Sandvika vokser utover og Jongsåsen på vestsiden fylles med bygninger. Boliger og forretningsliv etablerer seg og da følger det gjerne med et spisested. I et innskutt hjørne ligger restaurant Haveli med stor takhøyde og glassfasade fra gulv til tak. På plassen utenfor ønskes vi velkommen av «Sagger» – en gutt med skikkelig saggebukse. Skulpturen er laget av Ferdinand Wyller i 2005, står det på messingskiltet.

Vi kommer inn i den ene av to fløyer. Her er en liten salong med gammeldagse lenestoler midt i alt det nye og moderne. Innerst i vinkelen mellom de to fløyene er anretningen og døren inn til kjøkkenet, og så er det fløyen med spisebord og plass til rundt 80 gjester. Det er et ganske nytt bygg så alt er fremdeles rent og pent og ubrukt. Veggene har en litt blank metallisk tapet med stort mønster.

Kan bli blendet

Store vindusflater gir romslig utsikt til en rundkjøring, en rundkjøring til, jernbanesporet i bro og oppover i åsen ser vi sykehusbygningene og Kolsåstoppen som en silhuett i horisonten.

– Jeg ser helt klart at her kan man bli blendet. Ikke av utsikten, men av billysene i rundkjøringen, sier Følget muntert.

Her finner du flere restaurantanmeldelser

Vi er her midt i uken og det er greit med plass. Det ønskes velkommen, med en omfangsrik meny som har en introduksjon til indisk og pakistansk matkultur. Haveli er stolt av å servere fra et pakistansk kjøkken, men som de sier, det er ikke lenge siden de to var ett land så maten er ikke veldig annerledes.

Kjempegod start

– Tandooriretter er tilberedt i en tønneformet ovn der maten føres ned ovenfra og stekes. Biryani er retter med ris som utgangspunkt blandet med forskjellige ingredienser og så er det wokretter som kalles karahi og handi som er tilberedt i gryte, forklarer Gutten.

– Nam, dette var kjempegodt, sier Følget og dypper det løvtynne, sprøstekte flatbrødet pappar i en skål med kremete myntesaus.

– Javisst, bedre enn vi har fått noen gang tidligere, mener Gutten.

Her kan du lese flere nyheter om mat og vin

Hovedingrediensene i den omfattende menyen er stort sett kylling eller lam. Fisk er helt fraværende, men kongerekene dukker opp i forskjellige sammenhenger.

Krydder-veiledning

Følget har som alltid sans for reker og velger det til forrett. Gutten lar seg friste av stedets anbefaling av «vår egen spesielle, fyldige» kyllingsuppe.

Og for sarte ganer fra det kalde nord, passer det veldig bra med en guidet tur i matens krydder-styrkegrader. Seks steg fra mild til vindaloo.

– Jeg er ikke så begeistret for det voldsomt sterke, innrømmer Gutten og velger medium. Følget er enig, noe som skulle vise seg å være et riktig valg. Maten er ørlite grann sterkere enn forventet, men akkurat passe likevel.

"Upassende" køntri

– Må si det er litt kleint med køntrimusikk i en pakistansk restaurant, sier Følget og huffer seg innimellom flatbrødbitene.

Kun kort tid etter bestilling seiler en tallerken med tre store reker med sterk rød farge av det de er dyppet og frityrstekt i. Rød saus og salat følger med. Salaten er en uinspirert haug, men alle ingrediensene er friske og sprø.

Kyllingsuppen har ikke så mye farge og inneholder tynne strimler med kjøtt og litt revet ferskost, men den lever opp til anbefalingen. Velsmakende, med et klart innslag av ingefær som alltid er godt med kylling.

Spennende pakker

– Føler meg som et barn på julaften. Når du er liten er det innpakningen som er mest spennende, sier Følget og gir seg i kast med de tre røde «frityrpakkene». Rekene i seg selv var greie, men den røde innpakningen er sprø og sterk og en riktig godbit.

– La oss drikke tradisjonelt til maten i dag – Lassi, oppfordrer Gutten.

–Jeg tenker sjelden på vin til denne slags mat, men youghurtdrikken Lassi passer bra, mener Gutten.

Haveli har et greit utvalg med åtte røde og fire hvite viner i menyen. Artig at samtlige hvitviner anbefales til fiskeretter selv om det ikke serveres fisk her.

– Mangolassi for meg, sier Følget som liker den litt søte fruktblandingen. Gutten må forsøke noe ukjent, den salte utgaven. Det viser seg å være et ypperlig valg – bare en anelse salt, servert iskald og holder seg slik med glasset fullt av isbiter. Om krydderet i maten er sterkere enn ønsket, er dette en glimrende brannslukker.

– Og så er nok dette en fin tørstedrikk på varme sommerdager, mener Gutten.

Bedre enn normalen

Nanbrødet er en selvfølgelig del av et pakistansk måltid. Nystekt, mykt og varmt, dufter og smaker godt. På samme vis som den kremete youghurten er dette brødet bedre enn normalen.

Følget drister seg til å prøve nanbrød med innbakt spinat og eksperimentet faller i smak.

– Spinaten kunne vært litt friskere, men sunt er det!

Servicen er effektiv, og den ene servitøren håndterer lett de få gjestene i spisesalen.

Guttens hovedrett er en lam biryani. En stor skål ris med biter av lammekjøtt leder an en kolonne av skåler. I disse finner vi rød saus, salatblandingen vi møtte tidligere, mangochutney og youghurt. Vi doserer etter egen smak. Lammebitene er møre, renskåret uten noe rusk. I tillegg treffer vi på vi på gule rosiner, strimlet koriander og aroma av kardemomme og andre eksotiske dufter. Etter noen biter bråstopper Gutten.

– Det knaste litt mellom tennene! Hva i all verden?

Men så er det bare noen biter av nellikspiker som lager små eksplosjoner av smak og aroma i munnen. Oppfriskende og godt.

Tørr biff

Følget er ikke like fornøyd med sin biff tikka. Biter av indrefilet er marinert i den stadig tilbakevendende youghurten, krydret og stekt i tandooriovn. Men den gjør en flott entre, «sizzling» som den er, kommer den fresende på en glohet plate. På stekeplaten ligger et lag med løk og blir stekt mens vi ser på. En sitronbåt troner øverst på kjøttbitene, og ved siden av skålene med ris, rød saus og youghurt.

– Kjøttet er for mye stekt og ganske tørt. Men det er fint krydret, synes Følget.

Rikelige porsjoner, mye tilbehør og biter av nanbrødet på toppen fyller opp, men dessert må det jo bli likevel.

Tørr kake også

– Jeg har så vidt plass, sier Følget studerer dessertmenyen.

– Stusser litt over «sesongens tropiske frukter». Mon tro hvilken sesong det er snakk om, undrer Følget, men faller likevel ned på «Gajar Halwa». En hjemmelaget kake med gulrot, pistasjnøtter og mandler. Kaken er litt tørr, men kommer med to store iskuler og litt sjokoladesaus. Dessverre har kjøkkenet blitt fristet til å sprøyte på en kremklatt på toppen, den er fra sprayboks og helt unødvendig.

Gutten har nøyet seg med en kopp espresso som er varm, sterk og god.

– Alt i alt var det mye bra, konkluderer Gutten og peker på nan og youghurt som var over normalen.

– Ja, jeg er enig, sier Følget, men noe var på den tørre siden. Vi har fått rask og effektiv service, men at servitøren står rett utenfor og røyker, syntes jeg ikke noe om. Og køntrimusikken er like malplassert når vi rir videre ut i natten.