Utvekslingsstudentene kom til raseskille og iskrem mellom måltidene

FASTE BORD: På skipsreisen fra Rotterdam til New York fikk 900 spente AFS-studenter mange nye venner. Til alle måltider satt de ved faste plasser. Gunhild Alvik fra Jar sitter nest innerst.

FASTE BORD: På skipsreisen fra Rotterdam til New York fikk 900 spente AFS-studenter mange nye venner. Til alle måltider satt de ved faste plasser. Gunhild Alvik fra Jar sitter nest innerst. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Gro Nylander hilste på Elvis, Gunhild gikk opp 13 kilo på seks uker og Ingunn fikk FBI på døra. Året som utvekslingsstudenter på 1960-tallet glemmer de aldri.

DEL

Les alt innhold på budstikka.no for kun kr 6,30,- pr. dag

I august 1960 bordet 900 tenåringer skipet «Seven Seas» i Rotterdam med kurs for Amerika. 120 norske gymnasiaster reiste som utvekslingsstudenter med American Field Service (AFS).

Gro Nylander fra Høvik (da Gjøvik) hadde gledet seg til å oppleve Amerika, men den store familien som tok henne imot i småbyen Dyersburg i Tennessee hadde nok gledet seg enda mer.

Innen oktober var Gro kåret til Homecoming queen. Hver uke spiste hun lunsj i Rotary, hennes sponsor, med pålegg om å sitte mellom to nye menn hver uke. Hun fór byen rundt med rondastakk og holdt foredrag om Norge.

Ungjentene fniste skandalisert av Gros (tekkelige) bikini.

– Is it true that you practice free love? spurte de.

Stevnemøter i turnus

Da Gro fikk kjæreste, bestemte foreldrene på skolen at han ikke fikk enerett på utvekslingsstudenten.

– For hver date jeg hadde med ham, måtte jeg også date en av de andre gutta, ler 70-åringen, som fant seg i de voksnes påbud, unntatt da de antydet at det var upassende for henne å omgås den svarte vaskehjelpen Elizabeth.

– Det var mitt lille opprør.

Kjente på Elvis' "tunge hvite pailabb"

Vertsfamilien tok også Gro med seg til Elvis Presleys hjem Graceland. De sto klare til å borde en omvisningsbuss da kongen selv kom kjørende. «Mother Francis» strente frem og serverte en hvit løgn.

– Mr. Presley! This little old girl came all the way from Norway just to see you!

Elvis rakte Gro en «tung hvit pailabb».

– Say hello to my fans in Norway, sa han.

Tok på president Kennedy

Selv syntes hun det var enda mer stas da president John F. Kennedy kom ut til AFS-studentene på ekskursjon til plenen foran det hvite hus. Selv om han ikke rakte hånden til henne, klarte Gro å strekke fingrene slik at de i hvert fall sveipet borti presidenten.

– Vi nordmenn næret en veldig beundring for alt amerikansk da jeg reiste. Noen år senere kom Vietnamkrigen og stemningen snudde. Jeg gikk også i demonstrasjonstog da, men etter utvekslingen visste jeg jo at amerikanere var like forskjellige som nordmenn. Etter et slikt opphold dømmer man ingen nord og ned og sier «amerikanere er slik og slik».

Fikk telefonsamtale fra foreldrene i julegave

Gunhild Alvik fra Jar ble tatt imot av en familie i Charlotte, North Carolina.

I dag er Gunhild Alvik 71 år gammel. Da var hun 18, slank og sprek av å ha spurtet til første time på Stabekk gymnas hver morgen. Seks uker senere hadde hun gått opp tretten kilo.

– Det var et luksusliv. Vi kom til den rikeste delen av Charlotte. Til juleballet på skolen hadde foreldrene hyret inn hele Glen Millers Orchestra. «The Cadillac kids», kalte man ungdommene fra nabolaget vårt. Vi fikk ikke gå gatelangs selv, av frykt for at noe skulle skje oss.

Hun savnet friheten hun hadde hatt i Bærum, og hun savnet foreldrene som hun snakket med på telefonen bare én gang: På julaften. Den dyre oppringningen var en julegave.

Segregerte samfunn

Hjemme hadde alle barna fri tilgang til en fryser med fem-seks dunker fulle av iskrem og et stativ med ulike is-sauser. På veien inn til fryseren gikk hun forbi rommet hvor de svarte hushjelpene brettet tøy. I løpet av året hun bodde i USA ble hun aldri presentert for dem.

– På bussen satt de svarte bak og de hvite foran.

Ikke én gang snakket hun med en svart jevnaldrende, men hun deltok i veldedig arbeid og fikk besøke de svartes sykehus.

– Mange i min familie er leger. Det lokale Rotary ba meg holde foredraget «Socialized medicine in Norway». Dette var like etter McCarthy-tiden, og mitt innlegg falt ikke i god jord.

FBI kom på døra etter foredrag

Enda verre gikk det da Inga Nakling Benum året etter fikk samme forespørsel.

På initiativ fra en privatperson i samme by formidlet Gunhild kontakt med Inga, som gikk året under henne på Stabekk. Slik fikk jenta fra Strand reise på utveksling høsten 1961.

– Det var en veldig spennende tid. President Kennedy var på høyden. I Charlotte var de begynt å myke opp raseskillet. På min High School gikk for første gang én farget gutt.

Legedatterens presentasjon av det norske helsesystemet vakte heftig debatt.

Noen dager etter banket FBI på døra hos 17-åringens vertsfamilie.

- Fant vel ut at jeg ikke var så farlig

– Jeg ble forhørt. Jeg husker ikke hva de spurte om, men de hadde på en eller annen måte fattet mistanke overfor mine sympatier og holdninger. Jeg tenkte at den eneste grunnen kunne være foredraget jeg hadde holdt. Det var sjokkerende, og mine foreldre ble rasende. De kontaktet ambassaden for å kreve at dette ble strøket fra mine papirer så jeg ikke skulle ha problemer med å komme tilbake til USA.

Den slags følger fikk ikke forhøret for damen som har vært tilbake mange ganger etterpå.

– De fant vel ut at jeg ikke var så farlig.

Artikkeltags