskningsinstituttet anslår at det offentlige vil kunne spare hele 10 milliarder kroner i løpet av en tiårsperiode, dersom 5 prosent flere mennesker med funksjonsnedsettelser kommer ut i arbeid.

Hver enkelt arbeidstager vil i løpet av ti år bidra med en samfunnsøkonomisk gevinst på opp mot 900.000 kroner, ifølge rapporten.

Kreative løsninger

Tilbake på snekkerverkstedet kommer ekte følelser til uttrykk. Ken Roger skal legge folie på fem skilt, før utskjæringene skal freses ut med en dataprogrammert maskin, og bokstavene skal males.

Med litt skjelvende hender forsøker han å plassere folien slik at den dekker hele forsiden av skiltet, men bommer. Drar den av, og forsøker på nytt, men treffer fortsatt ikke perfekt.

– Nei, men søren da!

Ken Roger tar seg til hodet, og gjør en grimase. Han ser ned på skiltet, og puster dypt inn. Drar så folien av, og legger den på en tredje gang.

Når litt av kanten fortsatt stikker utenfor, finner han frem maskeringstapen, og dekker over de siste bitene. Det finnes en løsning på alt, om man bare er kreativ nok.

Innsats, frustrasjon, stolthet og glede

De fem skiltene er så klare til å kjøres gjennom «Gundersen», som den store utskjæringsmaskinen kalles.

– Den heter egentlig ikke det nå da, for vi har byttet maskin, forteller Ken Roger.

Like fullt plasserer han første skilt i «Gundersen», og går ut av rommet for å aktivere maskinen.

– Man kan kutte av seg fingrene i denne maskinen, så her er det sensor i døren, slik at den ikke starter hvis man er inne i rommet, forklarer Ken Roger.

Han kikker ned på håndkontrollen. Hva som skal stå på skiltene er alt programmert inn, så på kontrollen står det venstre 1, venstre 2, venstre 3. På døren henger gule post-it lapper med numre fra en til fem, som skal klistres bakpå skiltene når de er ferdige.

Ken Roger ser fra håndkontrollen og opp på lappene, og tilbake igjen. Hvis det blir gjort feil, er det ingen vei tilbake, og skiltet må lages på nytt.

Etter et ekstra kontrollblikk trykker han på en av de grønne knappene, og «Gundersen» starter.

To minutter senere er skiltet ferdig; «Pudder Afterski», står det.

Festglade alpinister på Myrkdalen hotel i Voss skulle bare visst hvor mye innsats, frustrasjon, stolthet og glede som ligger bak skiltene som viser dem vei til kveldens selskapeligheter.

Artikkeltags